• klocka
    Äldre 21 Jun 22:58
    10504 visningar
    12 svar
    12
    10504

    Vems ansvar är en studsmatta?

    Det var en del skriverier om det för ett tag sedan och som jag förstår det kan en förening inte frånta sig ansvaret om en studsmatta står på deras mark oavsett vem det är som äger den. Jag hittade lite info på en samhällighets webbsida som verkar styrka det (ungefär samma text finns på flera andra brf-hemsidor också):

    "Att föreningen är juridiskt ansvarig innebär att vi, om det värsta händer, blir tvungna att ta ekonomiskt ansvar efter en olycka. I det värsta tänkbara scenariot talar vi om en allvarlig olycka med bestående men. Bortsett från det tragiska mänskliga lidandet finns också ekonomiska aspekter vad gäller invaliditetsersättning, ersättning för framtida inkomstbortfall, etc. Den enskilde drabbade får på det ekonomiska planet ersättning genom sin olycksfallsförsäkring. Men dennes försäkringsbolag kommer att kräva dessa summor från föreningen – som ju är formellt juridiskt ansvarig i och med att styrelsen haft kännedom om att studsmattorna funnits och kunnat förutse riskerna. I värsta fall handlar det om miljonbelopp som styrelsen och föreningens medlemmar kan bli ansvariga för.


    Styrelsen har undersökt de juridiska möjligheterna att frånkomma ansvaret, t ex genom att teckna avtal med enskilda studsmatteägare. Detta förfaringssätt är emellertid inte framkomligt. Inte heller fråntas vi ansvar av att studsmattan är nedgrävd eller utrustas med skyddsnät.


    Styrelsen har beslutat att inte tillåta studsmattor på föreningens mark. Styrelsen är inte beredd att ta på sig ansvaret eller belasta föreningens medlemmar med de risker som studsmattorna medför.


    Vi beklagar detta särskilt med tanke på de barn som har roat sig kungligt och kommer att bli ledsna över detta besked. Vi hoppas också på er förståelse för varför detta beslut måste tas."

    http://www.skinteboportalen.se/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=115

Svar på tråden Vems ansvar är en studsmatta?