• k girl
    Äldre 6 Sep 08:19
    74733 visningar
    17 svar
    17
    74733

    HJÄLP! Grannen bygger precis på tomtgränsen!!! Vad gör vi? Nån med kunskap här?

    SVejsan skrev 2010-09-06 07:54:13 följande:
    www.karlskrona.se/Global/Karlskrona%20kommun/...

    Grannen/grannens svärson/  har frågat er ifall det var OK heller hur? Om du sa till svärsonen att det var OK i princip så har du givit ett medgivande till deras bygge. Det tolkade jag att du gjorde. Grannens skyldighet enligt lagen var att han skulle få ett medgivande från er för att få bygga närmare än 4,5 m. Så han har precis gjort vad som krävdes enligt lagar och regler för att få tillstånd. Hade du sagt nej så hade han inte fått det.
    (ovanstående länk går till infoblad från boverket och där framgår att det inte behövs bygglov om man pratar med grannen)

    Han får inte bygga någon jättekåk nära er tomtgräns utan ert medgivande + bygglov.
    Fast bygget hade ju påbörjats redan innan grannens medgivande inhämtades.
  • k girl
    Äldre 6 Sep 09:49
    #10
    ninos skrev 2010-09-06 08:28:55 följande:
    Fast lagen gäller ju inte om hon gett ett grannmedgivande vilket hon ju gjorde när hon sa att det var ok. Detta oavsett om hon var ensam hemma med barnen eller ej. Visserligen har ju bara medgivandet getts muntligt så ord står väl mot ord.
    För det första ska grannmedgivandet inhämtas innan byggstart.
    För det andra bör grannmedgivandet inhämtas skriftligen.
    För det tredje är ett grannmedgivande inte skrivet i sten, utan en granne kan ta tillbaka sitt medgivande inom tio år efter byggstart för att huset blev för stort eller för högt t ex. Nu visade det sig att friggeboden hamnade för nära tomtgränsen, något som TS med lätthet kan hävda att hon inte var medveten om när grannmedgivandet inhämtades. För jag förmodar att grannsonen inte meddelade att det var en avvikelse?
Svar på tråden HJÄLP! Grannen bygger precis på tomtgränsen!!! Vad gör vi? Nån med kunskap här?