• Trinity78

    Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10

    Många blandar ihop Halloween och Alla helgons dag men det är inte samma sak. Halloween firas alltid 31/10 medan Alla helgons dag är en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden mellan 31 oktober och 6 november.

    Ursprungligen var Alla helgons dag en fast helgdag den 1 november men vid en helgdagsreform år 1772 ändrades detta till att istället vara första söndagen i november. Första november förlorade då sin status som helgdag men behöll ändå sin benämning i almanackan. Sedan dess har det alltså de flesta år funnits två skilda dagar med denna beteckning. Efter motioner i riksdagen om öka antalet helgdagar under hösten flyttades Alla helgons dag år 1953 från sitt tidigare plats till dagen innan, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var annars en arbetsdag på den tiden). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara Allhelgonadagen.

    Dagen före Alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder firas denna dag som halloween - en förvrängning av det ursprungliga All Hallows Eve - med barnupptåg av olika slag, en sed som under senare år vunnit viss spridning även i Sverige. Halloween firas på den ursprungliga allhelgonaaftonen, dvs. den 31 oktober. Kopplingen till Alla helgons dag har dock gjort detta datum något osäkert, och det förekommer på många håll att man istället firar halloween på fredagen före denna helg.

    Alla helgons dag är traditionellt en dag i Sverige då man minns sina döda i stillhet. Det uppskattas inte (speciellt av äldre) om det kommer barn och ringer på då.

  • Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10
  • Muminski

    Idag ska lillan gå ut som utklädd. Jag är i regel emot det men hon och en kompis ska gå till andra kompisar så okej då.
    Det är utklädningen som är roligast ändå. De är så söta, för de klär ut sig till änglar.. inga läskiga saker.

    De lär inte få hem nåt godis.. för alla andra tror ju att det ska vara till helgen. Så trött på detta ihopblandande!

  • Trinity78

    Jag har köpt hem lite godis så alla barn är välkomna att ringa på här. Helt klart är ju utklädnaden roligast.

  • Sweet76

    KOm 6 ungar igår.....de utkläd i jättefint maskerad dräkter...vampyr, scream, ängel...det var jättekul..

  • Muminski

    till oss kom inte en enda sötnos..förutom hjärtegrynet då

    De kommer till helgen, då är vi i sommarstugan.. bara de inte äggat hyddan

  • JoNiCa

    Hit kom inga barn heller, sonens "spökkompis" reste bort så det blev inget bus/godis för min osn heller tyvärr och Leeloo, nej han är inte ouppfostrad utan tycker det är lite kul att klä ut sig, folk häromkring brukar tycka det är kul då dem kommer och busar. I och med att han är 10 år så tycker han att klä ut sig till påskkärring är lite larvigt så hedra du dina döda på Alla helgons dag (5/11) det gör jag med, men jag kan låta mina barn busa på Halloween (jag med för den delen

  • BitchigaBea

    Så irriterad jag blir... Att folk inte förstår... Kopierade din text Trinty o skickade till en vän. Hoppas det e okej? Kunde inte förklarat så bra som du gjort.

    // Bea

  • AHöst

    Har hade vi nagra trick or treaters! Det ar sa skoj! Fast jag bor ju i usa da ocksa forstass!

Svar på tråden Halloween är INTE samma sak som Alla helgons dag! Firas ALLTID 31/10