• Mallas

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?

  • Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?
  • Arynelle

    Jag visste inte om det, men hittade nyss detta på livsmedelsverkets hemsida:

    Rekommendationer


    Använd inte varmvatten ur kranen till matlagning eller dryck. Kopparhalten kan normalt minskas betydligt om man låter vattnet rinna ur kranen någon minut innan man dricker det. Undvik att laga till och förvara livsmedel i koppar- eller mässingskärl som inte belagts med annan yta.

  • Mirva
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2010-08-25 21:46:46 följande:
    Inga bakterier försvinner, däremot så dör de vid kokning och det kan mycket väl räcka med några sekunder för att avdöda de eventuella bakterier som finns i svenskt kranvatten. Det krävs inte 100 grader för att döda "vanliga" bakterier, däremot så vet man att vattnet har uppnått 100 grader när vattnet kokar.
    Det är inte jag som påstår att det räcker med att koka upp vattnet till 100 grader, det är Semper som skriver så på ersättningspaketet, vilket är meningslöst eftersom bakterierna inte försvinner då.Då kan man lika gärna värma upp kallt kranvatten till ättemperatur och spara tid, pengar och energi.
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Mirva skrev 2010-08-25 23:32:55 följande:
    Det är inte jag som påstår att det räcker med att koka upp vattnet till 100 grader, det är Semper som skriver så på ersättningspaketet, vilket är meningslöst eftersom bakterierna inte försvinner då.Då kan man lika gärna värma upp kallt kranvatten till ättemperatur och spara tid, pengar och energi.
    En del bakterier dör (inte försvinner, stor skillnad) vid 40 grader, ännu fler vid 70 grader och i stort sett alla vid 100 grader.

    Vad grundar du ditt påstående om att det är meningslöst på?
    TANSTAAFL
  • Tindragull
    Mallas skrev 2010-08-24 12:47:23 följande:
    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?
    Jag vet att man inte bör använda varmvatten direkt frå kranen, men det skuter jag högaktningfullt i. Vi svenskar är ju för bövelen livrädda för allt som inte är sterilt... *suck*
  • Kokomo
    Pigeon skrev 2010-08-25 23:02:14 följande:
    De gränsvärdena du hänvisar till är för att man inte ska drabba av akuta diarréer och andra direkta besvär. Dvs gränsen man tål för stunden. Den säger inget om långsiktiga effekter av ett högt kopparintag (t.ex om man tillreder all mat, välling etc på varmvatten ur kranen).
    Hur vet du så säkert att inte ansamlandet av koppar i kroppen, särskilt i ett barns kropp, inte kan påverka hälsan på sikt?
    Om man vet att ett ämne är skadligt i stora doser tycker jag det är dumt att utsätta sig och framför allt barnen för onödiga risker. Det är inte sååå mycket jobbigare att sätta på vattenkokaren...
    Men vad är det som händer då, mer än att det "inte är bra för kroppen"? Har frågat detta flera gånger men ingen verkar ha svar.
  • gimatah

    Jag brukar ta hettvatten i vattenkokaren för att det ska gå fortare, handlar säkert bara om nån minut snabbare men har alltid trott att de dör ju ändå av kokningen.
    Kaffebryggaren använder vi alltid kallt vatten för jag har fått för mig att det smakar bättre då.

  • Mirva
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2010-08-25 23:47:33 följande:
    En del bakterier dör (inte försvinner, stor skillnad) vid 40 grader, ännu fler vid 70 grader och i stort sett alla vid 100 grader.

    Vad grundar du ditt påstående om att det är meningslöst på?
    På ditt eget tidigare inlägg "En minuts stormkokning har fungerat bra för mig och alla jag känner som rör sig mycket ute i naturen (under militära och civila förhållanden) och då ska man ha i åtanke att det vattnet innehåller många gånger fler bakterier än kranvatten." och på Completoriums tidigare inlägg "Om man ska koka vattnet för att döda eventuella bakterier så räcker det inte med att koka upp det, det måste koka 10-20 minuter. Det vet alla som har varit med om att få kranvattnet förorenat av t.ex. en vattenläcka i gatan."

    Nu senast skrev du några sekunder. Det är väl en stor skillnad på några sekunder och inga sekunder alls.
  • LyckligtSlut

    Ja, det tycker jag. Sedan om det är så jävla farligt är jag tveksam till.


    PMS året runt :(
  • Argo
    Pigeon skrev 2010-08-25 23:02:14 följande:
    De gränsvärdena du hänvisar till är för att man inte ska drabba av akuta diarréer och andra direkta besvär. Dvs gränsen man tål för stunden. Den säger inget om långsiktiga effekter av ett högt kopparintag (t.ex om man tillreder all mat, välling etc på varmvatten ur kranen).
    Hur vet du så säkert att inte ansamlandet av koppar i kroppen, särskilt i ett barns kropp, inte kan påverka hälsan på sikt?
    Om man vet att ett ämne är skadligt i stora doser tycker jag det är dumt att utsätta sig och framför allt barnen för onödiga risker. Det är inte sååå mycket jobbigare att sätta på vattenkokaren...
    I precis samma stycke som du uppenbarligen läst står det i klartext:

    Vid etablerande av en övre gräns för tolerabelt intag har koppars leverskadande potential beaktats eftersom detta anses vara en bättre indikator på kronisk (långsiktig) exponering, medan mag-tarmeffekter mer reflekterar akut påverkan. I USA har Institute of Medicine (IOM) satt ett övre tolerabelt intag av koppar på 10 mg per dag för vuxna, baserat på levereffekter [Ref. 2]. Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har satt ett värde på 5 mg per dag baserat på samma studie [Ref. 6]. Skillnaden är här att EFSA använder sig av en osäkerhetsfaktor på 2 (d.v.s. 10/2 = 5) för att ta hänsyn till potentiell variation i populationen. EFSA har även tagit fram övre tolerabla intagsnivåer för barn, baserade på relativa kroppsvikter (standardkroppsvikter används här). Dessa värden är 1 mg/dag för 1-3 åringar; 2 mg/dag för 4-6 åringar; 3 mg/dag för 7-10 åringar; och 4 mg/dag för 11-17 åringar.

    Gränserna ÄR alltså satta med hänsyn tagen till långsiktiga effekter.

    I EU har man dessutom, för att vara måna om hälsan och "ha både hängslen och livrem" på sina rekomendationer, delat det framräknade värdet med 2. Hade du bott på andra sidan Atlanten hade du helt plötslig ansetts klara 10 mg/dag. Du hade alltså kunnat dricka närmare 50 liter om dagen av Kalmarvattnet.

Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?