• Anonym
    Äldre 21 May 13:07
    8447 visningar
    51 svar
    51
    8447

    Semesterersättning - kan någon hjälpa mig att se vem som har rätt?

    Hmm, fick inte riktigt till rubriken där
    Jag har sagt upp mig och nu slutat på ett företag där jag började i april 2009. Det året fick jag ingen semesterersättning och ska alltså få det nu för perioden april 09-mars 10. Men jag ska ju även få ut för april-maj 10 iom att jag nu slutar.
    Förra året tjänade jag 44.500 kr före skatt (april-dec)
    I år har jag tjänat 12.000 kr jan-april. Under maj har jag bara jobbat ett pass och fick då 676 kr före skatt.
    Sammanlagt har jag ju då fått knappt 57.200 kr som semesterersättningen ska grundas på. I mina papper står det att min sem.ers. är på 13,2%.
    Enligt min mening ska jag då få ut 57.200 kr * 0.132 = 7.550 kr. Tänker jag rätt här eller är det något fel?
    Chefen var irriterad och menade att enligt hennes dator ska jag bara ha 4.500 kr ungefär. Hur hon kom fram till det visste hon inte mer än att "hennes dator säger det och den visar inte fel"
    Vem av oss har rätt??

  • Svar på tråden Semesterersättning - kan någon hjälpa mig att se vem som har rätt?
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 21 May 13:17
    #2

    Fast det blir ju efter skatt då. Både hon och jag pratar om före skatt

  • Anonym
    Äldre 21 May 13:31
    #5

    Be chefen visa hur hon räknat ut din ersättning. Sedan kan ni lättare bedöma vem som har rätt.

    Det verkar som att du varit timanställd, det finns speciella formler för hur ersättningen beräknas. Vet inte vad som ingår i hela den summan du nämnt, kan ju ingå sådant som ej räknas in vid beräkning.

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 21 May 13:33
    #6

    Jag har haft jobb på schema, i %. Alltså varit tillsvidare. Och nej, jag har inte fått nån semesterersättning på varje lön. Här får man det en gång per år. Första året fick jag dock inget för att jag började efter räkneåret för ersättningen slutat

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 21 May 13:47
    #8

    Men hur kan det skilja så pass mycket som 3.000 kr?

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 21 May 13:53
    #10

    Grejen är den att jag ifrågasätter hennes räknesätt. Ibland ger hon betalt för fel timmar, sist fattades det pengar från min lön, en annan tjej fick aldrig någon semesterersättning osv osv osv

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 21 May 14:00
    #12

    Anledningen till att jag räknat som jag gjort är att på andra jobb har det gått till så. Det man tjänat under det året och sen den aktuella semesterprocenten på det får man ut

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 21 May 14:08
    #14

    Jag har inte tagit ut nåt. Detta har bara vart ett extrajobb vid sidan av skolan och jag har jobbat lite under sommaren. Detta är som sagt första gången jag ska få den ersättningen från jobbet.

    Bra att ni svarar och försöker få mig förstå Vill veta vad som är rätt innan jag pratar med henne igen

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 22 May 10:56
    #18

    Har fått olika på olika jobb, men som sagt så är det årsvis på det här jobbet

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 22 May 22:23
    #20
    TantAnna skrev 2010-05-22 15:58:02 följande:
    Har du OB-ersättning? Den ingår i såna fall inte i underlaget för semesterersättning. Du får inte högre semesterersättning för 8 timmars arbete bara för att det utförts på en lördag.Om en del av din utbetalda lön är OB så kan kan det vara hela eller del av förklaringen till att ni räknar olika. Annars kan det vara andra saker som inte ska räknas med. Du har räknat på summa utbetalt och det är inte allt som räknas med. Det är timlönen du ska räkna med.Sen kan det också vara så att din chef inte fått med allt du arbetat. Innevarande semester år kanske inte är med. Det är inte säkert att de betalar ut det nu, utan nästa år. Det är inte ovanligt när det gäller timanställningar. De "upphör" inte på samma sätt som fasta anställningar, så slutlön betalas inte alltid ut på samma sätt som för en avslutad fast anställning. Det är ovanligt att man får semesterersättning en gång om året om man är timanställd. Det vanliga är att man har det inbakat i timlönen. Det verkar ni iofs vara överens om att det inte gör i ditt fall. Men som sagt räkna på timlönen och som sagt kolla om du verkligen inte fått nån del tidigare.
    Jag har aldrig tjänat någon OB. Har inte haft tider som gör att jag tjänat OB (aldrig jobbat längre än till 18.30 och slutat vid 14 på lördagar osv). Så den summan jag fått ihop är enbart vanlig lön. Jag har haft en tillsvidare på 40% som jag senare minskat
Svar på tråden Semesterersättning - kan någon hjälpa mig att se vem som har rätt?