Pigeon skrev 2010-08-25 23:02:14 följande:
De gränsvärdena du hänvisar till är för att man inte ska drabba av akuta diarréer och andra direkta besvär. Dvs gränsen man tål för stunden. Den säger inget om långsiktiga effekter av ett högt kopparintag (t.ex om man tillreder all mat, välling etc på varmvatten ur kranen).
Hur vet du så säkert att inte ansamlandet av koppar i kroppen, särskilt i ett barns kropp, inte kan påverka hälsan på sikt?
Om man vet att ett ämne är skadligt i stora doser tycker jag det är dumt att utsätta sig och framför allt barnen för onödiga risker. Det är inte sååå mycket jobbigare att sätta på vattenkokaren...
I precis samma stycke som du uppenbarligen läst står det i klartext:
Vid etablerande av en övre gräns för tolerabelt intag har koppars leverskadande potential beaktats eftersom detta anses vara en bättre indikator på kronisk (långsiktig) exponering, medan mag-tarmeffekter mer reflekterar akut påverkan. I USA har Institute of Medicine (IOM) satt ett övre tolerabelt intag av koppar på 10 mg per dag för vuxna, baserat på levereffekter [Ref. 2]. Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har satt ett värde på 5 mg per dag baserat på samma studie [Ref. 6]. Skillnaden är här att EFSA använder sig av en osäkerhetsfaktor på 2 (d.v.s. 10/2 = 5) för att ta hänsyn till potentiell variation i populationen. EFSA har även tagit fram övre tolerabla intagsnivåer för barn, baserade på relativa kroppsvikter (standardkroppsvikter används här). Dessa värden är 1 mg/dag för 1-3 åringar; 2 mg/dag för 4-6 åringar; 3 mg/dag för 7-10 åringar; och 4 mg/dag för 11-17 åringar.
Gränserna ÄR alltså satta med hänsyn tagen till långsiktiga effekter.
I EU har man dessutom, för att vara måna om hälsan och "ha både hängslen och livrem" på sina rekomendationer, delat det framräknade värdet med 2. Hade du bott på andra sidan Atlanten hade du helt plötslig ansetts klara 10 mg/dag. Du hade alltså kunnat dricka närmare 50 liter om dagen av Kalmarvattnet.