• Mallas

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?

  • Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?
  • JBC

    Tror inte det är nåt "alla vet". Det var nåt år sen på nåt avsnitt av nåt Gordon R. program på tv som nån fick skäll för att hon inte kokade pasta i varmvatten eftersom det kokade upp fortare. Vet inte om dom har andra värden på sitt vatten där eller att det var tänkt att "förkokas" på nåt sätt.

    Använder själv varmvatten till disk och dusch, kallt vatten till mat och dricksvatten.

  • SVejsan

    När det gäller Argos länk till undersökningen av Vattenkvalite i några hus i Kalmar så finns det några osäkerhetsfaktorer vilket gör att man inte per automatik kan applicera det på alla varmvattenledningar i sverige. Det man kan fastställa av det är att huvuddelen av kopparutfällningen sker från varmvattenberedaren till Tappstället.

    Mer saker som påverkar är Distansen varmvattenberedaren till tappställetRörens kopparkvalite. Med vilken frekvens man  tar varmvatten. Vattnets beskaffenhet, hur "aggressivt det är".  

    Min fråga till folk är "Varför riskerar man det över huvud taget?" 

  • Fru U
    SVejsan skrev 2010-08-26 07:59:36 följande:
    När det gäller Argos länk till undersökningen av Vattenkvalite i några hus i Kalmar så finns det några osäkerhetsfaktorer vilket gör att man inte per automatik kan applicera det på alla varmvattenledningar i sverige. Det man kan fastställa av det är att huvuddelen av kopparutfällningen sker från varmvattenberedaren till Tappstället.

    Mer saker som påverkar är Distansen varmvattenberedaren till tappstället. Rörens kopparkvalite. Med vilken frekvens man  tar varmvatten. Vattnets beskaffenhet, hur "aggressivt det är".  

    Min fråga till folk är "Varför riskerar man det över huvud taget?" 
    För att vi inte har kopparrör
    Svaren bor i hjärtat
  • augustisten
    Kokomo skrev 2010-08-26 01:03:42 följande:
    Men vad är det som händer då, mer än att det "inte är bra för kroppen"? Har frågat detta flera gånger men ingen verkar ha svar.

    Bland annat finns det kända kopplingar mellan höga kopparhalter i kroppen och Parkison och andra neurologiska sjukdommar.

  • mammaE2011

    För mig är det solklart att alla vet att man inte skall göra det.

  • Argo
    SVejsan skrev 2010-08-26 07:59:36 följande:
    När det gäller Argos länk till undersökningen av Vattenkvalite i några hus i Kalmar så finns det några osäkerhetsfaktorer vilket gör att man inte per automatik kan applicera det på alla varmvattenledningar i sverige. Det man kan fastställa av det är att huvuddelen av kopparutfällningen sker från varmvattenberedaren till Tappstället.

    Mer saker som påverkar är Distansen varmvattenberedaren till tappstället. Rörens kopparkvalite. Med vilken frekvens man  tar varmvatten. Vattnets beskaffenhet, hur "aggressivt det är".  

    Min fråga till folk är "Varför riskerar man det över huvud taget?" 
    Ja, det är EN undersökning av saken. Det finns säkert fler. Det belyser dock storleksordningen på probemet.
     
    För att man överhuvudtaget skall ta skada av koppar i kranvatten (och det finns i kallvatten med, men redovisas inte i rapporten) måste man dricka sådana kopiösa mängder att man dör av utsliten urinblåsa långt innan dess. 
     
    Att inte använda varmt kranvatten till barnmat är en sak, kokar man det inte kan det finnas bakterier i det. Kokar man vattnet dör bakterierna så just go ahead och koka pastan i varmvatten. För kopparens skull är det i det närmaste egalt hur man gör. Det är så små mängder vi talar om.
     
     
    Barn i trafikmiljö är betydligt mer utsatta för gifter och partiklar än barn som ev någon gång får pastan kokad på vatten från varmvattenkranen. Alla som är hysteriska kring detta med varmvatten - är det alla dessa föräldrar man ser som har gasmasker på sina ungar när de gå på trottoarerna i stan?
    Eller menar ni att folk är ansvariga i det ena fallet men oansvariga i det andra?
  • Kokomo
    augustisten skrev 2010-08-26 09:28:20 följande:

    Bland annat finns det kända kopplingar mellan höga kopparhalter i kroppen och Parkison och andra neurologiska sjukdommar.


    Alright, tack för det.
  • Argo
    Argo skrev 2010-08-26 10:33:18 följande:
    Ja, det är EN undersökning av saken. Det finns säkert fler. Det belyser dock storleksordningen på probemet.
     
    För att man överhuvudtaget skall ta skada av koppar i kranvatten (och det finns i kallvatten med, men redovisas inte i rapporten) måste man dricka sådana kopiösa mängder att man dör av utsliten urinblåsa långt innan dess. 
     
    Att inte använda varmt kranvatten till barnmat är en sak, kokar man det inte kan det finnas bakterier i det. Kokar man vattnet dör bakterierna så just go ahead och koka pastan i varmvatten. För kopparens skull är det i det närmaste egalt hur man gör. Det är så små mängder vi talar om.
     
     
    Barn i trafikmiljö är betydligt mer utsatta för gifter och partiklar än barn som ev någon gång får pastan kokad på vatten från varmvattenkranen. Alla som är hysteriska kring detta med varmvatten - är det alla dessa föräldrar man ser som har gasmasker på sina ungar när de gå på trottoarerna i stan?
    Eller menar ni att folk är ansvariga i det ena fallet men oansvariga i det andra?
     
    Stockholm Stad meddelar i sin skrift "Kopparflödet måste minska"´(sökbar som pdf) följande:
      
    "Innehållet i vatten som passerat ett bostadshus med både ledningsrör och värmeväxlare av koppar har uppmätts till mellan 71 och 160 mikrogram koppar per liter. [ ]
    Det hälsomässiga gränsvärdet för dricksvatten ligger på 2000 mikrogram per liter (2 mg/l). Kopparhalterna i dricksvatten utgör därför normalt inte något hälsoproblem i Stockholm."
     
     
    Siffrorna stämmer alltså väl överens (och ligger til och med en hyfsad bit under) de värden man mätt upp i Kalmar och slutsatsen ovan om att man måste dricka omöjliga mängder varmvatten för att ta skada ser således fortfarande ut att hålla.
  • augustisten
    Argo skrev 2010-08-26 10:33:18 följande:
    Ja, det är EN undersökning av saken. Det finns säkert fler. Det belyser dock storleksordningen på probemet.
     
    För att man överhuvudtaget skall ta skada av koppar i kranvatten (och det finns i kallvatten med, men redovisas inte i rapporten) måste man dricka sådana kopiösa mängder att man dör av utsliten urinblåsa långt innan dess. 
     
    Att inte använda varmt kranvatten till barnmat är en sak, kokar man det inte kan det finnas bakterier i det. Kokar man vattnet dör bakterierna så just go ahead och koka pastan i varmvatten. För kopparens skull är det i det närmaste egalt hur man gör. Det är så små mängder vi talar om.
     
     
    Barn i trafikmiljö är betydligt mer utsatta för gifter och partiklar än barn som ev någon gång får pastan kokad på vatten från varmvattenkranen. Alla som är hysteriska kring detta med varmvatten - är det alla dessa föräldrar man ser som har gasmasker på sina ungar när de gå på trottoarerna i stan?
    Eller menar ni att folk är ansvariga i det ena fallet men oansvariga i det andra?
    Men just därför är det ju viktigt!

    Låga halter koppar är inte farligt (utan livsnödvändigt) medan höga halter är skadligt. Hur skadligt vet vi egentligen lite om. Det är en pågående forskning och kommer hela tiden nya rön - bland annat inom neurologi och psykologi. Tex vet vi att många ungdommar mår sämre idag än tidigare och att halten dioxiner och tungmetallen i kroppen påverkar det psykiska måendet är ganska välbelagt (tex anser vissa att balansen mellan koppar och zink i kroppen är viktigare än halterna i sig och metaller som litium är potenta mediciner).

    Bor man i en storstad (eller var som helst egentligen) är det svårt att påverka de halter tungmetaller man själv och ens barn får i sig via luften. De finns som partiklar i avgaser, ogräsbesprutning, rök från oljepannor osv. Däremot är det enkelt att minska intaget via vattnet genom att inte använda varmvatten från kranen till mat eller dryck. Varirån vi får i oss metallerna är ju egalt. Det är den totala mängden som räknas och mycket + mycket är alltid mer än mycket + lite.
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?