• Anonym (Arbet­sgivar­e)
    Äldre 18 Aug 14:21
    24372 visningar
    30 svar
    30
    24372

    Vad kommer min anställda att kosta? Kan någon hjälpa mig?

    Många som tycker och tänker här...till TS; skaffa en revisor eller nån som har lite koll (det är inte så svårt som man kan tro, dock). Kostnaden för anställda ser ut så här: arbetsgivaravgiften är runt 31,5% på bruttolönen. Utöver det betalar du enligt gällande kollektivavtal, sannolikt tecknar du ett sk hängavtal med byggnads. Jag vet inte exakt hur deras kollektivavtal ser ut, men jag betalar ca 10-12% ytterligare för ITP (tjänstepension, plus avgifter för kollektivavtalet). Så du kan räkna med ca 45% utöver bruttolönen.

  • Anonym (Arbet­sgivar­e)
    Äldre 19 Aug 14:23
    #25

    Har gjort mitt 24e bokslut och det är den verkliga notan. Det är ingen glädjekalkyl, det vet vi som driver småföretag. Det kan tom bli billigare om man håller sig undan facket och tecknar en privat pensionsförsäkring åt de anställda. En god vän gör så och avsätter månadsvis 6% till sina anställda, som de sen placerar som dom vill. Hans kostnad blir då ca 32%+6%=38%, utöver bruttolönen. Det här är verkligheten för oss som driver ett riktigt företag och inte läser "Sy & Virka".

  • Anonym (Arbet­sgivar­e)
    Äldre 19 Aug 14:55
    #28

    Har man en tillsvidare anställd har den personen 25 dagars semester med lön, dvs personen är inte på jobbet, men får lön som vanligt. Eftersom TS angav månadslöner förklarade jag det utifrån det. Har man timanställda tillkommer 12% i semesterersättning. Sjuklön utgår med 80% av normal bruttolön till den som är sjuk och betalas de första 14 dagarna av sjukdomen av arbetsgivaren, därefter sker en prövning av Försäkringskassan. Friskvårdsbidrag tillhör kategorin löneförmåner och utgår endast om det är avtalat därom. Och sånt hamnar under "övrigt" och kostar grats...Min poäng är: startar du företag och ska anställa: bruttolönen +45% så är kalkylen väldigt nära vad den verkliga kostnaden. Väljer man att hitta på extrasaker, som friskvård, fri bil, fri semesterstuga, fri lunch osv, så måste man självklart ta hänsyn till det. Men det inte det jag uppfattade att TS ville ha svar på.

Svar på tråden Vad kommer min anställda att kosta? Kan någon hjälpa mig?