• embra

    Vad är värdegrund i förskolan???

    I Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) finns det riktlinjer som de ska följa.

    Bl.a. att skolväsendet ska vila på demokrains grund, ska utformas i överensstämmelse med grunläggande demokratiska värderingar som ska främja aktning för varje människas egenväde. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, samt solidaritet med svaga och utsatta. I överensstämmelse med etik som förvaltas av kristen tradition och västerlänsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. O.s.v.

    Mer kan du läsa på www.skolverket.se/sb/d/468

  • embra

    Att skolan ska vara demokratisk - lika för alla. Att alla ska bli behandlade lika oavsett var man kommer ifrån eller om man är kille eller tjej. Att man inte ska bli kränkt för hur eller vem man är och att man ska bli respekterad. Att skolan utgår från den religion och de traditioner som vi har i Sverige.

  • embra

    Värdegrund handlar om demokrati och jämställdhet.

    Att alla är delaktiga på samma villkor och att ingen ställs utanför p.g.a. kön, ras eller åsikt.

    Jag tycker inte att dina frågor handlar om det utan mer om känslor.

    Ett tips till dig är att läsa värdegrunden för förskolan. Läs den jättesakta, en mening i taget för att kunna ta in och förstå vad varje mening innebär. Om du gör ett arbete om det så är det meningen att du ska lära dig vad det innebär.

    Jag vet inte vad du går i för skola, men då jag själv läste till fritidspedagog tragglade vi igenom läroplanerna år ut och år in, så det är lika bra att lära sis innebörden på en gång.

    Det är tufft innan man fattar, men ge det lite tid så klarar du det. Lycka till!!!

Svar på tråden Vad är värdegrund i förskolan???