• Trinity78

    Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10

    Många blandar ihop Halloween och Alla helgons dag men det är inte samma sak. Halloween firas alltid 31/10 medan Alla helgons dag är en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden mellan 31 oktober och 6 november.

    Ursprungligen var Alla helgons dag en fast helgdag den 1 november men vid en helgdagsreform år 1772 ändrades detta till att istället vara första söndagen i november. Första november förlorade då sin status som helgdag men behöll ändå sin benämning i almanackan. Sedan dess har det alltså de flesta år funnits två skilda dagar med denna beteckning. Efter motioner i riksdagen om öka antalet helgdagar under hösten flyttades Alla helgons dag år 1953 från sitt tidigare plats till dagen innan, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var annars en arbetsdag på den tiden). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara Allhelgonadagen.

    Dagen före Alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder firas denna dag som halloween - en förvrängning av det ursprungliga All Hallows Eve - med barnupptåg av olika slag, en sed som under senare år vunnit viss spridning även i Sverige. Halloween firas på den ursprungliga allhelgonaaftonen, dvs. den 31 oktober. Kopplingen till Alla helgons dag har dock gjort detta datum något osäkert, och det förekommer på många håll att man istället firar halloween på fredagen före denna helg.

    Alla helgons dag är traditionellt en dag i Sverige då man minns sina döda i stillhet. Det uppskattas inte (speciellt av äldre) om det kommer barn och ringer på då.

  • Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10
  • syster anna

    Samma här: Jag blir KNÄPP på allt Halloweenhälsande nu - det är ALLHELGONA i helgen!

    Jag blir galen!!!

  • vackrastarflow

    Hailey - så rätt! Jag bor i USA och aldrig är det några barn som kastar ägg på husen här, och de har alltid sina föräldrar med sig. Om nu Sverige ska "kopiera" Halloween, så kan de väl göra det rätt?? Och ta alla traditioner (vilket också är att man kan klä ut sig till vad man vill, inte bara läskiga saker. Olivia var utklädd till en 20-tals tjej ).

  • Cheri

    Nu var dom här...

    pling plong

    "bus eller godis??"

    D va som tusan.. dom hittade hit oxå

  • Trinity78

    Vi borde starta en förening: "Allhelgonas Befrielsefront" eller nåt. Vi kan göra en hemsida, dela ut flyers, trycka upp t-shirts, skriva till kommuner, Svensk Handel, tv, radio och tidningar och allmänt lobba för att folk ska fatta skillnaden.
    Jag kan fixa hemsidan

    Undrar om man kan skriva till vår kulturminister Leif Pagrotsky?

  • Lola Jämtland

    Jag mailade Folkets Hus här igår...de har Halloweenfest för barnen där idag....skickade med info o skrev "så att ni kan lära er och göra rätt till nästa år"....

  • Lola Jämtland

    Gärna!

    I går blev jag arg på min lokaltidning oxå....i fredagsupplagan hade de en artikel om skillnaden på dagarna o jag hyllade de till skyarna. Så igår fanns en notis om "lugnt Halloween-firande i fredags"...så jag skrev o frågade om det var gamla nyheter o undrade om de inte läser varandras artiklar.....

  • Lola Jämtland

    Jepp....men tydligen inte alla anställda......

  • Trinity78

    Mina föräldrar hade fått påhälsning av några barn igår och min pappa sa att han tyvärr inte hade nåt godis hemma. Då pep de små barnen: "Det går bra med frukt också"

Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10