• h8him

    Förhör med barn?

    Försök att inte påverka barnet alls. Poliserna brukar vara duktiga och man får som förälder sitta med men man måste vara tyst, inte lägga ord i barnets mun.

  • h8him
    Anonym (åklagare) skrev 2010-08-15 22:51:33 följande:
    Det beror väldigt mycket på omständigheterna om föräldrarna får vad med (oftast är de det inte). Det är dock - nästan utan undantag - särskilt utbildade poliser som håller förhören.
    Jasså, vid misshandel av ett närstående barn fick föräldern vara med fastän det var styvpappan som var misstänkt för misshandel. När får föräldrar inte vara med, förutom om de själva är misstänkta? Att utredarna är duktiga på barnförhör vet jag med all säkerhet.
  • h8him
    Anonym (åklagare) skrev 2010-08-15 23:16:30 följande:
    Det är extremt ovanligt att föräldern är med enligt min erfarenhet - särskilt vid närståendemisshandel. Är du säker på att föräldern var med i förhörsrummet? Det händer ju absolut att föräldern är med till polisstationen/barnahuset eller liknande men då får h*n oftast sitta i ett annat rum och vänta.
    Helt säker på att föräldern var med. Denne fick dock instruktioner om att vara tyst och inte svara på frågor men fick finnas med som stöd för barnet under hela förhöret.
  • h8him
    Anonym skrev 2010-08-15 23:27:30 följande:
     men i vissa fall kan väl ett "föräldrastöd" vara mer stjälpande än hjälpande om det är så att barnet blir påverkat.. tex vid en vårdnadstvistsituation med anklagelser hit och dit som det så ofta kan bli
    Det tror jag. Sen kan det kanske vara olika beroende på situation? I det här fallet var det en styvförälder som misshandlat barnet och bio föräldern påverkade inte samtalet alls utan lättade upp stämningen genom att samtala med förhörsledaren innan förhöret men satt sedan vid sidan av och bara lyssnade.
Svar på tråden Förhör med barn?