• Argo

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Herrejisses, det är Sverige år 2010 som vi bor i. Tror folk på sånt där fortfarande?
     
    "Inte använda varmvatten ur kranen ... "
     
    ?!
     
    Bakterier i normalt varmt kranvatten i ett bostadshus är ett i det närmaste obefintligt problem i vårt land och om du dessutom kokar det så tar du död på de bakterier som finns.
     
     
    Det du SKA vara bekymrad över är istället omsättningen på vattnet. Varmvatten ur en kran som spolar konstant är ofarligt medan kallvatten ur ett system som bara spolas en gång i veckan är betydligt farligare - ur både metall och bakteriesynpunkt.
  • Argo
    Som skrivet: det är omsättningen som det hänger på i högre grad än vilken temperatur det är ur kranen. Det är samma vattenledning fram till huset och sedan är det din varmvattenberedare och flödet genom den det hänger på.
     
    Bakterier är i stort sett ointressant eftersom de dör om du kokar vattnet så jo, det går bra att koka pastan på ljummet vatten från kranen.
     
    Utfällning av koppar kan möjligen anses vara en risk om man är petig, men löst koppar i lednignarna spolas bort bara du sköljer (alltså skapar OMSÄTTNING) under en minut. Och är du bekymrad över koppar så ska du definitvt inte använda kopparkärl att förvara eller laga mat i. Det är en mycket större riskfaktor.
  • Argo
    hannis skrev 2010-08-24 21:08:55 följande:
    Ja för mig är det självklart. Fick lära mig det redan som barn
    Och så fick vi lära oss att man inte skulle bada inom en timme efter maten för då kunde man få kramp!

    *och så är det*
  • Argo
    Completorium skrev 2010-08-25 00:32:05 följande:
    Här är en mysig bild på hur det kan se ut i ledningar där det färdas varmt kranvatten. Är det nån som har lust att dricka det som passerat det här?

     



     


    Ser ju ut att bara vara rostflagor. Inte farligare än att slicka på en gammal spik (om man nu vill det). Får amn en i munnen kan man spotta ut den.

    Järnutfällning (som finns lite varstans i vårt land med alla dessa enskilda brunnar) är mer illasmakande än skadligt i de allra flesta fall. Skulle halterna nå upp till ca 5-6 ggr Livsmedelverkets rekommenderade nivåer på 0,2 mg/liter kan man börja fundera på saken men innan dess är det en smak-, lukt- och färgfråga.
  • Argo
    isisisis skrev 2010-08-25 20:20:01 följande:
    Man kan ju inte förkasta ALL gammal lärdom för att något senare inte visar sig stämma!
    Hade vi gjort det skulle mänskligheten gått under!
    Nä ,inte all gammal "lärdom".

    Men skräcken för att det skulle vara skadligt att koka makaronerna från varmvattenkranen är på samma nivå som "en-timme-efter-mat-till-badet".
  • Argo

    Bara för att ge ett perspektiv på saken så googlade jag lite snabbt:

    Kalmar, uppmätt mängd koppar i VARMT kranvatten:
    http://www.sureuro.com/insp_reports/swe/Vatten%20o%20Avlopp.pdf

    (se tabell sid 9)

    Man uppnår alltså en förhöjd effekt från 0,02 mg/l innan varmvattenberedaren till 0,18 mg/liter vid tappning av varmvatten.

    Livsmedelsverket säger såhär om koppar i vatten och i vårt totala intag:
    http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Koppar/Koppar---fordjupning/

    Riktvärdet för EU är 2 mg/l och tittar man på dagsdosen så ligger rekomendationerna på 2mg/dag för 1-3:åringar och på 5mg/dag för vuxna (med en glidande skala däremellan).

    Så för att sätta saker i perspektiv: Du kan alltså dricka ca 25 liter om dagen av varmvattnet i testerna i Kalmar innan du ens kommer i närheten av att nå skadliga nivåer på ditt kopparintag.

    Långt innan dess har du avlidit av stress-blåsa.

    Det gör alltså ingenting att dricka lite varmvatten direkt från kranen.

  • Argo
    Pigeon skrev 2010-08-25 23:02:14 följande:
    De gränsvärdena du hänvisar till är för att man inte ska drabba av akuta diarréer och andra direkta besvär. Dvs gränsen man tål för stunden. Den säger inget om långsiktiga effekter av ett högt kopparintag (t.ex om man tillreder all mat, välling etc på varmvatten ur kranen).
    Hur vet du så säkert att inte ansamlandet av koppar i kroppen, särskilt i ett barns kropp, inte kan påverka hälsan på sikt?
    Om man vet att ett ämne är skadligt i stora doser tycker jag det är dumt att utsätta sig och framför allt barnen för onödiga risker. Det är inte sååå mycket jobbigare att sätta på vattenkokaren...
    I precis samma stycke som du uppenbarligen läst står det i klartext:

    Vid etablerande av en övre gräns för tolerabelt intag har koppars leverskadande potential beaktats eftersom detta anses vara en bättre indikator på kronisk (långsiktig) exponering, medan mag-tarmeffekter mer reflekterar akut påverkan. I USA har Institute of Medicine (IOM) satt ett övre tolerabelt intag av koppar på 10 mg per dag för vuxna, baserat på levereffekter [Ref. 2]. Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har satt ett värde på 5 mg per dag baserat på samma studie [Ref. 6]. Skillnaden är här att EFSA använder sig av en osäkerhetsfaktor på 2 (d.v.s. 10/2 = 5) för att ta hänsyn till potentiell variation i populationen. EFSA har även tagit fram övre tolerabla intagsnivåer för barn, baserade på relativa kroppsvikter (standardkroppsvikter används här). Dessa värden är 1 mg/dag för 1-3 åringar; 2 mg/dag för 4-6 åringar; 3 mg/dag för 7-10 åringar; och 4 mg/dag för 11-17 åringar.

    Gränserna ÄR alltså satta med hänsyn tagen till långsiktiga effekter.

    I EU har man dessutom, för att vara måna om hälsan och "ha både hängslen och livrem" på sina rekomendationer, delat det framräknade värdet med 2. Hade du bott på andra sidan Atlanten hade du helt plötslig ansetts klara 10 mg/dag. Du hade alltså kunnat dricka närmare 50 liter om dagen av Kalmarvattnet.

  • Argo
    SVejsan skrev 2010-08-26 07:59:36 följande:
    När det gäller Argos länk till undersökningen av Vattenkvalite i några hus i Kalmar så finns det några osäkerhetsfaktorer vilket gör att man inte per automatik kan applicera det på alla varmvattenledningar i sverige. Det man kan fastställa av det är att huvuddelen av kopparutfällningen sker från varmvattenberedaren till Tappstället.

    Mer saker som påverkar är Distansen varmvattenberedaren till tappstället. Rörens kopparkvalite. Med vilken frekvens man  tar varmvatten. Vattnets beskaffenhet, hur "aggressivt det är".  

    Min fråga till folk är "Varför riskerar man det över huvud taget?" 
    Ja, det är EN undersökning av saken. Det finns säkert fler. Det belyser dock storleksordningen på probemet.
     
    För att man överhuvudtaget skall ta skada av koppar i kranvatten (och det finns i kallvatten med, men redovisas inte i rapporten) måste man dricka sådana kopiösa mängder att man dör av utsliten urinblåsa långt innan dess. 
     
    Att inte använda varmt kranvatten till barnmat är en sak, kokar man det inte kan det finnas bakterier i det. Kokar man vattnet dör bakterierna så just go ahead och koka pastan i varmvatten. För kopparens skull är det i det närmaste egalt hur man gör. Det är så små mängder vi talar om.
     
     
    Barn i trafikmiljö är betydligt mer utsatta för gifter och partiklar än barn som ev någon gång får pastan kokad på vatten från varmvattenkranen. Alla som är hysteriska kring detta med varmvatten - är det alla dessa föräldrar man ser som har gasmasker på sina ungar när de gå på trottoarerna i stan?
    Eller menar ni att folk är ansvariga i det ena fallet men oansvariga i det andra?
  • Argo
    Argo skrev 2010-08-26 10:33:18 följande:
    Ja, det är EN undersökning av saken. Det finns säkert fler. Det belyser dock storleksordningen på probemet.
     
    För att man överhuvudtaget skall ta skada av koppar i kranvatten (och det finns i kallvatten med, men redovisas inte i rapporten) måste man dricka sådana kopiösa mängder att man dör av utsliten urinblåsa långt innan dess. 
     
    Att inte använda varmt kranvatten till barnmat är en sak, kokar man det inte kan det finnas bakterier i det. Kokar man vattnet dör bakterierna så just go ahead och koka pastan i varmvatten. För kopparens skull är det i det närmaste egalt hur man gör. Det är så små mängder vi talar om.
     
     
    Barn i trafikmiljö är betydligt mer utsatta för gifter och partiklar än barn som ev någon gång får pastan kokad på vatten från varmvattenkranen. Alla som är hysteriska kring detta med varmvatten - är det alla dessa föräldrar man ser som har gasmasker på sina ungar när de gå på trottoarerna i stan?
    Eller menar ni att folk är ansvariga i det ena fallet men oansvariga i det andra?
     
    Stockholm Stad meddelar i sin skrift "Kopparflödet måste minska"´(sökbar som pdf) följande:
      
    "Innehållet i vatten som passerat ett bostadshus med både ledningsrör och värmeväxlare av koppar har uppmätts till mellan 71 och 160 mikrogram koppar per liter. [ ]
    Det hälsomässiga gränsvärdet för dricksvatten ligger på 2000 mikrogram per liter (2 mg/l). Kopparhalterna i dricksvatten utgör därför normalt inte något hälsoproblem i Stockholm."
     
     
    Siffrorna stämmer alltså väl överens (och ligger til och med en hyfsad bit under) de värden man mätt upp i Kalmar och slutsatsen ovan om att man måste dricka omöjliga mängder varmvatten för att ta skada ser således fortfarande ut att hålla.
  • Argo
    augustisten skrev 2010-08-26 10:59:39 följande:
     
    För att man överhuvudtaget skall ta skada av koppar i kranvatten (och det finns i kallvatten med, men redovisas inte i rapporten) måste man dricka sådana kopiösa mängder att man dör av utsliten urinblåsa långt innan dess. 
     
    Att inte använda varmt kranvatten till barnmat är en sak, kokar man det inte kan det finnas bakterier i det. Kokar man vattnet dör bakterierna så just go ahead och koka pastan i varmvatten. För kopparens skull är det i det närmaste egalt hur man gör. Det är så små mängder vi talar om.
     
     
    Barn i trafikmiljö är betydligt mer utsatta för gifter och partiklar än barn som ev någon gång får pastan kokad på vatten från varmvattenkranen. Alla som är hysteriska kring detta med varmvatten - är det alla dessa föräldrar man ser som har gasmasker på sina ungar när de gå på trottoarerna i stan?
    Eller menar ni att folk är ansvariga i det ena fallet men oansvariga i det andra?
    Men just därför är det ju viktigt!

    Låga halter koppar är inte farligt (utan livsnödvändigt) medan höga halter är skadligt. Hur skadligt vet vi egentligen lite om. Det är en pågående forskning och kommer hela tiden nya rön - bland annat inom neurologi och psykologi. Tex vet vi att många ungdommar mår sämre idag än tidigare och att halten dioxiner och tungmetallen i kroppen påverkar det psykiska måendet är ganska välbelagt (tex anser vissa att balansen mellan koppar och zink i kroppen är viktigare än halterna i sig och metaller som litium är potenta mediciner).

    Bor man i en storstad (eller var som helst egentligen) är det svårt att påverka de halter tungmetaller man själv och ens barn får i sig via luften. De finns som partiklar i avgaser, ogräsbesprutning, rök från oljepannor osv. Däremot är det enkelt att minska intaget via vattnet genom att inte använda varmvatten från kranen till mat eller dryck. Varirån vi får i oss metallerna är ju egalt. Det är den totala mängden som räknas och mycket + mycket är alltid mer än mycket + lite.
     
    Vad är viktigt? Att reagera hysteriskt om någon kokar pastan i vamvatten? Och dettta samtidigt som man låter sitt barn gå ut på trottoaren utan gasmask? Nu silas det rejält med mygg här medan elefanterna sväljs hela.
      
     
     
    Det som är så lustigt är att alla "vet" att det är farligt att ta lite varmvatten från kranen i matlagningen när det i själva verket i praktiken varken gör till eller från - om man inte dricker en sisådär 20-30-40 liter om dagen. Precis som vi alla "vet" att man inte ska bada inom en timme efter maten för då kan man få kramp.
  • Argo
    SVejsan skrev 2010-08-26 11:01:27 följande:
    Storleksordningen beror också hur länge du spolar ur varmvattenledningarna , tar du mer eller mindre direkt i nattståndet vatten så har man mätt upp koncentrationer uppemot 720mg / liter (uppsala/malmö): Är ledningarna nyare så är risken för kopparutfällning större än på äldre då det ej hunnit skapats skyddande oxid. Kalmarhusen var över 50 år gamla...

    Refererar till:

    documents.vsect.chalmers.se/CPL/exjobb2006/ex...

    ...
     
    Ursäkta mig, men nu har du missat grovt. Närmare betsämt med en faktor 1000.
      
    Det stå i raporten att Uppsala och Malmö har ett genomsnittligt kopparvärde på 720 MIKRO-gram (inte MILLI-gram) per liter [stillastående] vatten.
     
     
    *mikro = miljondel och milli = tusendel*
     
     
    Det är alltså inte 720 mg/liter utan 0,72 mg/liter. Och det gäller dessutom på stillastående vatten i lednignsnätet - inte på vatten som man spolat ur. Gränsvärdet är satt till 2 mg/liter och det dagliga intaget för en vuxen (enligt EU) skall ligga under 5 mg/liter.
     
     
    Jo, Uppsala och Malmö har sin kalkmark som ställer till det just med utfällning av koppar men det jobbar man på att lösa.
  • Argo
    Kokomo skrev 2010-08-26 11:10:17 följande:
    HälsoVägvisaren Annettes Hemsida? Hoho. Glad
    Utan att vara toxikolog så kan jag vid en snabb genomgång inte se några större felaktigheter vad gäller vilka sjukdomar och symptom som kopparöverskott kan leda till. Jag valde sidan för att det var första, bästa googleträff som gav en hyfsad överblick.
  • Argo
    VirrigaVerna skrev 2010-08-26 11:57:57 följande:
    Det borde vara solklart att man bara använder varmvattnet ur kranen till annat än matlagning.
    Varför borde det vara "solklart"?
  • Argo
    VirrigaVerna skrev 2010-08-26 12:05:28 följande:
    Jag tycker att det borde vara solklart
    Vad är det som gör att du inte tycker att det borde vara det?
    Som inläggen ovan visar har det i praktiken ingen hälsomässig betydelse om du använder varmvatten för att koka ditt te eller dina makaroner, så varför skulle det vara så "solklart"?
  • Argo
    Mirva skrev 2010-08-26 13:09:47 följande:
    Förut skrev du några sekunder och nu räcker det med att koka upp kranvattnet? Jjag har faktiskt svårt att tro på dig, när du också skriver att bakterier skulle dö vid 40 grader och vid 70 grader. Det skulle innebära att bara jag ställer ett glas i rumstemperatur eller i solskenet skulle en massa bakterier dö. Jag har nog större tilltro till Completorium.
    Det "räcker" ju med att koka upp vattenet för att döda de flesta baktierierna. Vill man vara helt stensäker så låter man det koka i en 3-4-5 minuter. Runt 60-70 grader dör de flesta sorters bakterier men det kan säkert finnas de sorter som dör redan vid 40 likväl som det kanske finns någon sort som dör först vid 90 grader.  
     
    Men alltså ... vattnet i Sverige håller extremt god kvalitet, varmvatten som kallvatten. Man behöver inte bete sig som om man befinner sig i Uganda.
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?