• Anonym (hur hjälpa?)

    min man stjäl narkotika från jobbet..

    min man stjäl narkotika från jobbet, jobbar som ssk... jag har vetat i ett par år och alltid försökt få honom att låta bli, han har lovat flera ggr o hävdar att han ej är beroende, men nu har jag ledsnat då han sviker gång på gång o fortsätter stjäla. vad ska jag göra? jag vill hjälpa honom, men så fort jag tar upp att jag vill berätta för någon så blir han jätteförbannad o känner sig hotad av mig säger han. han skulle aldrig erkänna detta utan det verkar som han behöver bli upptäckt.. men de e ju väldigt svårt då det handlar om små mängder vid många tillfällen....
    nån som varit i liknande sits? tips? 

  • Svar på tråden min man stjäl narkotika från jobbet..
  • fröken Morris
    Anonym (Hej!) skrev 2010-07-12 12:48:20 följande:
    Så, hur ställer du dig till stöld?
    Hur ställer du dig till lögner?
    Hur ställer du dig till att leva med en människa som missbrukar, stjäl och ljuger?
    Hur länge ska hon underhålla hans missbruk då tycker du? Ska hon kanske också stjäla lite så är risken mindre att han blir påkommen?
    Är lojalitet något som slår högre än lögner, stölder och missbruk?
    Hur långt är det okej att han går innan hon får ifrågasätta honom? Är det när barnet hittar pillret och ligger på akuten med hjärtstillestånd?
    Han lever ju inte i en värld där han är isolerad och inte påvärkar sin omgivning. Så han har mer rätt att existera än hon har? Han får välja att stjäla droger och missbruka med allt som det innebär för resten av familjen och ska bara stödja honom i det?
    Är anarki då ditt val?
    Åh vad skönt att du är här och städar upp lite!
  • Anonym (risky business..)

    Men för i helsike. Vi kan ju inte ha ssk som är narkotikabeoende och som ska ta hand om partienter somt ar medicin!  Klart att han inte slutar så länge han inte behöver och dessutom har narkotika mitt framför ögonen varkje dag!!

    TS. med all respsekt för att detta är svårt för dig: tänk om det skulle hända ngt på jobbet ett mistag pga att han inte är helt skärpt, ex.snor av patienternas medicin så att de inte får tillräckligt. Skulle du kunna leva med dig själv om du inte agerade när du nu vet va d som pågår?  Bästa häjlpen du kan ge honom är troligtvis att avslöja honom. Ring en stöd linje och få stöd i hur du ska tackla situationen och hans reaktion. LIte svårt att ge konkreta råd utan djupare erfarenhet kring detta ( vilket givetevis är väldigt komplicerade frågor) MEn ett står klart du hjälper honom INTE genom att fortsätta acceptera hans beteende. Han kommer inte att sluta utan att något drasktiskt händer! Stort lycka till. Hoppas att det går vägen för er och för alla patieter!

  • fröken Morris
    Anonym skrev 2010-07-12 09:28:57 följande:
    Jag hoppas innerligt att det finns troll här.
    För mycket hat och ignorans frodas här.
    Även föräldrar berusar sig, konstigt vore det annars, det är bara att acceptera det och gå vidare. Man blir knappast sämmre förälder om man berusar sig/mår bättre. Problem börjar när folk börjar missköta sin drogbruk.
    Frågan är om mannen gör det för en så länge så låter det tveksamt.
    Många använder droger inte bara i rekreationssyfte utan för att det får dom att fungera bättre, vare sig drogerna kommer från gatan är utskriva från läkare eller skaffas på annat sätt så är resultaten densamma
    Men det låter som om du tror att man kan berusa sig till att må bra, men ändå lyckas hålla sitt "bruk" på en nivå så att man inte tar mer, dvs inte blir beroende?
    Naturligtvis så behöver många personer ovan nämnda mediciner för att fungera i vardagen, men det är väl inte direkt det vi talar om? Dessutom vet ju många i denna tråden att benso är något man bör se upp med? Vad anser du?
    Blir nyfiken på vart du tycker gränsen går, mao: vilka problem uppkommer när folk börjar missköta sitt drogbruk, och när anser du att man missköter ett drogbruk, enligt dig?
    Rätta mig om jag har fel, men brukar du själv? På vilket sätt? Så att man förstår dig bättre liksom?
  • MickeN1973
    Anonym skrev 2010-07-12 14:10:21 följande:
    Upprepar man saker som inte stämmer så är man en idiot.
    Nej, man är ingen missbrukare bara för att man använder droger punkt.

    Ursäkta mig men era åtgärder skulle tvinga mannen att verkligen vända sig till kriminella och stödja den svarta marknaden.
    Anonym (Hej!) skrev 2010-07-12 13:36:08 följande:
    Jag har svårt att förlja ditt resonemang.
    Du missar ju helt att det ÄR ett problem redan. TS uttrycker tydligt i sin trådstar redan hur jobbigt detta är för henne och att det påvärkar henne osv.
    Han påvärkar henne i aldra högsta grad då hon förväntas vara tyst om hans stölder som pågår.

    Du har en tjuvheder om att man inte anmäler varandra. Jag kan sätta massor med pengar på att du lever med en kriminell eller är det själv

    Om han nu vill stjäla så ska han inte tvinga henne till att också ljuga mot hennes vilja. För det gör han ju iom att lät henne veta att han stjäl men att hon inget får säga fast det går emot hela hennes väsen att veta en sån sak utan att få agera på det.
    Om han nu ville hålla på att droga i sin ensamhet så skulle han väl ha hållt det för sig själv men nu vet hon och det påvärkar henne på fler sätt än att han stjäl och är hög och ljuger.
    Hon tvingas ljuga och blunda .. om hon sätter kniven i ryggen på han med en anmälan så har han redan satt en kniv i henne som han dagligen vrider runt lite med sitt agerande.

    Vi får nog vara överns om att vi inte är överens helt enkelt men tack för att du svarade på mina frågor.
    Nej jag missar inte att ts mentalitet stället till problem, sådan mentalitet ställer bara till problem tyvärr.

    Ingen har bett ts att ljuga, tror inte hon har varit tillfrågat men det lämpligaste i den här situationen är att inte skapa onödiga problem, startar hon en cirkus på jobbet så får alla inblandade onödiga problem.
    Hon varken ljuger eller blundar, om jag förstår så är hon på han och bråkar om saken vid varje tillfälle som ges, inte direkt så man skapar en stabil omgivning för barn.
    Man kan också välja att sluta punda
  • Anonym
    Anonym (också SSK) skrev 2010-07-12 16:49:32 följande:
    Jag har haft en kollega som åkte dit för att ha tagit narkotikaklassade läkemedel (jag jobbar själv som ssk) och hon förlorade iaf varken sin legitimation eller sitt jobb men kravet var då att hon skulle gå behandling samt att hon inte skulle jobba på ett tag och efter behandlingen fick hon jobba under "extra tillsyn" eller vad man ska säga. Min erfarenhet är att man erbjuds hjälp först innan man förlorar jobbet men det kanske är olika inom olika landsting och avdelningar? Det kanske gå ratt kolla upp på något sätt?

    Jag skulle ha kontaktat chefen och berättat.
    Nä, det är inte olika. Det är lagstadgat.
  • Anonym
    Isanje skrev 2010-07-12 19:23:18 följande:
    Fan heller att jag skulle vilja att en läkare eller SSK på sjukan skulle vara påverkad när denne undersöker mig eller mina barn.  Har man inte vissa jävla skyldigheter som vårdare eller? Har man ett sådant jobb så borde man fan veta bättre! TVI
    Kvalificerat skitsnack,hur vet du att dom inte är det redan ? Kontrollerar du att läkare sjuksköterskor inte går på "olämpliga" mediciner innan dom tar hand om dig eller dina nära?
    Har man ett sånt jobb så bör man i alla fall veta vad för droger det är man hanterar ja.
    Omorfia skrev 2010-07-12 20:07:54 följande:
    Du pratar om dig själv eller? Det är ingen som sagt att alla som någon gång tar droger är missbrukare. Jag själv skrev att om man inte kan låta bli att ta droger så är man missbrukare. Du kanske ska ta dig ur dimmorna och läsa inläggen innan du svarar.
    Fin vinkling, så om man inte kan låta bli droger (vilket säger sig själv om man faktiskt brukar dom) så är man en missbrukare?
    Det är snarare så att om man inte är en missbrukare och inte har några problem med sina droger så ser man helt enkelt ingen anledning att låta bli.
    fröken Morris skrev 2010-07-13 00:06:01 följande:
    Men det låter som om du tror att man kan berusa sig till att må bra, men ändå lyckas hålla sitt "bruk" på en nivå så att man inte tar mer, dvs inte blir beroende?
    Naturligtvis så behöver många personer ovan nämnda mediciner för att fungera i vardagen, men det är väl inte direkt det vi talar om? Dessutom vet ju många i denna tråden att benso är något man bör se upp med? Vad anser du?
    Blir nyfiken på vart du tycker gränsen går, mao: vilka problem uppkommer när folk börjar missköta sitt drogbruk, och när anser du att man missköter ett drogbruk, enligt dig?
    Rätta mig om jag har fel, men brukar du själv? På vilket sätt? Så att man förstår dig bättre liksom?
    Och hur tror du mediciner fungerar i själva verket?
    Man blir berusad och man mår bättre, sen är  frågan bara hur han använder sina droger, tar han lite för att må bättre och ha lite trevligt eller om man använder dom på ett mer ogynnsam sätt (stora/överdoser för effektens skull)

    Ja, dom där piller delas ut till höger och vänster och jag skulle säga att en stor del av samhället går på nån form av hurmörpiller, varför ts man använder dom vet vi inte.

    Jag anser inte att benzo är en drog man lättvindigt leker med, men det är min enkla åsikt och jag är fullt medveten om att folk trots allt använder dom för eget nöje, inga moralkakor kan förändra det och jag tycker inte om att döma andras livsval.

    Kolla in DSM IV om du vill veta var gränser går för missbruk.
    Så länge mannen sköter sitt jobb, sina åtagande i det övriga livet och inte försummar sig själv så missbrukar han inte.
    Moralister med inställning att vissa droger är helt enkelt fel och kan/ska inte användas har en egen uppsättning av problem, synd bara att dom i regel väljer att göra sina egna problem till andras.
    När det gäller drogval så finns det inga fel, bara olika mål och smaker.

    Tråden handlar inte om mig så vad jag använder hör inte till.
    Tycker inte om standard floskler som 1 svänger in på att nedvärdera folk som använder andra droger än alkohol och 2 förminskar texten på grund av det.
  • Anonym
    MickeN1973 skrev 2010-07-13 09:47:59 följande:
    Man kan också välja att sluta punda
    För att alla måste tycka om statens kära alkohol ...
    Tyvärr, det finns fler olika smaker än det finns droger.
    Varje en som använder nått gör det av egna anledningar och uppskattar olika tillstånd.

    Folk bara idiotförklarar sig själva med propaganda fraser som pundare, knarkare, flummare and so on.
    Undrar hur det skulle se ut om jag använde liknande glåpord i andra avdelningar här, varför inte gå in på invandring/politik och slänga lite neger, blatte , svartskalle omkring, blir det populärt tror du?
  • fröken Morris
    Anonym skrev 2010-07-13 11:40:24 följande:
    Och hur tror du mediciner fungerar i själva verket?
    Man blir berusad och man mår bättre, sen är  frågan bara hur han använder sina droger, tar han lite för att må bättre och ha lite trevligt eller om man använder dom på ett mer ogynnsam sätt (stora/överdoser för effektens skull)

    Ja, dom där piller delas ut till höger och vänster och jag skulle säga att en stor del av samhället går på nån form av hurmörpiller, varför ts man använder dom vet vi inte.

    Jag anser inte att benzo är en drog man lättvindigt leker med, men det är min enkla åsikt och jag är fullt medveten om att folk trots allt använder dom för eget nöje, inga moralkakor kan förändra det och jag tycker inte om att döma andras livsval.

    Kolla in DSM IV om du vill veta var gränser går för missbruk.
    Så länge mannen sköter sitt jobb, sina åtagande i det övriga livet och inte försummar sig själv så missbrukar han inte.
    Moralister med inställning att vissa droger är helt enkelt fel och kan/ska inte användas har en egen uppsättning av problem, synd bara att dom i regel väljer att göra sina egna problem till andras.
    När det gäller drogval så finns det inga fel, bara olika mål och smaker.

    Tråden handlar inte om mig så vad jag använder hör inte till.
    Tycker inte om standard floskler som 1 svänger in på att nedvärdera folk som använder andra droger än alkohol och 2 förminskar texten på grund av det.
    Jojo, jag fattar väl att mediciner fungerar så att man mår bättre. Men när man använder starka grejer och dessutom blandar hej vilt, OCH stjäl dem från jobbet? Grejen är väl att  risken att han dövar mer än vad han bör är väl ändå rätt stor i TS:s mans fall?

    Men humörpiller har väl för övrigt inget med piller som vi talar om här att göra? För du menar väl de sk lyckopillrena, SSRI-preparat och liknande? Vi pratar väl om lite mer heavy saker????

    Jag håller ioch försig med dig om att man ska akta sig lite för att "moralisera", men här har vi ju en man som arbetar som ssk och som drogar sig på jobbet? Det rör ju fler än bara han själv om man säger så! Beror ju också på vilket jobb han har, vilka mediciner han kommer i kontakt med (som då kan bli fel för patienterna) och vilka bedömningar som han behöver kunna göra för att hålla patienterna vid god vigör.

    Frågan var: "Blir nyfiken på vart du tycker gränsen går, mao: vilka problem uppkommer när folk börjar missköta sitt drogbruk, och när anser du att man missköter ett drogbruk, enligt dig?"
    Inte enligt ett diagnossystem?

    Nej tråden handlar förvisso inte om dig. Men jag blev nyfiken. Många av dina åsikter provocerar himla mkt, och för att förstå dig lite bättre skulle det vara bra att ha lite bakgrundsinfo, därav frågan.
    (Om du nu inte är ett troll?;)
  • Isanje
    Anonym skrev 2010-07-13 11:40:24 följande:
    Kvalificerat skitsnack,hur vet du att dom inte är det redan ? Kontrollerar du att läkare sjuksköterskor inte går på "olämpliga" mediciner innan dom tar hand om dig eller dina nära?
    Har man ett sånt jobb så bör man i alla fall veta vad för droger det är man hanterar ja.
    Omorfia skrev 2010-07-12 20:07:54 följande:
    Du pratar om dig själv eller? Det är ingen som sagt att alla som någon gång tar droger är missbrukare. Jag själv skrev att om man inte kan låta bli att ta droger så är man missbrukare. Du kanske ska ta dig ur dimmorna och läsa inläggen innan du svarar.
    Kommer ur käften av en anonym medlem. Jag blir såååå förvånad.

    Nej inte fan kan jag kontrollera det,men det är vad man RÄKNAR med. Är jag och mina barn med ien bilolycka så i helvete heller att jag vill att en ssk,usk eller läkare som är hög som ett jävla höghus ska vårda oss. Vem fan tänker på patientens bästa i det läget? Mr High eller?
  • Anonym
    Isanje skrev 2010-07-13 13:08:29 följande:
    Kommer ur käften av en anonym medlem. Jag blir såååå förvånad.

    Nej inte fan kan jag kontrollera det,men det är vad man RÄKNAR med. Är jag och mina barn med ien bilolycka så i helvete heller att jag vill att en ssk,usk eller läkare som är hög som ett jävla höghus ska vårda oss. Vem fan tänker på patientens bästa i det läget? Mr High eller?
    Spelar roll om jag "gömmer" mig bakom anonymitet eller om jag postar från mitt lika anonyma konto.
    Skulle det vara en ursäkt att glatt vifta bort det jag skrev? Skål

    Du skulle nog bli förvånad över hur många det är som går runt "medicinerade" och fungerar tillfärdställande i sin vardag, skippa den dömande mentaliteten så mår du säkert bättre.
    fröken Morris skrev 2010-07-13 13:04:18 följande:
    Jojo, jag fattar väl att mediciner fungerar så att man mår bättre. Men när man använder starka grejer och dessutom blandar hej vilt, OCH stjäl dem från jobbet? Grejen är väl att  risken att han dövar mer än vad han bör är väl ändå rätt stor i TS:s mans fall?

    Men humörpiller har väl för övrigt inget med piller som vi talar om här att göra? För du menar väl de sk lyckopillrena, SSRI-preparat och liknande? Vi pratar väl om lite mer heavy saker????

    Jag håller ioch försig med dig om att man ska akta sig lite för att "moralisera", men här har vi ju en man som arbetar som ssk och som drogar sig på jobbet? Det rör ju fler än bara han själv om man säger så! Beror ju också på vilket jobb han har, vilka mediciner han kommer i kontakt med (som då kan bli fel för patienterna) och vilka bedömningar som han behöver kunna göra för att hålla patienterna vid god vigör.

    Frågan var: "Blir nyfiken på vart du tycker gränsen går, mao: vilka problem uppkommer när folk börjar missköta sitt drogbruk, och när anser du att man missköter ett drogbruk, enligt dig?"
    Inte enligt ett diagnossystem?

    Nej tråden handlar förvisso inte om dig. Men jag blev nyfiken. Många av dina åsikter provocerar himla mkt, och för att förstå dig lite bättre skulle det vara bra att ha lite bakgrundsinfo, därav frågan.
    (Om du nu inte är ett troll?;)
    Vist kan vi spekulera hejvilt, jag väljer dock att tro i människan i stället för att skuldbelägga droger för allt skit som händer, mannen använder droger, hur eller varför vet vi inte. jag väljer att tro det bästa framför att drabbas av moralpanik.

    Om du kallar ssri preparat för lätta droger så är du kraftigt fel på det. men det är fortfarande upp till användaren att bestämma vilken drog skänker mest passande effekt. inte riktigt upp till oss att avgöra vilka droger andra ska trivas med.

    Vi vet inte ens om han använder droger till vardagen så jag ser ingen anledning att brusa upp sig och anta det absolut värsta, om mannen har hållit samma still i flera år nu utan att några misstag har begåtts på jobbet, vad är det som säger att han går runt hög som ett hus och flummar för sig själv?
    Straffa i förebyggande syfte klingar illa hos mig, om mannen däremot är slarvig, kan inte hålla sig skärpt så förändrar det situationen drastiskt, på ts verkar det däremot som mannen sköter sitt jobb så det faller bort.

    Diagnossystemet lämnar klara riktlinjer, där går gränsen, börjar man försumma sitt ansvar och sina åtagande så har drogerna tagit för stor plats i tillvaron.

    Mina åsikter är måhända provocerande för inrutade individer som anser att regler/åsikter väger mer än mänsklig välbefinnande. Jag instämmer helt enkelt inte till det, utan offer inget brott.
Svar på tråden min man stjäl narkotika från jobbet..