Inlägg från: Tigrino |Visa alla inlägg
  • Tigrino

    Vad betalar ni för elen - två personer i en tvåa?

    Vi har börjat få räkningar på över 800kr från vattenfall varje månad - förut betalade vi 800 i kvartalet. Det känns inte rimligt? Eller har elpriset stigit så mycket?

    Vi har två laptops, en rätt stor och klumpig tv (börjar fundera på om den är boven). Ingen tvätt- och diskmaskin. Såklart smålampor, kyl, frys, spis, micro.  Vi har inte tänt i timtal utan bara i det rummet vi vistas i. Stänger av allting på natten.  

    Vad betalar ni i el, som är två stycken i en tvårummare? Jag räknar inte med bebisen, eftersom han inte använder några elektronikgrejer.  


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-03 09:04
    Glömde - skriv gärna vad ni har för elbolag!
  • Svar på tråden Vad betalar ni för elen - två personer i en tvåa?
  • Tigrino

    Vi har varit inne på elskling.se och kollat faktiskt! Lite därav den här tråden, jag ville se vad ni ger och vilket bolag
    Men man blir lite orolig över den där slutfakturan från Vattenfall - förra året fick sambon en räkning för el dom hade "glömt" att ta betalt för på 1500:-. 
    Vet någon hur de räknar ut slutfakturan och vad den möjligtvis kan landa på? Just nu kan vi inte betala en stor klumpsumma, tyvärr.  


  • Tigrino

    Det låter ju som att vi har det fruktansvärt dyrt med elen! Förvånad 


    Cornellia skrev 2010-08-03 09:50:06 följande:
    Troligtvis så betalar ni bara för det ni förbrukat, så slutfakturan blir nog inte större än andra månader.
     Jag har mailat kundtjänst och frågat, om det stämmer så blir det tusan byte med en gång.

    Ska koll in på elpriskollen.se och se om det blir fler alternativ där. Det låter bra att det är neutralare än elskling!  
  • Tigrino
    Cornellia skrev 2010-08-03 10:46:01 följande:
    Det är juh bara att kolla på fakturan vad du betalar per kwh. Jag skulle säga att idag är allt under 50 öre per kwh är ganska bra.
    Vi betalar 67,60 öre/kWh exkl. moms.
    Energiskatt 28 öre exkl. moms. 
    Årsavgift för elhandel - 288Kr/år
    Elnät - 928kr/år
    Elöverföring 17,20 öre/kWh exkl. moms 

    Till saken hör den att vi just nu har tillsvidareavtal, har haft det ett tag och såklart att det är dyrare. Men det är först nu som kostnaderna börjat bli i överkant.

    Det jag tycker är lite svårt med elbolagens sidor är att hitta uppgifter på kostnader för elnätet och överföringen, men det kanske blir exakt samma som idag eftersom det är Vattenfall som sköter det här?  
  • Tigrino

    Wow, vad mycket svar och så olika alla betalar! 

    Känns som en djungel det här med el. Tror jag ska ta fram de mest lovvärda förslagen och sen ringa till bolagen för jämförelse, de kan nog reda ut kostnader bättre än jag själv framför datorn. Siffror är det svåraste jag vet, och elräkningen är ju som rena matteprovet.

    Det är ingen som vet något om nån typ av säkring som man kan byta strömstyrka på (ehh, eller nåt sånt). Elen beräknas väl på något liknande, man betalar för viss strömstyrka. Som ni hör vet jag ingenting, men någon där ute kanske gör det  


  • Tigrino
    Cornellia skrev 2010-08-03 21:17:10 följande:
    Du kan ha olika säkring, och ju högre säkring dessto högre kostnad. Men lägenheter brukar oftast ha lägsta säkringen. Kolla på räkningen, det brukar stå typ "tariff" eller "säkring" och sedan ex 10A (det kan även stå 16A, 20A, 25A osv) lägenheter brukar ha 16A.  Det brukar så där bolaget räknar upp kostnaden för elnätet.
    Vi har 16A, så det låter ju normalt. 
    Pappa G skrev 2010-08-03 21:18:03 följande:
    Man kan påverka nätkostnaden (alltså INTE själva elen) genom storleken på elcentralens huvudsäkring.
    Detta är dock normalt bara aktuellt för dem som bor i villa och ex. ändrar uppvärmningsform från t.ex. direktverkande el till fjärrvärme.
    Okej, jag ska inte vara där och pilla... "Är du helt hundra?" - Jaa, den är jordad eller vad det heter... klipp nu! Cool 
Svar på tråden Vad betalar ni för elen - två personer i en tvåa?