• Anonym (skola­n)
    Äldre 11 Aug 07:33
    1041 visningar
    1 svar
    1
    1041

    Hur anser miljöpartiet att man ska arbeta för att ge alla barn en utbildning som ger dem bra grund att stå på?

    Har en fråga som rör grundskolan. Hur anser miljöpartiet att man bör arbeta för att nå målet att alla barn i Sverige ska få utbildning som ger dem en bra grund att stå på?

    I vår kommun är det cirka 30 elever i varje klass (ibland till och med mer). Vi har nu 1,4 lärare i min sons klass, till dessa 30 elever.
    Detta är inte acceptabelt. Lärarna hinner inte med att ge barnen en bra undervisning, då det är för låg lärartäthet och för stökigt i skolorna.
    Det räcker att det finns en stökig elev i en klass för att undervisningen ska bli lidande.
    Med 30 elever och endast 1 lärare vid flera av lektionerna blir resultatet att elevernas undervisningsnivå sänks då läraren får ägna sig åt att se till att ordningen upprätthålls istället för att undervisa.

    Det är också brist på kontinuitet (lärarbyten varje termin), så varje ny lärare som kommer får börja om på nytt med att lära känna barnen.

    Jag vill gärna höra vilka tankar miljöpartiet har om hur barnen ska få en bra undervisning i grundskolan. Det är trots allt barnen och deras undervisning som blir grunden för vårt framtida samhälle, tillsammans med oss som nu är yrkesverksamma.

    Mycket tacksam för svar.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-11 07:48
    Ett förtydligande av frågan:

    Hur anser miljöpartiet att politiken ska se ut för att kommunen ska kunna nå målet att alla barn ska få en utbildning som ger dem en bra grund att stå på?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-11 18:41
    I den kommun där vi bor finns goda intentioner, men pengar saknas. Hur ser miljöpartiet på möjligheterna att skapa utrymme för att göra skolan till den miljö som ni beskriver i ert svar? I den skola där min son går skulle behövas större budget för att åstadkomma detta - vad drar man ner på istället?

  • Svar på tråden Hur anser miljöpartiet att man ska arbeta för att ge alla barn en utbildning som ger dem bra grund att stå på?
  • Miljöp­artiet
    Äldre 11 Aug 11:58
    #1

    Hej!


    Jag delar din oro över för många barn per lärare.


    Miljöpartiet vill ha ökad lokal frihet kombinerat med en skärpt tillsyn med möjligheter till sanktioner för att komma till rätta med skolor som brister i sin verksamhet.


    För att komma till rätta med skolans problem krävs att vi ökar individualisering. Varje elev ska bli sedd, få utvecklas och lära utifrån sina egna förutsättningar och behov.


    För att kunna se och lyfta varje individ krävs större pedagogisk mångfald och lokal frihet att utforma arbetet på det sätt som passar just den skolan och just de eleverna. Vi vill lägga ett större ansvar på rektor, lärare, eleven och elevens föräldrar att utforma skolans arbetssätt. Vi tror inte att detaljreglering och centralstyrning löser alla problem.


    Därför vill vi att skolorna ska kunna anpassa timplanen efter ett barns behov. För att stärka eleven och elevens föräldrar vill vi att åtgärdsprogram för elever måste kunna överklagas. Elevernas rättigheter generellt måste stärkas.


    Helene


     

Svar på tråden Hur anser miljöpartiet att man ska arbeta för att ge alla barn en utbildning som ger dem bra grund att stå på?