• Anonym
    Äldre 10 May 11:47
    28024 visningar
    106 svar
    106
    28024

    Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?

    Jag är gravid i vecka 21. Är 168 cm lång och väger nu 52.3 kg. Innan jag blev gravid vägde jag 52.5, gick ner lite i början pga illamående. Så nu är jag på min startvikt. MEN jag vill inte gå upp en massa kilon...känner sån otrolig ångest. Vet ju att lite går man upp när man är gravid men jag vill absolut inte gå upp mer än nödvändigt. VAD kan jag göra för att gå upp så lite som möjligt UTAN att på något sätt riskera att skada barnet?

    En timmes promenad om dagen - är det tillräckligt? Inget godis i veckorna, inget mjukt bröd i veckorna.

    Ni som lyckats hålla vkten nere trots graviditet - hur har ni gjort?

  • Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?
  • rednec­k girl
    Äldre 10 May 15:29
    #41

    inte läge att vara ego nu.du har en bäbis i magen.se till att äta bra allsidig kost sen kan du skippa godis och sött.bäbisen går först.du är ju väldigt smal ändå.du verkar inte ha en sund syn på detta,kanske du skulle prata med din bm om det.

  • Äldre 10 May 18:35
    #42

    Göm vågen!

    Och varför inte snacka med en dietist istället för att spekulera på FL om vad som är lagom? Med lite tur finns det en knuten till MVC, annars får du höra med landstinget där du bor. Ta reda på vad du har för energibehov på en dag (rimligtvis typ 1000kcal mer än vad du äter idag) och se till att äta så mycket din kropp behöver!
    Det är främst du själv som tar stryk av att äta för lite - fostret tar vad det behöver, på din beskostnad. Unnar du inte ditt barn att ha en frisk mamma? Ät så att du mår BRA istället för att noja över en siffra på vågen.

  • Anonym (ätstö­rd)
    Äldre 10 May 19:01
    #43

    Jag har haft ätstörningar i 7,5 år, anorexi och bulimi och dina tankar är så sjuka! Att ens tänka som du gör och vara gravid i v.21 ärså mkt varningssignal det kan bli. Som bäddat för problem efter förlossningen (inte bara för barnet utan även för dig), depp, svårare ätstörning, anknytningsproblem osv.

    Men visst, är kroppen viktigare än din bebis så¨fine. Blir bara så arg när jag läser sånt här. Jag VET hur svårt det är att stå emot hjärnspökena. Idag är jag överviktig pga medicin men måste leva med det. Varje bantningsförsök framkallar ÄS och det är det inte värt. Hellre tjock och en bra mamma än smal och helt lost i huvudet (man blir faktiskt det, även om man inte vill erkänna det. Är det själv i perioder.) 

    Vill du vara sjuk i resten av ditt liv? Låta kroppen och maten vara nr 1 och inte dina barn? För det är så det är. När ätstörningarna styr blir barnen prio 2 och det är fel och något man ångrar sjukt mkt.

    Som du sjä'lv skriver kommer du vara gravid i sommar, vilket för många innebär flera kilo extra i vätska. Visst kan man göra lite för att motverka, men inte alltid det hjälper. Jag undvek salt, drack reglerat, vilade fötter i högläge osv och gick tots det upp ca 1,5 kg i v de sista månaderna, men det kissade jag ju ur på en gång.

    Ät normalt (dvs absolut inte som du gör) så går du upp det du "ska".

    Prata med BM, se till att påbörja ÄS-behandling snarast med psykolog/kurators-kontakt, dietist och gärna sjukgymnast (psykiatriinriktad).

  • Anonym (ARG)
    Äldre 10 May 20:29
    #44
    Anonym skrev 2010-05-10 14:13:00 följande:
    Ja har haft tre tidiga missfall innan denna graviditet så detta barn är verkligen efterlängtat och jag vill verkligen inte att det ska bli nåt fel på barnet. Mne jag mår såååå dåligt över att väga över 50 kg. HATAR det. Vill vara smaaal. Och jag vet ju så jobbigt det blir efteråt att gå ner allt igen. Har mest komplex över att låren och höfterna börjar bli stora...uch och fy.
    Underviktiga kvinnor får oftare missfall än normalviktiga.
    Du är underviktig TS.
  • Anonym (E)
    Äldre 10 May 20:36
    #45

    TS, jag vill bara varna dej lite grand. I fettvävnaden lagras gifter som man får i sej. När man går ner i vikt och fettvävnaden minskar, så fristätts giterna i blodet, vilket innbär att det överförs till den bebis.. Därför ska man aldrig banta under gravidiet eller amning.

    Att du inte gått upp något nu när du är i vecka 21, innebär i praktiken att du gått ner i kroppsvikt och kroppsfett.  För barnets skull se till att äta näringsriktig kost. Barnet behöver det och du behöver det. Den första tiden med barnet är jobbig och saknar men helt energi den tiden kommer du inte att orka

    Själv hade jag oturen att må illa under hela gravidieten. Jag gick visserligen inte upp mer än ett kilo under hela graviditeten, men det var inget jag önskade eller ville. Jag spydde okontrollerat hela gravidieten. Både jag och barnet fick betala ett högt pris för det. Barnet var underviktigt och fick flera infektioner. Jag var totoal orkelös och det tog nästan 2 år innan jag mådde ok igen. Inte ens min värsta ovän skulle jag önska må så.

    Idag har mitt barn astma och dåligt immunförsvar. Jag vet inte hur mycket det har påverkat att han inte hade särskilt bra i min mage, men läkarna säger att det kan vara så. Nu kunde jag inte påverka att jag inte fick behålla min mat, men du som kan. Försök för ditt barn skull att äta lite mer.

  • Anonym
    Äldre 10 May 20:38
    #46
    Anonym skrev 2010-05-10 12:40:35 följande:
    Mina dagar ser ut så här:Frukost: En kopp grönt teMellanmål: En fruktLunch: 2 hårda mackor med bregott och gurka, en kopp te, en fruktMellanmål: 1 morot och ett glas fruktsoppaMiddag: Det som familjen äterKväll: En kopp grönt tePå helgerna kan det se helt annrlunda ut, då jag äter det som familjen äter vid alla måltider. Går en timme om dagen med hunden. Antingen vanlig prenad eller stavgång.Ska eventuellt börja köra 30 min träning framför teven varje dag, med en sån där tränings-dvd.Tror ni det är för mycket mat jag äter, eller för lite motion?
    FÖR MYCKET MAT??  Du äter ju ingenting!
    För barnets skull börja äta ordentligt!!! Du har ätstörningar i mina öron,det låter inte normalt och sunt i mina öron,du har nog snöat in i helt fel tänkande ang mat.
    Du kommer gå upp i vikt,den saken är klar även om du spyr grav. igenom så går man upp!

    När man är gravid skall man äta 2 st extra mellanmål/dag än om man inte vore gravid!
    Dvs tex: 1 äpple+en smörgås med pålägg eller 1 glas mjölk och en smörgås med leverpastej/skinka/ost.
    Detta för att barnet behöver den extra näringen för att kunna bilda fettlager under huden.
  • Anonym
    Äldre 10 May 20:40
    #47

    Du kommer nog inte direkt gå upp någonting. Men barnet i din mage kommer växa och gå upp i vikt. Men gör barnet inte det så kommer du inte få ha barnet i dina armar om 19 veckor.
    Tänk inte så mycket på att du skulle gå upp. Det är bebisen som växer och det tror jag nog du vill att den ska göra.
    Lycka till med tankarna och hoppas det känns bättre snart.

  • neos
    Äldre 10 May 20:45
    #48

    Du ska söka hjälp ifall du tycker det är jobbigt att gå upp i vikt, men du behöver äta för ditt barns skull. Jag gick upp nästan 20kg när jag väntade, och jag åt allt man bara kunde äta, men det försvinner nog sen när man ammar. (är 171cm å väger 60kg) vägde nåt på 80 kg när jag var gravid, inte direkt roligt, men man kan ju inte bara tänka på sig själv, man måst ju tänka på barnet man har i magen.

  • Äldre 10 May 21:00
    #49

    Har tyvärr inte sidan i minne men det finns en amerikansk websida till minne av folk som dött av sina äs, lightning candles eller ngt hette den. Finns en länk till en sida med tända ljus för alla dessa barn som dött pga mammornas ätstörningar.

    Om inte pga av detta så bör du söka hjälp, barn ser mer än man tror och risken finns att dina barn drabbas av ätstörningar, äter inte mamma så varför ska jag äta.

    Jag såg till att bli frisk innan jag skaffade barn. Gick upp 16 resp 17 kilo och har inte ett enda av dem kvar, ser ut som före graviditeten ungefär.

  • Äldre 10 May 21:46
    #50
    Anonym (åhh nej) skrev 2010-05-10 12:34:54 följande:
    Du är ju helt galen, hur tänker du Ts? Du behöver mer näring än vanligt pga du är gravid och det innebär att du går upp i vikt. Sjukt självisk! Stackars barn, varför skaffar du barn?
    Oj vilka påhopp, men vad kan man vänta sig av FL!! Vem VILL gå upp i vikt?
    Har hon skrivit "hjälp mig banta, jag är med barn"?
    Nej, det har hon ju inte.

    Ts, som de säger, ät nyttigt, motionera så att det känns bra för dig, men man måste få unna sig några godsaker ibland! Sålänge du mår bra så mår ditt barn bra.
    ~Alicia, Min Eviga Sol I Mörkret~
Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?