Inlägg från: CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE |Visa alla inlägg
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Mirva skrev 2010-08-25 10:04:20 följande:
    Fast nu talar du emot dig själv. Du skrev ju att man måste koka vattnet i 10-20 minuter för att bakterierna ska försvinna. Alltså har det ingen betydelse om man bara kokar upp vattnet eftersom inte bakterierna försvinner då.
    Big bubbles = no troubles.
    Little bubbles = bottom troubles.

    20 minuters kokning är det som rekommenderas i en militär överlevnadssituation för att då ta död på i stort sett alla bakterier. Anledningen till att man har satt gränsen på 20 minuter är för att man som soldat i en krigszon inte har råd att vara magsjuk och då tar man det säkra före det osäkra.

    En minuts stormkokning har fungerat bra för mig och alla jag känner som rör sig mycket ute i naturen (under militära och civila förhållanden) och då ska man ha i åtanke att det vattnet innehåller många gånger fler bakterier än kranvatten.

    Att koka svenskt kranvatten i 20 minuter lär vara overkill, även om barn är känsligare än vuxna.
    TANSTAAFL
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Mirva skrev 2010-08-25 21:26:26 följande:
    Men nu står det inte en minuts kokning på ersättningspaketet, utan "koka upp vattnet" och en bild där det står 100 grader. Det uppfattar jag som att när kokbubblorna kommer upp så är vattnet färdigsteriliserat. Det verkar vara fullständigt meningslöst eftersom inga bakterier försvinner då.
    Inga bakterier försvinner, däremot så dör de vid kokning och det kan mycket väl räcka med några sekunder för att avdöda de eventuella bakterier som finns i svenskt kranvatten. Det krävs inte 100 grader för att döda "vanliga" bakterier, däremot så vet man att vattnet har uppnått 100 grader när vattnet kokar.
    TANSTAAFL
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Mirva skrev 2010-08-25 23:32:55 följande:
    Det är inte jag som påstår att det räcker med att koka upp vattnet till 100 grader, det är Semper som skriver så på ersättningspaketet, vilket är meningslöst eftersom bakterierna inte försvinner då.Då kan man lika gärna värma upp kallt kranvatten till ättemperatur och spara tid, pengar och energi.
    En del bakterier dör (inte försvinner, stor skillnad) vid 40 grader, ännu fler vid 70 grader och i stort sett alla vid 100 grader.

    Vad grundar du ditt påstående om att det är meningslöst på?
    TANSTAAFL
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Mirva skrev 2010-08-26 05:42:39 följande:
    På ditt eget tidigare inlägg "En minuts stormkokning har fungerat bra för mig och alla jag känner som rör sig mycket ute i naturen (under militära och civila förhållanden) och då ska man ha i åtanke att det vattnet innehåller många gånger fler bakterier än kranvatten." och på Completoriums tidigare inlägg "Om man ska koka vattnet för att döda eventuella bakterier så räcker det inte med att koka upp det, det måste koka 10-20 minuter. Det vet alla som har varit med om att få kranvattnet förorenat av t.ex. en vattenläcka i gatan."

    Nu senast skrev du några sekunder. Det är väl en stor skillnad på några sekunder och inga sekunder alls.
    Ja, och som jag också skrev så är det skillnad på natur och kranvatten. Att koka upp räcker i de allra flesta fall om man pratar om kranvatten eftersom de flesta bakterier dör av det. När man inte dricker kranvatten har man också andra saker att ta hänsyn till, små parasitdjur som lever i vattnet, den risken är så oerhört liten att den knappt existerar i kranvatten. Vill man vara riktigt säker så får man koka upp det till över 120 grader men det är ett vara extremparanoid.

    Kortfattat: Ja, det räcker att koka upp vattnet till ersättningen för att den ska vara "säker" för bakterier. Har du något att invända mot det?
    TANSTAAFL
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Mirva skrev 2010-08-26 13:09:47 följande:
    Förut skrev du några sekunder och nu räcker det med att koka upp kranvattnet? Jjag har faktiskt svårt att tro på dig, när du också skriver att bakterier skulle dö vid 40 grader och vid 70 grader. Det skulle innebära att bara jag ställer ett glas i rumstemperatur eller i solskenet skulle en massa bakterier dö. Jag har nog större tilltro till Completorium.
    Det handlar inte om tilltro utan om fakta. Om man kokar upp vattnet så kokar det vanligtvis i några sekunder om man inte sysslar med uppkokning under vetenskapliga former, det är helt enkelt så det blir. Därför sa jag några sekunder. Men visst, har man tvångstankar om att vattnet endast får nå kokpunkten så kan man nog ordna det men det är väl knappast det vi pratar om här, eller hur?

    Ja, om du ställer ut ett glas vatten i solsken så kommer en hel del mikroorganismer att dö, de gillar inte solsken (UV). Det är grundläggande mikrobiologi.

    Bara som ett exempel på bakterier som dör: legionella dör vid 50 grader, men det tar sin lilla tid innan alla är avdödade. Vid 70 grader så dör de betydligt snabbare och vid kokpunkten så är det nästintill direkt.

    För att ta död på alla bakterier behöver man komma upp i temperaturer som är betydligt högre än så men det är inga bakterier man behöver oroa sig för om man inte hämtar sitt vatten nere på några hundra meters djup i världshaven.
    TANSTAAFL
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Bedan skrev 2010-08-26 17:21:13 följande:
    40 grader är myspunkten för de flesta bakterier, d.v.s. när de förökar sig som mest. Det sa min biologilärare iaf.
    Ja, det stämmer i de flesta fall.
    stariz skrev 2010-08-26 17:22:59 följande:
    öhh??? har jag bråttom kokar jag makaroner med varmt vatten Solig Man ska inte va så förbannat rädd för bakterier hela tiden. De dör ju när man kokar vattnet.
    Det handlar inte främst om bakterier utan om kopparutfällningar.
    TANSTAAFL
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?