• Mallas

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?

  • Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?
  • Mirva
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2010-08-25 11:09:08 följande:
    Big bubbles = no troubles.
    Little bubbles = bottom troubles.

    20 minuters kokning är det som rekommenderas i en militär överlevnadssituation för att då ta död på i stort sett alla bakterier. Anledningen till att man har satt gränsen på 20 minuter är för att man som soldat i en krigszon inte har råd att vara magsjuk och då tar man det säkra före det osäkra.

    En minuts stormkokning har fungerat bra för mig och alla jag känner som rör sig mycket ute i naturen (under militära och civila förhållanden) och då ska man ha i åtanke att det vattnet innehåller många gånger fler bakterier än kranvatten.

    Att koka svenskt kranvatten i 20 minuter lär vara overkill, även om barn är känsligare än vuxna.
    Men nu står det inte en minuts kokning på ersättningspaketet, utan "koka upp vattnet" och en bild där det står 100 grader. Det uppfattar jag som att när kokbubblorna kommer upp så är vattnet färdigsteriliserat. Det verkar vara fullständigt meningslöst eftersom inga bakterier försvinner då.
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Mirva skrev 2010-08-25 21:26:26 följande:
    Men nu står det inte en minuts kokning på ersättningspaketet, utan "koka upp vattnet" och en bild där det står 100 grader. Det uppfattar jag som att när kokbubblorna kommer upp så är vattnet färdigsteriliserat. Det verkar vara fullständigt meningslöst eftersom inga bakterier försvinner då.
    Inga bakterier försvinner, däremot så dör de vid kokning och det kan mycket väl räcka med några sekunder för att avdöda de eventuella bakterier som finns i svenskt kranvatten. Det krävs inte 100 grader för att döda "vanliga" bakterier, däremot så vet man att vattnet har uppnått 100 grader när vattnet kokar.
    TANSTAAFL
  • Millan83

    Jag dricker inte varmvatten från kranen! Fick lära mig att det ska man inte göra, pga avlagringar å sånt skit! Borstar inte ens tänderna i ljummet vatten som en del (min man) envisas med att göra!

  • Suck och suck

    Folk vet nog det i gemen. Tror jag.
    Att koka pasta i vattnet tror jag inte är så farligt, men jag har ingen lust till att göra det själv (ta varmvatten från kran för att det ska gå fortare) Tur att jag aldrig fått såna konstiga vanor.

  • linas fina
    Millan83 skrev 2010-08-25 21:48:48 följande:
    Jag dricker inte varmvatten från kranen! Fick lära mig att det ska man inte göra, pga avlagringar å sånt skit! Borstar inte ens tänderna i ljummet vatten som en del (min man) envisas med att göra!
    Hu, det gör min med och jag ryser nästan. Känns äckligt att göra det med varmt haha.
  • LillaLoppanT

    Min son envisas dock med att dricka sitt ljumna badvatten iofs. så det vattnet är inte bara ljummet, utan även smutsigt, haha.


    ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ LUKAS ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Mallas
    astalacasta skrev 2010-08-25 15:36:04 följande:
    Jag har alltid utgått från att risken att få i sig skadliga halter metaller pga varmvatten direkt från kranen var allmänt känd, och blev enormt förvånad när jag läste i den här tråden att det inte är så. Tack för en folkbildande insats, TS!
    Tack! Har faktiskt lärt mig en hel del själv av alla inlägg här i tråden Glad
  • Kokomo
    Argo skrev 2010-08-25 20:56:00 följande:
    Bara för att ge ett perspektiv på saken så googlade jag lite snabbt:

    Kalmar, uppmätt mängd koppar i VARMT kranvatten:
    www.sureuro.com/insp_reports/swe/Vatten%20o%2...
    (se tabell sid 9)

    Man uppnår alltså en förhöjd effekt från 0,02 mg/l innan varmvattenberedaren till 0,18 mg/liter vid tappning av varmvatten.

    Livsmedelsverket säger såhär om koppar i vatten och i vårt totala intag:
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/.../

    Riktvärdet för EU är 2 mg/l och tittar man på dagsdosen så ligger rekomendationerna på 2mg/dag för 1-3:åringar och på 5mg/dag för vuxna (med en glidande skala däremellan).

    Så för att sätta saker i perspektiv: Du kan alltså dricka ca 25 liter om dagen av varmvattnet i testerna i Kalmar innan du ens kommer i närheten av att nå skadliga nivåer på ditt kopparintag.

    Långt innan dess har du avlidit av stress-blåsa.

    Det gör alltså ingenting att dricka lite varmvatten direkt från kranen.
    Tack! Äntligen lite hård fakta.
  • Lavish

    Jag använder normalt inte varmvatten från kranen till att dricka eller ha i maten nej. Brukar koka det i vattenkokare isf.

  • Pigeon
    Argo skrev 2010-08-25 20:56:00 följande:
    Bara för att ge ett perspektiv på saken så googlade jag lite snabbt:

    Kalmar, uppmätt mängd koppar i VARMT kranvatten:
    www.sureuro.com/insp_reports/swe/Vatten%20o%2...
    (se tabell sid 9)

    Man uppnår alltså en förhöjd effekt från 0,02 mg/l innan varmvattenberedaren till 0,18 mg/liter vid tappning av varmvatten.

    Livsmedelsverket säger såhär om koppar i vatten och i vårt totala intag:
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/.../

    Riktvärdet för EU är 2 mg/l och tittar man på dagsdosen så ligger rekomendationerna på 2mg/dag för 1-3:åringar och på 5mg/dag för vuxna (med en glidande skala däremellan).

    Så för att sätta saker i perspektiv: Du kan alltså dricka ca 25 liter om dagen av varmvattnet i testerna i Kalmar innan du ens kommer i närheten av att nå skadliga nivåer på ditt kopparintag.

    Långt innan dess har du avlidit av stress-blåsa.

    Det gör alltså ingenting att dricka lite varmvatten direkt från kranen.
    De gränsvärdena du hänvisar till är för att man inte ska drabba av akuta diarréer och andra direkta besvär. Dvs gränsen man tål för stunden. Den säger inget om långsiktiga effekter av ett högt kopparintag (t.ex om man tillreder all mat, välling etc på varmvatten ur kranen).
    Hur vet du så säkert att inte ansamlandet av koppar i kroppen, särskilt i ett barns kropp, inte kan påverka hälsan på sikt?
    Om man vet att ett ämne är skadligt i stora doser tycker jag det är dumt att utsätta sig och framför allt barnen för onödiga risker. Det är inte sååå mycket jobbigare att sätta på vattenkokaren...
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?