• Äldre 28 Oct 20:38
    24999 visningar
    150 svar
    150
    24999

    Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10

    Många blandar ihop Halloween och Alla helgons dag men det är inte samma sak. Halloween firas alltid 31/10 medan Alla helgons dag är en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden mellan 31 oktober och 6 november.

    Ursprungligen var Alla helgons dag en fast helgdag den 1 november men vid en helgdagsreform år 1772 ändrades detta till att istället vara första söndagen i november. Första november förlorade då sin status som helgdag men behöll ändå sin benämning i almanackan. Sedan dess har det alltså de flesta år funnits två skilda dagar med denna beteckning. Efter motioner i riksdagen om öka antalet helgdagar under hösten flyttades Alla helgons dag år 1953 från sitt tidigare plats till dagen innan, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var annars en arbetsdag på den tiden). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara Allhelgonadagen.

    Dagen före Alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder firas denna dag som halloween - en förvrängning av det ursprungliga All Hallows Eve - med barnupptåg av olika slag, en sed som under senare år vunnit viss spridning även i Sverige. Halloween firas på den ursprungliga allhelgonaaftonen, dvs. den 31 oktober. Kopplingen till Alla helgons dag har dock gjort detta datum något osäkert, och det förekommer på många håll att man istället firar halloween på fredagen före denna helg.

    Alla helgons dag är traditionellt en dag i Sverige då man minns sina döda i stillhet. Det uppskattas inte (speciellt av äldre) om det kommer barn och ringer på då.

  • Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10
  • Äldre 29 Oct 13:39
    #0

    Jag tror att vi behöver reda ut begreppen Alla helgons dag och Allhelgona lite:

    Från www.spraknamnden.se/fragor/arkiv_ord_02.htm:
    Allhelgona ? helg med många namn

    Den 1 november är det ALLHELGONADAGEN. Den lördag som inträffar mellan 31 oktober och 6 november kallas ALLA HELGONS DAG och helgen, d.v.s. fredag kväll plus lördagen och söndagen, kallas ALLHELGONAHELGEN; ofta säger man i talspråk bara ALLHELGONA. Fredagen före denna lördag kallas ALLHELGONAAFTON.

    Givetvis är alla helgons dag egentligen samma dag som allhelgonadagen. Men 1953 bestämdes att den dag som skulle vara allmän helgdag, och alltså medföra ledighet, skulle vara en lördag. Man ville emellertid inte inkräkta på kyrkans rätt att fira denna högtid på den traditionella dagen, den 1 november. Därför finns dessa två dagar i almanackan. Nästa år kommer alla helgons dag sammanfalla med allhelgonadagen, eftersom den 1 november då är en lördag.

    Under den katolska tiden fanns det ytterligare en helgdag under den här perioden, ALLA SJÄLARS DAG, som firades 2 november som en minnesdag över de döda. Numera är just alla helgons dag ägnat åt detta minne, och eftersom det är vanligt att man besöker sina anhörigas gravar kallas dagen ofta GRAVSMYCKNINGSDAG.

    På senare år har många tagit upp amerikanska seder vid allhelgonatiden. Det är framför allt inriktat på barn och liknar vår sed med påskkäringar. Barnen klär ut sig till spöken och annat och går runt och tigger godis. Denna helg firas ursprungligen på allhelgonaafton, såsom det amerikanska namnet HALLOWEEN anger. Det står för ALL HALLOWS EVE, alltså ordgrant ?alla helgons afton?.

    Men nu verkar handlare, som ju är intresserade av att sälja de attribut som hör till ? pumpor, godis, utklädningskläder ? inriktade på att skilja på dessa två helger och lanserar veckohelgen före allhelgonahelgen som tidpunkt för denna helg. Det innebär att det blir ett tredje tillfälle att fira samma helg. Om nu det bruket stabiliserar sig, föreslår vi att man kallar just detta firande SPÖKHELG. Det amerikanska namnet, HALLOWEEN, är väl krångligt och kan alltför lätt blandas ihop med ALLHELGONAAFTON.

  • gummal­ottan
    Äldre 29 Oct 13:46
    #0

    Spökhelg! Underbart! Det köper jag direkt!

  • Äldre 29 Oct 13:51
    #0

    gummalottan: mmm de är inte dumma, de där på Svenska Språknämnden

  • wozzgi­rl
    Äldre 29 Oct 14:32
    #0

    Jag har för mig att Halloween firas olika dagar i Sverige och Finland.. minns nån hur det var?

  • Superm­ummy
    Äldre 29 Oct 14:37
    #0

    Bra tråd. Borde klistras tills nästa söndag.

  • Äldre 29 Oct 14:38
    #0

    wozzgirl: jag googlade lite men jag hittade bara att de firar precis som vi, alltså Halloween den 31 okt och Alla Helgons Dag lördagen mellan 31 okt och 6 nov. Nån annan kanske kan ge ett bättre svar.

  • wozzgi­rl
    Äldre 29 Oct 14:40
    #0

    Jag minns iallafall att när jag pratat med mina svenska vänner på communities som det här så har vi firat Halloween olika helger.

    Jag vet att riktiga Halloween är 31.10 men Halloween marknadsförs alltid till en helg i affärerna. Jag tror det är samma som allhelgona helgen. Personligen tycker jag att det är fel.

    Ja, jag bor själv i Finland men jag har ändå inte riktigt koll på det..

  • Äldre 29 Oct 14:45
    #0

    wozzgirl: Jag tycker också att det är fel att Halloween ofta marknadsförs till samma helg som Alla Helgons Dag (annars skulle jag inte startat den här tråden ). Alla Helgons Dag har en väldigt speciellt mening (sorg, minnen och eftertanke) och det är synd att det skuffas bort av den hysteriska kommerisalismen.

  • hailey
    Äldre 29 Oct 14:49
    #0

    Tycker själv att det varit tråkigt dom åren vi bott i sverige. Vi har pyntat för fullt till den 31.a men har inte fått några trick or treaters, jättetråkigt!
    Sen en en vecka senare så har vi fått fullt av dom men då är det ju över
    I år firar vi inte alls men vi tröstar oss med att nästa år så bor vi på Irland (halloweens ursprungsland) igen.
    Då blir det party!!!!

  • Äldre 29 Oct 15:04
    #0

    hailey: Ja, man kan ju inte gärna säga till de små barnen som kommer och ringer på att "Öh, ni har missat Halloween, det var för en vecka sen". Om nån förälder är med, kan man kanske lite diskret påpeka det så att de vet till nästa år.

Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10