• Mallas

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?

  • Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?
  • Tygbiten

    På Livsmedelverkets hemsida står det om varmvatten från kranen, http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Spadbarn/Modersmjolksersattning/

    Använd inte ljummet vatten direkt ur kranen


    Det kan ligga när till hands att ta ljummet vatten direkt ur varmvattenkranen för att bereda välling eller modersmjölksersättning. Det varma vattnet kan dock vara förorenat med kemiska ämnen eller bakterier från varmvattenberedare och ledningar. Det är därför bättre att använda det kalla vattnet. Om vattnet varit stillastående i ledningarna, till exempel över natten, bör du spola en stund innan du tar av kallvattnet.

    Tycker inte att det är ett stort problem att koka vatten och blanda med kallt sedan eller skaka ut vällingpulvret i kallt vatten och värma i micron

  • Hayati
    Tygbiten skrev 2010-08-24 23:28:39 följande:
    På Livsmedelverkets hemsida står det om varmvatten från kranen, www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/S.../

    Använd inte ljummet vatten direkt ur kranen

    Det kan ligga när till hands att ta ljummet vatten direkt ur varmvattenkranen för att bereda välling eller modersmjölksersättning. Det varma vattnet kan dock vara förorenat med kemiska ämnen eller bakterier från varmvattenberedare och ledningar. Det är därför bättre att använda det kalla vattnet. Om vattnet varit stillastående i ledningarna, till exempel över natten, bör du spola en stund innan du tar av kallvattnet.

    Tycker inte att det är ett stort problem att koka vatten och blanda med kallt sedan eller skaka ut vällingpulvret i kallt vatten och värma i micron


    Oj! Hade ingen aning.!

    Eller jag har ju självklart hört det innan men trodde inte det var sant faktiskt. Jag brukar (exempelvis när jag kokar pasta) hälla upp hett vatten, då kokar det snabbare.
  • Pigeon
    Tygbiten skrev 2010-08-24 23:28:39 följande:
    På Livsmedelverkets hemsida står det om varmvatten från kranen, www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/S.../

    Använd inte ljummet vatten direkt ur kranen

    Det kan ligga när till hands att ta ljummet vatten direkt ur varmvattenkranen för att bereda välling eller modersmjölksersättning. Det varma vattnet kan dock vara förorenat med kemiska ämnen eller bakterier från varmvattenberedare och ledningar. Det är därför bättre att använda det kalla vattnet. Om vattnet varit stillastående i ledningarna, till exempel över natten, bör du spola en stund innan du tar av kallvattnet.

    Tycker inte att det är ett stort problem att koka vatten och blanda med kallt sedan eller skaka ut vällingpulvret i kallt vatten och värma i micron


    Där står också mer om koppar som fälls ut ur ledningsrören om man använder hett vatten ur kranen (och JA även nyare hus har kopparledningar, 90% av vattenledningarna i Sverige är av koppar), metaller fälls lättare ut om vattnet är varmt (därför blir det mindre koppar då man använder kallt vatten).

    Man är dock på livsmedelsverket inte helt på det klara med vad som kan hända om man får för mycket koppar i sig. Kanske är det ofarligt, eller så finns det risker - det vet man inte klart ännu.

    Läs mer här:
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Koppar/Koppar---fordjupning/
  • Completorium

    Även i nybyggda hus använder man mest kopparrör, och man har inte olika material i varmvattensrör och kallvattensrör. Begriper inte var ni har fått det ifrån. Och jag tror att det som några av er uppfattar som plaströr är plastklädda kopparrör. Man har plastinklädnaden på rör som ska dras i väggar  som en säkerhetsåtgärd. Om kopparöret skulle frätas sönder och springa läck så blir det inte nåt läckage inne i väggar utan vattnet förs inne i plastbeklädnaden och kommer fram på synliga ställen.

    För att inte varmvattensledningarna ska kylas av så isolerar man dem. Man isolerar också för att inte få kondens på de varma ledningarna i svalare utrymmen.

    Om man ska koka vattnet för att döda eventuella bakterier så räcker det inte med att koka upp det, det måste koka 10-20 minuter. Det vet alla som har varit med om att få kranvattnet förorenat av t.ex. en vattenläcka i gatan.  Så det funkar ju med pastavattnet, men inte med tevattnet eller vällingen.

    Den som har sett hur en några år gammal varmvattensberedare ser ut inuti har nog ingen lust att använda varmt kranvatten till maten... *L*

  • Mirva
    Tygbiten skrev 2010-08-24 23:28:39 följande:
    På Livsmedelverkets hemsida står det om varmvatten från kranen, www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/S.../

    Använd inte ljummet vatten direkt ur kranen

    Det kan ligga när till hands att ta ljummet vatten direkt ur varmvattenkranen för att bereda välling eller modersmjölksersättning. Det varma vattnet kan dock vara förorenat med kemiska ämnen eller bakterier från varmvattenberedare och ledningar. Det är därför bättre att använda det kalla vattnet. Om vattnet varit stillastående i ledningarna, till exempel över natten, bör du spola en stund innan du tar av kallvattnet.

    Tycker inte att det är ett stort problem att koka vatten och blanda med kallt sedan eller skaka ut vällingpulvret i kallt vatten och värma i micron


    Det skulle vara intressant att se en undersökning på vårt svenska varmvatten. Om nu så många föräldrar tar varmvatten till ersättningen och vattnet var så farligt så borde man väl ha läst om det, att barn farit illa? I u-länderna är detta ett stort problem, minns Nestlés reklamkampanjer i u-länderna och barnen dog som flugor.

    Eller är det så att vårt vatten är relativt ofarligt men att de vill försäkra sig och varna för det, ifall nå't skulle inträffa?
  • Mirva
    Completorium skrev 2010-08-25 00:16:59 följande:
    Även i nybyggda hus använder man mest kopparrör, och man har inte olika material i varmvattensrör och kallvattensrör. Begriper inte var ni har fått det ifrån. Och jag tror att det som några av er uppfattar som plaströr är plastklädda kopparrör. Man har plastinklädnaden på rör som ska dras i väggar  som en säkerhetsåtgärd. Om kopparöret skulle frätas sönder och springa läck så blir det inte nåt läckage inne i väggar utan vattnet förs inne i plastbeklädnaden och kommer fram på synliga ställen.

    För att inte varmvattensledningarna ska kylas av så isolerar man dem. Man isolerar också för att inte få kondens på de varma ledningarna i svalare utrymmen.

    Om man ska koka vattnet för att döda eventuella bakterier så räcker det inte med att koka upp det, det måste koka 10-20 minuter. Det vet alla som har varit med om att få kranvattnet förorenat av t.ex. en vattenläcka i gatan.  Så det funkar ju med pastavattnet, men inte med tevattnet eller vällingen.

    Den som har sett hur en några år gammal varmvattensberedare ser ut inuti har nog ingen lust att använda varmt kranvatten till maten... *L*
    Så om jag fattat detta rätt så kan man alltså ta kallt kranvatten och värma upp till ättemperatur till mjölkersättningen? På paketen står att man ska koka upp kranvattnet och sedan förvara det i kylskåpet om man snabbt behöver ersättning som kan värmas till ättemperatur. Detta är alltså onödigt?
  • Completorium
    Mirva skrev 2010-08-25 00:24:58 följande:
    Så om jag fattat detta rätt så kan man alltså ta kallt kranvatten och värma upp till ättemperatur till mjölkersättningen? På paketen står att man ska koka upp kranvattnet och sedan förvara det i kylskåpet om man snabbt behöver ersättning som kan värmas till ättemperatur. Detta är alltså onödigt?
    Det är väl säkert så att inte ens kallvattnet är helt säkert när det gäller bakterier, men jag skulle tro att det de allra flesta fall är en onödig åtgärd.
  • Completorium

    Här är en mysig bild på hur det kan se ut i ledningar där det färdas varmt kranvatten. Är det nån som har lust att dricka det som passerat det här?


  • Mirva
    Completorium skrev 2010-08-25 00:27:49 följande:
    Det är väl säkert så att inte ens kallvattnet är helt säkert när det gäller bakterier, men jag skulle tro att det de allra flesta fall är en onödig åtgärd.
    Tack. Hur kommer det sig att du besitter dessa kunskaper? Rörmokare eller kemist eller bådadera? Nyfiken.
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?