• 1969
    Äldre 14 Jul 13:49
    1249 visningar
    5 svar
    5
    1249

    Transfettsyror?

    Catriiin skrev 2010-07-12 17:23:34 följande:
    Här kan ni läsa lite om SLV.s trovärdighet. Särskilt sista stycket om ni inte orkar igenom allt... www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/0...
    Ja, visst är det lite underligt, det verkar som om statliga verk får lov att välja lite fritt vilka underlag de vill basera sina råd på.

    Men sen är det ju stor skillnad på fullvärdigt mättade fetter och transfetter. Transfetter är väldigt oxiderande, men ett transfett har också den behändiga egenskapen att den inte luktar illa trots att den härsknar (därav så poppis). Härskna fetter är inte bra att få i sig mycket av, kan leda till inflammatoriska processer i kroppen med hjärt- kärlproblem som följd.

    Fleromättade fetter, som finns mycket av i en del växtoljor, bildar transfetter vid upphettning. Därför är det bra att använda olivolja/smör att steka i. Rapsolja har också en hyfsat stor andel enkelomättade fetter, och ibland vill man ju ha en neutral smak. I alla fall mycket bättre än majsolja och matolja.

    Så till margarinet, som dels smakar urk, och dels ofta innehåller en stor del fleromättat omega-6. Balansen mellan intag av omega-3 och omega-6 bör vara till fördel för omega-3 för att kroppen ska må bra. De essentiella fettsyrorna påverkar hormonproduktionen i kroppen, och alla vet vi ju vad hormoner kan göra med en (PMS, graviditet, klimakteriet, steroidpsyk, tonåringar). Även här har man sett att inflammatoriska processer tycks stimuleras av obalansen.

    Slutligen så har väl allt med mängd att göra. Lagom är bra (har inte riktigt implementerats här hemma...)
Svar på tråden Transfettsyror?