• Mallas

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?

  • Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    Mirva skrev 2010-08-26 05:42:39 följande:
    På ditt eget tidigare inlägg "En minuts stormkokning har fungerat bra för mig och alla jag känner som rör sig mycket ute i naturen (under militära och civila förhållanden) och då ska man ha i åtanke att det vattnet innehåller många gånger fler bakterier än kranvatten." och på Completoriums tidigare inlägg "Om man ska koka vattnet för att döda eventuella bakterier så räcker det inte med att koka upp det, det måste koka 10-20 minuter. Det vet alla som har varit med om att få kranvattnet förorenat av t.ex. en vattenläcka i gatan."

    Nu senast skrev du några sekunder. Det är väl en stor skillnad på några sekunder och inga sekunder alls.
    Ja, och som jag också skrev så är det skillnad på natur och kranvatten. Att koka upp räcker i de allra flesta fall om man pratar om kranvatten eftersom de flesta bakterier dör av det. När man inte dricker kranvatten har man också andra saker att ta hänsyn till, små parasitdjur som lever i vattnet, den risken är så oerhört liten att den knappt existerar i kranvatten. Vill man vara riktigt säker så får man koka upp det till över 120 grader men det är ett vara extremparanoid.

    Kortfattat: Ja, det räcker att koka upp vattnet till ersättningen för att den ska vara "säker" för bakterier. Har du något att invända mot det?
    TANSTAAFL
  • SVejsan
    Argo skrev 2010-08-26 10:33:18 följande:
    Ja, det är EN undersökning av saken. Det finns säkert fler. Det belyser dock storleksordningen på probemet.
     
    För att man överhuvudtaget skall ta skada av koppar i kranvatten (och det finns i kallvatten med, men redovisas inte i rapporten) måste man dricka sådana kopiösa mängder att man dör av utsliten urinblåsa långt innan dess. 
     
    Att inte använda varmt kranvatten till barnmat är en sak, kokar man det inte kan det finnas bakterier i det. Kokar man vattnet dör bakterierna så just go ahead och koka pastan i varmvatten. För kopparens skull är det i det närmaste egalt hur man gör. Det är så små mängder vi talar om.
     
     
    Barn i trafikmiljö är betydligt mer utsatta för gifter och partiklar än barn som ev någon gång får pastan kokad på vatten från varmvattenkranen. Alla som är hysteriska kring detta med varmvatten - är det alla dessa föräldrar man ser som har gasmasker på sina ungar när de gå på trottoarerna i stan?
    Eller menar ni att folk är ansvariga i det ena fallet men oansvariga i det andra?
    Storleksordningen beror också hur länge du spolar ur varmvattenledningarna , tar du mer eller mindre direkt i nattståndet vatten så har man mätt upp koncentrationer uppemot 720mg / liter (uppsala/malmö): Är ledningarna nyare så är risken för kopparutfällning större än på äldre då det ej hunnit skapats skyddande oxid. Kalmarhusen var över 50 år gamla...

    Refererar till:

    http://documents.vsect.chalmers.se/CPL/exjobb2006/ex2006-009.Pdf


    ...
  • Argo
    augustisten skrev 2010-08-26 10:59:39 följande:
     
    För att man överhuvudtaget skall ta skada av koppar i kranvatten (och det finns i kallvatten med, men redovisas inte i rapporten) måste man dricka sådana kopiösa mängder att man dör av utsliten urinblåsa långt innan dess. 
     
    Att inte använda varmt kranvatten till barnmat är en sak, kokar man det inte kan det finnas bakterier i det. Kokar man vattnet dör bakterierna så just go ahead och koka pastan i varmvatten. För kopparens skull är det i det närmaste egalt hur man gör. Det är så små mängder vi talar om.
     
     
    Barn i trafikmiljö är betydligt mer utsatta för gifter och partiklar än barn som ev någon gång får pastan kokad på vatten från varmvattenkranen. Alla som är hysteriska kring detta med varmvatten - är det alla dessa föräldrar man ser som har gasmasker på sina ungar när de gå på trottoarerna i stan?
    Eller menar ni att folk är ansvariga i det ena fallet men oansvariga i det andra?
    Men just därför är det ju viktigt!

    Låga halter koppar är inte farligt (utan livsnödvändigt) medan höga halter är skadligt. Hur skadligt vet vi egentligen lite om. Det är en pågående forskning och kommer hela tiden nya rön - bland annat inom neurologi och psykologi. Tex vet vi att många ungdommar mår sämre idag än tidigare och att halten dioxiner och tungmetallen i kroppen påverkar det psykiska måendet är ganska välbelagt (tex anser vissa att balansen mellan koppar och zink i kroppen är viktigare än halterna i sig och metaller som litium är potenta mediciner).

    Bor man i en storstad (eller var som helst egentligen) är det svårt att påverka de halter tungmetaller man själv och ens barn får i sig via luften. De finns som partiklar i avgaser, ogräsbesprutning, rök från oljepannor osv. Däremot är det enkelt att minska intaget via vattnet genom att inte använda varmvatten från kranen till mat eller dryck. Varirån vi får i oss metallerna är ju egalt. Det är den totala mängden som räknas och mycket + mycket är alltid mer än mycket + lite.
     
    Vad är viktigt? Att reagera hysteriskt om någon kokar pastan i vamvatten? Och dettta samtidigt som man låter sitt barn gå ut på trottoaren utan gasmask? Nu silas det rejält med mygg här medan elefanterna sväljs hela.
      
     
     
    Det som är så lustigt är att alla "vet" att det är farligt att ta lite varmvatten från kranen i matlagningen när det i själva verket i praktiken varken gör till eller från - om man inte dricker en sisådär 20-30-40 liter om dagen. Precis som vi alla "vet" att man inte ska bada inom en timme efter maten för då kan man få kramp.
  • Kokomo
    Argo skrev 2010-08-26 11:01:32 följande:
     
    Koppars påverkan på kroppen:
    www.halsovagvisaren.se/12208386
    Vi är ju på FL så notera gärna riskfaktorer för ökad kopparhalt i kroppen som kopparspiral och p-piller. 
     
    HälsoVägvisaren Annettes Hemsida? Hoho. Glad
  • Ekorrfamiljen

    Om man har gamla kopparrör ska man inte göra det. Annars vet jag inte om det är skadligt. Å andra sidan känns inte vatten som är varmt och står så fräscht.

    Själv använder jag aldrig varmvatten till matlagning öht och kommer förmodligen aldrig att göra det heller. När vi kokar något använder vi vattenkokaren först om vi vill att det ska gå fortare.


    Tin 950103, Saga 961003, Vendel 060504, Vemund 091111
  • StoraD

    Nu har jag bara läst TS, men joo det tror jag att de flesta vet, jag tror att man pratade om det på hemkunskapen om inte annat! Det handlar väl bl.a. om koppar i rören, och att vi inte känner till de långsiktiga effekterna av det (man trillar alltså inte ner död direkt, men effekterna av ett långvarigt liiitet intag är ff oklara, men kopplas väl i vissa studier till neurologiska sjukdomar).

    Däremot påpekade en kollega till mig det dristiga med att ta kaffe från kaffeautomater som ofta finns på arbetsplatser och i offentliga byggnader! (Ni vet dem där man trycker på en knapp för sin cappuccino eller "wiener-melange") Speciellt efter helgen när vattnet stått stilla i rören länge - för att inte tala om efter sommarledigheten! Det blev en tankeställare då jag druckit både en och 200 sådana koppar kaffe!  

  • Argo
    SVejsan skrev 2010-08-26 11:01:27 följande:
    Storleksordningen beror också hur länge du spolar ur varmvattenledningarna , tar du mer eller mindre direkt i nattståndet vatten så har man mätt upp koncentrationer uppemot 720mg / liter (uppsala/malmö): Är ledningarna nyare så är risken för kopparutfällning större än på äldre då det ej hunnit skapats skyddande oxid. Kalmarhusen var över 50 år gamla...

    Refererar till:

    documents.vsect.chalmers.se/CPL/exjobb2006/ex...

    ...
     
    Ursäkta mig, men nu har du missat grovt. Närmare betsämt med en faktor 1000.
      
    Det stå i raporten att Uppsala och Malmö har ett genomsnittligt kopparvärde på 720 MIKRO-gram (inte MILLI-gram) per liter [stillastående] vatten.
     
     
    *mikro = miljondel och milli = tusendel*
     
     
    Det är alltså inte 720 mg/liter utan 0,72 mg/liter. Och det gäller dessutom på stillastående vatten i lednignsnätet - inte på vatten som man spolat ur. Gränsvärdet är satt till 2 mg/liter och det dagliga intaget för en vuxen (enligt EU) skall ligga under 5 mg/liter.
     
     
    Jo, Uppsala och Malmö har sin kalkmark som ställer till det just med utfällning av koppar men det jobbar man på att lösa.
  • Argo
    Kokomo skrev 2010-08-26 11:10:17 följande:
    HälsoVägvisaren Annettes Hemsida? Hoho. Glad
    Utan att vara toxikolog så kan jag vid en snabb genomgång inte se några större felaktigheter vad gäller vilka sjukdomar och symptom som kopparöverskott kan leda till. Jag valde sidan för att det var första, bästa googleträff som gav en hyfsad överblick.
  • augustisten
    Argo skrev 2010-08-26 11:09:07 följande:
     
    Vad är viktigt? Att reagera hysteriskt om någon kokar pastan i vamvatten? Och dettta samtidigt som man låter sitt barn gå ut på trottoaren utan gasmask? Nu silas det rejält med mygg här medan elefanterna sväljs hela.
      
     
     
    Det som är så lustigt är att alla "vet" att det är farligt att ta lite varmvatten från kranen i matlagningen när det i själva verket i praktiken varken gör till eller från - om man inte dricker en sisådär 20-30-40 liter om dagen. Precis som vi alla "vet" att man inte ska bada inom en timme efter maten för då kan man få kramp.
    Om man låter sitt barn gå utan gasmask på trotoaren (vilket ju är ganska vanligt) och ofta använder varmvatten direkt till matlagning (och då menar jag snarare till thé eller soppa än pastavatten). Då finns det risk att mängden koppar ökas från acceptabla till toxiska nivåer - speciellt om man aldrig gjort någon mätning på sitt vatten och inte vet vad det är för sorts rör i ens boende.

    Jag är själv allergisk. Under vintern tål jag äpplen och morötter - de är inte starkt allergena för mig och jag får ingen reaktion alls. Men under sommaren - då jag är pollenallergisk - får jag starka allergisymptom och jag kan till och med få akuta astmaatacker om jag äter äpple eller morot. Trots att jag medicinerar. Det beror på den akkumulerade effekten och det är alltid den som är signifikant. Är man redan starkt exponerad för något som är toxiskt kan ett mycket litet påslag vara avgörande helt enkelt.

    Vad det gäller koppar säger jag inte att det är så. Men möjligheten finns och för mig är det inget besvär att alltid använda kallvatten. Så jag gör det. Däremot skulle det vara ett stort besvär (och stigma) att gå med gasmask ute. Så det gör jag inte.
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?