• bodimit

    rutiner för vårdcentral angående blodpropp!!??!!

    Om man misstänker att någon har fått en blodpropp så bör man ju gå till iallafall vårdcentralen. eller hur?
    När man är där vad är rutinerna för att de ska se till att man verkligen mår bra?

    Vilka blodprover skall tas?

    Skall det göras kontraströntgen?

    Får man någon medicin?

    Kan en läkare se att en blodpropp har löst upp sig? (utan att ha gjort röntgen? och isånafall hur ser de det?)

    Finns det någon som vet detta?

  • Svar på tråden rutiner för vårdcentral angående blodpropp!!??!!
  • Amazina

    Hej!
    Jag är specsjuksköterska och jobbar på akuten. Så här gör vi om vi får in en patient med misstänkt djup ventrombos.

    1. Om symtomen stämmer- svullet, smärtsamt ben osv utesluter vi att patienten har haft ett trauma- t ex ramlat och slagit sig, klämt benet el liknande. Man ställer även frågor för att ta reda på hur proppen kan ha uppkommit. (Flygresa, långvarigt stillaläge, koagulationssjukdomar, medicinering mm mm)
    2. Blodprover tas- framför allt D-Dimer som är en typisk markör för proppar antingen i lungorna eller benen eller någon annan stans.
    3. Man gör ett ultraljud för at ställa diagnosen. På vissa ställen görs istället flebografi som är en kontrastmedelröntgen, men det är lite föråldrat.
    4. Om diagnosen DVT ställs blir patienten inställd på smärtstillande och blodförtunnande. Den blodförtunnande medicineringen kan ge antingen med tabletter eller med subcutana sprutor eller en kombination av båda. 

  • M2003

    Det beror ju på vad det är för typ av blodpropp - om den sitter i en pulsåder (artär) eller i en blodåder (Ven). Var i kroppen sitter den? ex underben - flebografi = röntgen av benen i underbenet. Sitter en i lår kan det räcka med ett ultraljud, lungemboli då behövs skiktröntgen (CT) eller lungscintigrafi, i hjärnan = stroke CT-hjärna eller i hjärtat = hjärtinfarkt - EKG och TNI (labprov)
    Är det en ytlig propp är det inte säkert att man behöver röntga. Då kan det ibland räcka med lite Hiridoidsalva, annars behövs blodförtunnande medicin ex Klexane och i vissa fall Waran under en tid.
    Beroende vad det är för propp kan man screena för vissa ärftliga belastningar. Man skall oftast till läkare som har tillgång till röntgen undersökningar.
    Anamnes=sjukberättelse behövs. Vilka läkemedel äter du, ex) P-piller, redan blodförtunnande, vilka sjukdomar har du haft, rökare, gravid  etc?

  • M2003
    M2003 skrev 2010-05-24 23:02:34 följande:
    Det beror ju på vad det är för typ av blodpropp - om den sitter i en pulsåder (artär) eller i en blodåder (Ven). Var i kroppen sitter den? ex underben - flebografi = röntgen av benen i underbenet. Sitter en i lår kan det räcka med ett ultraljud, lungemboli då behövs skiktröntgen (CT) eller lungscintigrafi, i hjärnan = stroke CT-hjärna eller i hjärtat = hjärtinfarkt - EKG och TNI (labprov) Är det en ytlig propp är det inte säkert att man behöver röntga. Då kan det ibland räcka med lite Hiridoidsalva, annars behövs blodförtunnande medicin ex Klexane och i vissa fall Waran under en tid. Beroende vad det är för propp kan man screena för vissa ärftliga belastningar. Man skall oftast till läkare som har tillgång till röntgen undersökningar. Anamnes=sjukberättelse behövs. Vilka läkemedel äter du, ex) P-piller, redan blodförtunnande, vilka sjukdomar har du haft, rökare, gravid  etc?
    Oj, det är sent, jag gör ett nytt försök: Flebografi =röntgen av venerna (kontrast används). Ultraljud kan inte användas på underben eftersom venerna ligger för tätt där (smalare). D-dimer är absolut inte specifik för propp!!!! Förhöjd D-dimer kan man ha utan propp, ex vid nflammation eller en infektion och ses också förhöjd vid andra sjukdomar och vid graviditet. Den tas bara ibland.
  • Amazina
    M2003 skrev 2010-05-24 23:07:32 följande:
    Oj, det är sent, jag gör ett nytt försök: Flebografi =röntgen av venerna (kontrast används). Ultraljud kan inte användas på underben eftersom venerna ligger för tätt där (smalare). D-dimer är absolut inte specifik för propp!!!! Förhöjd D-dimer kan man ha utan propp, ex vid nflammation eller en infektion och ses också förhöjd vid andra sjukdomar och vid graviditet. Den tas bara ibland.
    Ja, men om man har förhöjd D-Dimer UTAN graviditet eller infektion så är det en indikator för propp. Det finns alltid sjukdomar som gör at blodprover kan misstolkas. De får man ju utesluta!

    Och ett ultraljud med kompressionsteknik och doppler funkar sketbra även på underbenen! Vi slutade med flebografier för flera år sedan.
  • elledriver

    Om det nu är en djup ven trombos du menar TS-
    Anamnes tas för att hitta riskfaktorer, riskbeteende
    Blodtryck, puls mm
    d-Dimere
    Ibland ekg om man misstänker att man kan ha förmaksflimmer el liknande.
    Ultraljud
    Bölodförtunning

  • bodimit

    Det är i låret och går neråt (det är en äldre dam på 58år)  hon fick ont i låret och på kvällen sen såg hon att det var som ett blåmärke och det blev typ blått längsmed venen neråt i benet.
    Hon var hos vårdcentralen idag och de skickade hem henne. hon sa att de bara hade gjort blodprov ingen medicin inget annat. och att det var en blodpropp och att den har löst upp sig så nu är det ingen fara. men hade den vandrat uppåt istället för neråt då hade det blivit hjärtinfarkt.
    Jag tyckte att det var konstigt att de inte gav henne medicin? eller röntgade eller något annat?

  • JA77

    Om man har en blodpropp, så får man blodförtunnande läkemedel i någon form.

  • bodimit

    alltid? då undrar jag varför hon inte fick det? kan man anmäla detta (vårdcentralen)?


    JA77 skrev 2010-05-24 23:35:00 följande:
    Om man har en blodpropp, så får man blodförtunnande läkemedel i någon form.
  • Doktorn
    bodimit skrev 2010-05-24 23:39:07 följande:
    alltid? då undrar jag varför hon inte fick det? kan man anmäla detta (vårdcentralen)?
    Beror på vilken sorts blodpropp det var.  Ytliga blodproppar, trombloflebiter, behandlas i allmänhet inte med blodförtunnande läkemedel.
    Av alla misslyckander är den här den besvikaste!
Svar på tråden rutiner för vårdcentral angående blodpropp!!??!!