Inlägg från: Amazina |Visa alla inlägg
  • Amazina

    Hur kan sjukdomsbilden variera mellan olika kulturer?

    Hej TS! Oh, du... Jag har ett helt register av erfarenheter när det gäller kultur och hur man yttrar sjukdomar. Jag är sjuksköterska på akuten... Ska fundera lite och skriver snart ett ínlägg till...

  • Amazina
    I Sverige är vi väldigt måna om att all vård ska vara vetenskapligt grundad och även om homeopati/healing/ackupressur mm finns är det egentligen inte helt tillåtet inom vården.
    Det räcker dock att komma till östeuropa eller sydeuropa för att det ska ändra sig. I första hand behandlar man helst med någon form av te/ört, man sänker febern med "ättikasockar" (yllestrumpor man dränker in i ättika, på med dem på fötterna och en plastpåse på), man mosar varm potatis och gnider in på magen mot magont och det bästa av allt- en person som är nära chock och är svimfärdig gnider man in med SPRIT på bröstet. Fastekurer och olika lavemang är också vanligt för att rena sig och sin tarmkanal. Badda pannan är högprioriterat och den blöta trasan ska bytas ut oftast möjligt och dygnet runt.

    Jag skulle kunna berätta mängder med historier om kulturella grejer, men jag tror att det ibland kan vara en känslig fråga och det kanske är dumt att förknippa vissa beteenden med religioner.

    Jag jobbar utomlands sedan 7 år och man får se mycket spännande i just detta temat kan jag lova!

Svar på tråden Hur kan sjukdomsbilden variera mellan olika kulturer?