• Trinity78

    Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10

    Många blandar ihop Halloween och Alla helgons dag men det är inte samma sak. Halloween firas alltid 31/10 medan Alla helgons dag är en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden mellan 31 oktober och 6 november.

    Ursprungligen var Alla helgons dag en fast helgdag den 1 november men vid en helgdagsreform år 1772 ändrades detta till att istället vara första söndagen i november. Första november förlorade då sin status som helgdag men behöll ändå sin benämning i almanackan. Sedan dess har det alltså de flesta år funnits två skilda dagar med denna beteckning. Efter motioner i riksdagen om öka antalet helgdagar under hösten flyttades Alla helgons dag år 1953 från sitt tidigare plats till dagen innan, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var annars en arbetsdag på den tiden). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara Allhelgonadagen.

    Dagen före Alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder firas denna dag som halloween - en förvrängning av det ursprungliga All Hallows Eve - med barnupptåg av olika slag, en sed som under senare år vunnit viss spridning även i Sverige. Halloween firas på den ursprungliga allhelgonaaftonen, dvs. den 31 oktober. Kopplingen till Alla helgons dag har dock gjort detta datum något osäkert, och det förekommer på många håll att man istället firar halloween på fredagen före denna helg.

    Alla helgons dag är traditionellt en dag i Sverige då man minns sina döda i stillhet. Det uppskattas inte (speciellt av äldre) om det kommer barn och ringer på då.

  • Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10
  • Tulip

    Med risk för upprepning (jag har inte läst hela tråden) - så här skrev Aftonbladet en dag förra veckan:

    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Halloweenfesten är över.
    Redan innan den börjat.
    ? I år satsar vi i stället på rosa lördagen, alltså bröstcancerkampanjen, säger Cecilia Gierta, Svensk Handels presschef.

    Det innebär att handeln har övergivit den hysteriska satsningen på halloweenhelgen.
    ? Nyhetens behag har väl gått över, säger Cecilia Gierta.
    Halloween dök upp som ett fenomen i slutet av 80-talet. Sverige skulle fira allhelgonaaftonen som det görs i USA och det började på krogen.

    Medierna hakade på
    ? Några restauranger lyckades ?sälja in? halloween som en fest på hösten. Medierna hakade på och så skapades ett halloweenfirande i Sverige, säger Jonas Engman, etnolog och folklivsforskare på Stockholms universitet.
    Under de första tio åren hölls halloween-festerna på allhelgonaaftonen, precis som i USA. Svenska kyrkan protesterade mot det allt våldsammare firandet på den dag som kyrkan håller för en högtid för de avlidna. Lyktorna på kyrkogårdarna lyser upp höstmörkret.

    Mindre skyltning
    Handeln och krogarna gav med sig. Nu firas den svenska halloween under den sista helgen i oktober.
    ? I leksaksaffärerna skyltar man upp halloween men inte lika mycket som för några år sedan. Spetshattar och spökdräkter kan ju barn ha under flera år. Men fortfarande är det en bra helg för försäljning, säger Cecilia Gierta.
    I år har dock handeln beslutat att satsa på bröstcancerkampanjen. Sista lördagen i oktober ska kallas rosa lördagen och det innebär att en del köpcenter och många affärer i landet ska kläs i rosa. Även höghusen vid Hötorget i Stockholm ska gå i rosa.

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

    Jag ber er speciellt uppmärksamma skrivelsen "Nu firas den svenska halloween under den sista helgen i oktober." Så det så!

  • Trinity78

    Tulip: Jag håller fullständigt med dig! Ska man fira Halloween är det sista helgen i oktober som gäller, då blir det inga krockar (förutom de år Alla helgons dag infaller 31 okt)

  • Tulip

    Obs! Jag anser fortfarande att Halloween egentligen ska firas den 31 oktober, men om man vill ha firandet på en helg tycker jag att man ska göra det den sista helgen i oktober.

    Jag gillar inte Halloween och i morgon är det över för denna gång. Tjohoo!

  • Trinity78

    Tulip: Jag tror att det är många som kommer att fira till helgen så tyvärr är det nog inte helt över än.

  • hailey

    Happy halloween allihop! Vi fick en massa spökkort från irland och usa idag, jättekul!

  • Trinity78

    Linda1976: Jag frågade faktiskt redaktören på Graffiti (GPs ungdomsavdelning) Emma Bergström om hur de hade tänkt och hon svarade att "vi tog hänsyn till när de flesta kommer att fira". Hon såg heller "inga problem med att förnya traditioner, vill folk
    hellre klä ut sig till vampyrer än att tända ljus på kyrkogårdar tycker jag
    det är helt okej." Jag vet inte hur gammal hon är men hon verkar ganska ung och dessutom okunnig. Jag insåg heller inte hur viktiga traditionerna vid Alla helgons dag är förrän min bästa vän dog. Vidare tyckte hon att "det är inte vår uppgift att propagera för
    bevarandet av gamla svenska traditioner". Tydligen är det dock deras uppgift att för
    införandet av nya svenska traditioner eftersom hon tycker att de ska publicera artiklar om Halloween när de flesta tänker fira.

    Jag trodde att journalister hade ett visst kvalitetsansvar och borde kolla sina fakta lite bättre innan de skriver artiklar, men jag hade visst fel. Det är folks missuppfattningar som styr dagtidningsjournalistiken tydligen. *ironi*

  • wozzgirl

    Det är Halloween idag och jag var till en supermarket och handlade idag. Döm min förvåning då det inte var NÅT Halloween-stuk framplockat som de haft gott om tidigare år.
    Några pumpor vid frukten, men inte ett ord om Halloween eller ens dekorerat eller nåt som de haft tidigare år.

    Jag hoppas verkligen inte att det kommer fram sånt till helgen istället.

Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10