• Bedan

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    För mig har det alltid varit självklart att varmt vatten från kranen inte är för förtäring. Dels för att det kan vara bakterier för det och dels för att det kan ta med sig tungmetaller från rören (jag är uppvuxen i en 30-talsvilla).
    Den enda mat jag kan ta varmvatten för att tillreda är när jag kokar ägg och har lite bråttom. Eftersom ägg har skal känns det inte lika vanskligt på nått sätt.

    Angående handdisk diskar jag varmt och sköljer kallt.
     

  • Bedan

    Min mamma brukar berätta att min faster alltid tog varmvatten till vällingen till sina barn och att hon avfärdade min mammas oro när hon ifråga satte det. Det var ju så smidigt tyckte faster. "Sen fick din kusin testikelcancer när han blev vuxen! Två gånger till och med!!!" brukar mamma säga, nu tro jag inte att min kusin fick cancer p.g.a. det, men jag är avskräckt från att göra en sån sak ändå. Tungmetaller är inte nyttigt och inte bakterier heller.

  • Bedan
    Argo skrev 2010-08-26 13:29:07 följande:
    Det "räcker" ju med att koka upp vattenet för att döda de flesta baktierierna. Vill man vara helt stensäker så låter man det koka i en 3-4-5 minuter. Runt 60-70 grader dör de flesta sorters bakterier men det kan säkert finnas de sorter som dör redan vid 40 likväl som det kanske finns någon sort som dör först vid 90 grader.  
     
    Men alltså ... vattnet i Sverige håller extremt god kvalitet, varmvatten som kallvatten. Man behöver inte bete sig som om man befinner sig i Uganda.
    40 grader är myspunkten för de flesta bakterier, d.v.s. när de förökar sig som mest. Det sa min biologilärare iaf.
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?