• Edna

    Vård av barn för magsjuka tvillingar

    Hej!

    Mina flickor var sjuka för några veckor sedan, båda hade kraftig magsjuka. Första dagen stannade jag hemma med dom men jag kunde inte klara av det by my self så då fick min make komma hem och hjälpa till. Flickorna var sjuka i en vecka, vi åkte till barnakuten i några omgångar och till slut fick de dropp och kunde äntligen återhämta sig. Min man var hemma några dagar tillsammans med mig och resterande dagarna hjälpte min mamma och svärmor till när de var lediga från sina jobb. Kontentan av det hela är att vi har begärt tillfällig föräldrapenning för varsitt barn, för min mans del blev det 4 dagar och för mig blev det 8 dagar. En himla jobbig period för alla inblandade. Och vad får man för svar från försäkringskassan då? Jo, att båda föräldrarna inte kan ta ut tillfällig föräldrapenning samtidigt, en förälder anses kunna ta hand om två (eller fler) sjuka barn så de har beslutat att inte bevilja min mans ansökan om tillfällig FP. Jag är så upprörd så jag börjar nästan lipa snart!! Hur ska en förälder kunna ta hand om två barn som kräks på varsitt håll och har diarre och samtidigt försöka få dom att dricka/äta och samtidigt trösta dom och få i dom febernedsättande? Man har inte mer än två händer och en famn! Det här var dessutom en monstermagsjuka, med 5 dagars kräkningar och diarre som höll på bra mycket längre.. De gick ner nästan 2 kg!! Väger man 11 kg så är det mycket!!
    Är det någon annan som har råkat ut för dessa galenskaper från FK? Hur gick det sen? Jag tänker överklaga detta. Inte nog med att man inte får dubbla FP dagar för tvillingar så att man kan ta hand om dom som sig bör, nu får man inte heller ta hand om dom när de är sjuka..

    Mvh,
    Edina

  • Svar på tråden Vård av barn för magsjuka tvillingar
  • tjejligan

    Jag frågade FK om det -" om alla 3 är sjuka får båda vara hemma"? Svar Nej!

    MEN nu blev det så när twinsen var 14 månader så fick båda (de var förkylda, lite feber, jag hemma själv) sina båda första svåra feberkramper samtidigt dvs varsin ambulans med blåljus till Drottning Silvias barnsjukhus. Vi (jag och twinsen) låg inne i 3 dgr, läkaren skrev intyg så båda föräldrana kunde vara hemma.
    Sedan har det varit mer feberkramper, så varje gång de har feber så måste vi kolla dem varje timme dygnet runt så inte febern bara drar iväg(självklart har de mkt höga doser fbernedsättande) och då är vi hemma båda för att orka.
    Vi har inte haft ngr problem att få ut för varsin tvilling av FK utan hänvisar till de tidigare läkarintygen vi fått (har haft 3 sjukhusvistelser).
    Kolla om inte sjukhuset där ni var kan skriva läkarintyg att båda föräldrar behövs, så tror jag det räcker.
    Lycka till!

  • mirandatvillingstorasyster

    Vi har också fått intyg till båda barnen, och därmed fått ut tillfällig fp för båda föräldrar, men då har vi varit inlagda eller haft daglig kontakt med sjukhus. Våra pojkar är under 8 månader också så vi borde haft föräldrapenning, men får utnyttja tillfällig FP pga att vi har varit inlagda eller liknande på sjukhus. Om era döttrar fick dropp och hade daglig kontakt eller var inlagda, begär intyg från båda barnen så borde det gå vägen för er! Lycka till!
    Sofia


    ********Miranda 2007*****Ceasar 2009*****Ludvig 2009**********
  • mandelblomma

    jag fick igenom det i vintras, men inte helt lätt....överklaga är mitt råd.
    I synnerhet om ni låg på sjukhus ( det gjorde inte vi) så bör det vara rimligt att få igenom.

  • Billabong

    Det gäller i sin begäran av tfp att vara övertydlig och berätta om alla detaljer kring sjukdomen för att de ska förstå omfattningen av den och att en förälder inte klarar av det själv.
    Men om ni inte gjort det och fått avslag så är det tyvärr bara att överklaga som gäller misstänker jag... Eller har du provat att ringa dem och prata med handläggaren som avslagit?

  • LottaRos

    Vi har fått pengar bägge två flera ggr, jag har skrivit tydligt varje gång att båda föräldrar krävdes hemma.
    men det är iofs några år sen, de är kanske tuffare nu.

    Men överklaga!
    Ni har ju för 17 tom varit på sjukhus med dem!

  • Ejka

    Hejsan,

    har tvillingar som är 16 månader. Båda blev magsjuka under HELA februari. Kräkningar och diareér, det var fruktansvärt!
    Jag ringde till Fk och fråga om vi båda fick ta ut tillfällig FP, och ja, magsjuka var en av de sjukdomar som man fick vabba båda två.

    Tycker helt klart att du ska överklaga! Tror det brors lite på vem som är handläggare. Agneta som jobbat på FK i 40år, eller Ahmed som jobbat där i två år och som själv har små barn. Får inte lika svar på samma fråga någon gång jag ringer till FK. konstigt...

  • Annasabina

    Tänk på oss ensamstående med flera sjuka barn då....vi MÅSTE ta hand om alla barnen själva...var glada ni som har en annan vuxen där att hjälpa er!

  • Maggis

    Instämmer med föregående talare. Våra fick rotavirusmagsjuka för några år sedan och var jättesjuka, båda två. Den store klarade det hyfsat men vår lille behövde läggas in. Så vi fick ta ut tillf föräldrapenning båda två och styrka det med läkarintyget. Först ville de inte godkänna det men sjukhusvistelsen tippade över det åt vårt håll.


    //Maggis
  • mammiloo
    Annasabina skrev 2010-05-15 13:01:36 följande:
    Tänk på oss ensamstående med flera sjuka barn då....vi MÅSTE ta hand om alla barnen själva...var glada ni som har en annan vuxen där att hjälpa er!
    Förstår absolut hur du tänker - men man måste inte alltid ha det som den som har det "sämst".
    Har man rätt till att få tfp för varsitt barn om det krävs så ska man få det. Inte stå med mössan i hand och tacka för att man har en partner eftersom alla inte har det.
    ~BF 29 maj~
  • Sandris82

    Åh gud stackars er! Har inte tvillingar och mina (två) barn har inte varit magsjuka samtidigt, men vet hur jobbigt det är med ETT barn som är jättesjukt! Usch o fy! Har fått ringt hem mannen från jobbet (natt) för att åka till barnakuten fem mil bort. Kan/vill inte åka själv med urdålig magsjuk liten unge!

    Låter helt galet att båda inte kan få vabba! Stå på er!

  • Edna

    Tack för alla svaren!
    Jag har pratat med någon på FK direkt efter att brevet med besked om att de inte ska betala något för min man kom hem, handläggaren lyssnade på vad jag hade att säga men höll fast vid att reglerna ser ut som de gör. På min fråga om hur man ensam tar hand om två barn som spyr på samma gång hade hon inga kommentarer, hon upprepade det där med reglerna men skulle kolla med en specialist också. Förmodligen förstod hon att det inte är helt lätt. När hon återkom var det tyvärr samma svar hon gav..
    Vi har tidigare varit hemma båda två när tjejerna varit sjuka samtidigt och jag eller min man inte klarat av det själva och då skrivit det i begäran och inte haft några problem med utbetalningarna. Det är ju som Ejka skriver skillnad på handläggarna och hur de resonerar. Handläggaren som jag pratade med kändes som en robot som bara repeterade samma mening om och om igen.
    Nu har jag i alla fall pratat med akutmottagningen, förklarat situationen och frågat om de kan skriva intyg för dagarna i fråga. De skickar intygen under dagen har de lovat och sedan ska jag och maken min författa en överklagan.
    Kommer att hålla er uppdaterade om statusen!

  • Edna

    Hehe, va coolt, jag har lagt in inlägget kl. 11:11 på den 11. maj :)

  • FruSen

    Maken fick vabba för äldsta dottern (4 år) när hon hade magsjuka och jag samtidigt var föräldraledig med tvillingarna som var ca 6 månader. Tvillingarna var friska. Tycker absolut TS man borde få vabba när båda är sjuka! 


    Det var inga problem från FK's sida. Beror nog på vilken handläggare ansökan råkat hamna hos


     

  • isisisis

    Detta råkade jag ut för när barnen var små.
    De hade kolik bägge två,och läget var fruktansvärt.Jag grät varje dag.
    Pappa kunde inte få vara hemma för FK,Han fick inte tar mer föräldraledighet för sin chef för han hade bara ansökt om en månad.Det skulle han ansökt om .Men han visste ju inte att de skulle få kolik.
    Vi gick tom till sociala och frågade om någon kunde hjälpa till ett par timmar om dagen,men big fat NO!

Svar på tråden Vård av barn för magsjuka tvillingar