Inlägg från: Kiwis mamma |Visa alla inlägg
  • Kiwis mamma

    Lurar du ditt barn att tomten finns?

    Jag tillhör de få här inne som inte tänker övertyga mina barn om att det finns en tomte på riktigt. Jag tycker också att det är principiellt fel att föra människor bakom ljuset, även om det här med tomten är en vit lögn och skapad i "gott" syfte.

    Jag tycker inte att detta har något att göra med om att man är humorlös eller fantasilös. Jag är uppväxt i en familj där vi ofta klär ut oss och på barnkalas är det ofta rollspel eller spännande skogsslingor där det dyker upp häxor, troll etc. Det är verkligen att bidra till att barn får en fantasifull barndom utan att för den skull hyckla. Det är lite som att gå på spökhuset på tivolit, man vet att det inte är på riktigt men det är ändå magiskt.

    annakarin81 skrev bra tyckte jag att hon hade växt upp med att tomten kommer på julen men där med "öppna kort" att det var en bekant vuxen som var utklädd. Hon skrev att detta ändå var "magiskt" trots att hon visste. Magin på julen tycker jag skapas av den värme och kärlek som det innebär att träffa familj, släkt och vänner och umgås i lugn och ro (och så pappas knäck ). Det är det som jag minns från min barndom och det är den delen som jag vill att mina barn ska uppleva.

    Alla får naturligtvis göra som man vill men jag tycker det är viktigt att reflektera över varför man handlar som man gör och inte bara göra det per automatik för att det "hör till". Kanske vill ni läsa min tråd som berör detta:
    www.familjeliv.se/Forum-5-175/m4093224.html

    För övrigt kommer tomten med en bebis till mig i år (BF: 2005-12-24)!

  • Kiwis mamma

    Jenny75 skrev:
    "Avssende lögn och hyckleri. Visst kan man anse att det är att hyckla att inte direkt tala om ett för ett barn "sanningen" eftersom man skall uppfostra sitt barn att vara sanninsenlig. De flesta av oss är väl i så fall förkastliga hycklare i olika hänseenden. Förutom jultomten kanske det finns de som fått guds välsingnelse vid ett krykbröllop utan att vara troende eller kanske döpt sitt barn i kyrkan och skall uppfostra det enligt kristna värderingar. "

    Jag tycker att det är lika mycket lögn/hyckleri att som du beskriver få Guds välsignelse vid bröllop eller döpa barn i kyrkan om man inte står för/tror på det som dessa ceremonier innebär. Bara för att det är många som gör på så sätt så blir det automatiskt OK att ljuga/hyckla om? Min moral är i alla fall högre än så. Jag anser fortfarande att man ska fundera över varför man handlar som man gör (i alla lägen) och känna efter om man till fullo kan stå för sina handlingar. Kan man det så kör på! Kan man inte det - gör det inte. Varför göra som "alla andra" per automatik?

Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?