• moro
    Äldre 10 Aug 15:07
    1211 visningar
    1 svar
    1
    1211

    Varför har ni bäst politik för familjeliv?

    Jag skulle vilja höra era argument för varför man ska rösta på er i valet om man tycker att familjepolitiska frågor är bland de viktigaste. Vad kommer ert parti göra för oss som antingen är småbarnsföräldrar eller planerar att bilda familj inom en snar framtid? Frågor som rör föräldraskap och utbildning och yrkesliv, jämställdhet och barnomsorg. Vad är den stora skillnaden mellan eroch de andra partierna?

  • Svar på tråden Varför har ni bäst politik för familjeliv?
  • Miljöp­artiet
    Äldre 11 Aug 11:32
    #1

    Hej!


    Det som gör miljöpartiet bäst på familjepolitik kan sammanfattas med att vi har en modern familjepolitik. Vi har förstått att familjer kan se olika ut och har en politik för det.


    Några exempel


    Vi vet att småbarnsföräldrar jobbar mest av alla grupper, både i tid räknat på jobbet och i tid hemma med hushållsarbete. Samtidigt önskar sig många föräldrar mer tid med sina barn, och många barn önskar sig mer tid med sina föräldrar. Därför har vi ett förslag som vi kallar för barntid. Det är en möjlighet för föräldrar att gå ner i arbetstid och vara mer med barnen.


    Vi tror att barn mår bra av att ha nära relationer med båda sina föräldrar. Därför föreslår vi en tredelad föräldraförsäkring. En del vardera till föräldrarna, som de inte kan överlåta mellan sig och en tredjedel som man kan disponera fritt.  Föräldradagarna ska vara möjliga att överlåta till någon närstående. Vi vill också förlänga föräldraförsäkringen till 18 månader, och göra det möjligt för båda föräldrarna att vara föräldraledig samtidigt under en period.


    När det gäller förskola vill vi att det ska finnas en mångfald av verksamheter för barn som ger varje barn och ungdom de bästa förutsättningarna att utvecklas. Det kan vara förskolor, familjedaghem eller att föräldrarna blir kommunala dagbarnvårdare åt sina egna barn. Vi vill ge kommunerna ekonomiska möjligheter att kunna minska barngrupperna och öka personaltätheten i förskolan.


    Barnomsorg ska vara tillgänglig när föräldrar arbetar. Vi rödgröna vill lagstifta om rätten till barnomsorg även efter normal kontorstid, så att man inte riskerar att stå utan omsorg bara för att man jobbar sent, på natten eller på helgen.


    Ett jämställt arbetsliv och att inte bli diskriminerad på grund av sitt kön (eller något annat) är viktigt för oss. För att motverka diskrimineringen vill vi ha en tydligare och enklare arbetsmiljölagstiftning. Vi vill stärka rätten att påverka sina arbetstider, så att man kan få gå från deltid till heltid vid behov.


    Att bli förälder understudietiden ska inte vara omöjligt. Vi vill underlätta för studerande med barn. Vi har därför drivit igenom ett barntillägg för studerande med 479 kr per 4-veckorsperiod för ett barn, 779 kr för två barn och 932 kr för tre barn.


    Om det är något särskilt du tänkte på som jag missat, så fråga gärna mer.


    Helene

Svar på tråden Varför har ni bäst politik för familjeliv?