• Anonym

    Hemförlossning

    I senaste numret av Vi Föräldrar tyckte miljöpartisten Per Bolund att hemförlossningar är typ det bästa som finns och det ska definitivt frigöras mer resurser åt det.

    Vad är miljöpartiets officiella linje, och vad anser du personligen som är engagerad i sthlms vård, där fler och fler födande hänvisas till andra landsting. Här i skåne har vi precis fått akutbilarna indragna och färre ambulanser. Vilket kan bli få förödande konsekvenser om något händer vid en hemförlossning. Är det då verkligen en rättvis vård att vissa väljer att föda hemma, när små komplikationer kan bli otroligt vårdkrävande bara för att mamma/barn är hemma och inte på sjukhus med en gång, och andra hänvisas till långa bilresor för att nå ett sjukhus?  

  • Svar på tråden Hemförlossning
  • Miljöpartiet

    Hej!


    Problemet är i Stockholm är att det finns för få platser i förhållande till hur många barn som föds. Vi behöver vi bygga ut antalet förlossningsplatser för att slippa hänvisa en födande kvinna till ett annat landsting. 


    Att få föda sitt barn på det sjukhus man har valt är en planeringsteknisk utmaning för politiker och vårdpersonal, men det är inte omöjligt att lösa. Vi vet i förväg hur många barn som är på väg att födas, och det går till och med att se vilka månader och tider på dygnet som det föds flest barn.


    Det är bra om det finns en mångfald inom förlossningsvården så att föräldrarna kan välja det alternativ som känns tryggt och bra för dem.  Miljöpartiets officiella hållning är att vid hemförlossning ska kostnaderna ersättas av landstinget. 


    För en frisk kvinna med lågriskgraviditet är det inte större risker att föda hemma. Det finns forskning som visar att det krävs färre medicinska ingrepp vid hemförlossning. 


    Helene

Svar på tråden Hemförlossning