• Skummis

    Föräldraledigheten

    Hur funderar ni kring det faktum att ni vill att man som förälder bara kan ta ut 2/3delar av föräldraledigheten? Behöver man se över hur tidigt barn får börja på förskolan som ett resultat av det? Dagarna kanske inte räcker i ett år för en förälder längre och har den andra föräldern ingen möjlighet att vara hemma med sitt barn tvingas ju då barnet in på förskolan innan det har fyllt 1 och som det ser ut i vår kommun finns inga platser för så små barn. Är det bra för så små barn att vara placerade på en förskola alt dagmamma?

    (Har flera exempel på föräldrar som vill men inte kan ta ut sin föräldraledighet i min familj och umgängeskrets. Ett ex är en bonde som är ensam på sin gård - han skulle förlora stora pengar på att anställa en avbytare/vikarie för att kunna ta ut sina pappadagar. Ett annat exempel är egenföretagare som inte är mer än 1-2 personer på firman, även där är en vikarie en orealistisk tanke.)

  • Svar på tråden Föräldraledigheten
  • Miljöpartiet

    Hej!


    Vi vill tredela föräldraförsäkringen för att vi tror att barn mår bra av en nära relation med båda sina föräldrar. Den nära relationen mellan föräldrar och barnet börjar under barnets första år, och det är en viktig tid.


    Därför vill vi förstärka möjligheten för båda föräldrarna att vara hemma med sitt barn.  Vi vill också förlänga föräldraledigheten till på sikt 18 månader.


    Småföretagens villkor är en viktig fråga och man kan underlätta för små företag så att det finns marginaler att vara hemma när det är dags att bilda familj. 


    Vi vill sänka arbetsgivaravgiften för småföretag med tio procentenheter, vilket innebär att det blir billigare att anställa. Vi vill att ensamföretagare får ytterligare sänkning för den första anställda under det första året.


    Helene
Svar på tråden Föräldraledigheten