• Anonym (Mamma)

    Varför finns det inget fritt skolval för alla?

    Ni i Alliansen pratar hela tiden om det fria skolvalet, Men i skollagen finns det faktiskt ett kryphål som gör att kommuner kan komma undan detta med fritt skolval. I vår kommun finns 3 f-6-skolor, men här får man ändå inte välja. Kommunen väljer skola åt barnet beroende på adress, och sedan får man bara rätta sig efter det. Tänker ni ta bort kryphålet så att det blir ett verkligt fritt skolval för alla barn i alla kommuner? Eller är det ok 2010 att kommuner fortfarande bestämmer i vilken skola varje barn ska gå? Jag pratar nu om 'vanliga' barn, inte om barn med funktionshinder eller andra problem.

  • Svar på tråden Varför finns det inget fritt skolval för alla?
  • Folkpartiet

    Hej,

    Du har rätt i att dina möjligheter att välja en annan kommunal skola för ditt barn än den närmaste beror på om det finns plats för barnet i den skolan. Vi tycker trots allt att fördelarna med att ha en närhetsprincip för de kommunala skolorna överväger nackdelarna. Jag vill gärna förklara närmare.  

    För de kommunala skolorna gäller ju den så kallade närhetsprincipen, d v s att barn som bor i närheten av skolan i första hand ska få plats där. Möjligheten att välja en annan kommunal skola förutsätter därför att skolan har en plats ledig för barnet. I många fall går det att ordna, men det händer också att barn inte kan få plats därför att det helt enkelt är fullt i klasserna på skolan.  För de barn och föräldrar som önskar gå där men inte får plats är det förstås inget roligt besked att få.

    Men ett alldeles fritt skolval, med en först-till-kvarnprincip eller liknande, skulle innebära ännu större nackdelar tycker jag. Om ingen hänsyn tas till var barnet bor skulle det ju föra med sig att många mindre barn skulle kunna komma att få väldigt långt till skolan, därför att deras föräldrar inte var snabba/tidiga med att välja den närmaste skolan. För mindre barn finns det ju stora fördelar med att ha nära till skolan, i form av att helst kunna promenera hemifrån till sin skola, närhet till skolkamrater på fritiden etc.  För ungdomar som själva tar sig över större områden i kommunen, eller längre, är den geografiska närheten till skolan inte lika viktig.

    För friskolorna gäller inte närhetsprincipen. Så i de kommuner där det finns både kommunala skolor och friskolor blir dina valmöjligheter av skola för ditt barn större.

Svar på tråden Varför finns det inget fritt skolval för alla?