• Linda1976

    Lurar du ditt barn att tomten finns?

    Jag har aldrig begripit varför man låter sina barn tro på tomten! Det är ju att ljuga sitt barn rakt upp i ansiktet. Samma lilla barn som man ska lära att det minsann är fult att ljuga. Nej, jag kan aldrig begripa mig på det.... Är det nån som har en bra förklaring, eller håller ni med mig?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:49:52:
    Då folk upprepar samma frågor till mig hela tiden utan att läsa tråden, så kommer här en sammanfattningen, igen:

    *Min dotter kommer inte att bli ledsen över att det inte kommer en utklädd gubbe iförd billig mask från coop och ger henne paket, hon kommer istället att få paket av någon hon känner iförd tomteluva, för traditionens skull. Och säger hennes kompisar att tomten kom till dem, så vet hon ju sanningen.

    *Ni som säger att julens viktigaste sak för barn är tomten; är det verkligen så. Att det komersiella styr så, att tomten och paket verkligen ska vara höjdpunkten.

    *Självklart så är det inte samma sak att tro på tomten som att tro på allt som står i sagoböcker. Men principen är samma. Skulle Alice få för sig att Pippi finns på riktigt och är jättestark och bor ensam med en häst nånstans, så skulle jag förklara sago-konceptet för henne, likaväl som jag´kommer att göra med tomten, tandfén eller vad som helst.

    *Nej, jag har aldrig trott på tomten, och inte heller missat nåt. Mina jular var underbara på alla sätt, och hade inte blivit bättre av en utklädd gubbe. Snarare tvärtom, många småbarn är ju jätterädda för tomten. På dagis så tyckte jag verkligen att de andra barnen var patetiska som satt där och trodde att det Tomten som kom med paketen....

    *Det är inte det "övernaturliga" jag sätter mig emot. TOmtar, troll, vättar, spöken - det får man gärna tro på, men för mig är det inte samma sak som en rödklädd gubbe.

    *Inlägg som "Tomten hinner ju inte åka runt till alla barn i hela världen, så därför får släktingar, grannar osv klä ut sig till honom på julafton. Helt enkelt för att hjälpa den riktiga Tomten. " bemöter jag inte, eftersom jag inte bemöter de som pratar mot bättre vetande.

    *Ja, jag tycker det är fel att lära barn att Gud finns. Väljer Alice en religion när hon är större så fine, men jag kommer inte att styra henne till att Gud finns.

    *Att jämföra gudstro med Tomten tycker jag inte alls är samma sak.

    *Tycker inte ni lindar in sanningen om tomten, ni som påstår det. När jag menade att jag kommer att linda in sanningen för Alice, så menade jag snarare att jag inte kommer att säga toksanningar om känsliga saker. Tex om hon frågar om hon kan dö imorgon, så kommer jag ju inte att säga "Ja, du kan få en tegelsten i huvudet, så ja... det kanske du gör" jag kommer ju att säga "Nej, det kommer du inte att göra, du är så ung och kommer att leva jättelänge till". Begriper ni inte den skillnaden, så vet jag inte.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:51:20:
    Oj, nu använde jag uppdateringen fel, man får ju inte bemöta frågor, men jag sammanfattade anledningarna till min tomtenegativitet, så det kanske var ok iaf. Förlåt!!! Jag såg inte det, förrän jag tryckt uppdatera!

  • Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?
  • Mymlann

    Japp. Jag kommer att blåljuga för min son och säga att tomten finns. Och att tänder blir till pengar om man sätter dem under huvudkudden. Och att påskhäxorna flyger till blåkulla.

    Varför skulle jag inte ? Håller med sarah att tomten är mystisk och spännande. Och de åren man inte var riktigt säker på att han fanns.. men kanske ändå.. Då var det skoj att försöka "avslöja" tomten

    MEN jag kommer inte att använda tomten som någonsorts skrämseltaktik
    " Är du inte snäll och tomten ser dej så får du inga julklappar" Absolut inte.

    / Mymlann

  • biomedbonus

    Klart att Tomten finns och han e ju underbar och magisk .
    Och så har han ett vackert land med stor leksaks fabrik och en massa godis

    så underbart med fantasi

    När jag var liten och upptäckte att han ej var på riktigt då blev jag inte ledsen
    nä jag blev stolt över att veta nått som inte mina yngre syskon visste.

    Jag tror man utvecklas så när den tiden är inne, gör det innte ont
    att sagor inte är sanna

  • kissemjao

    Men gud vad humorlöst... Tomten är väl det mest fantastiska mytomspunna ljugeriet i barndomen, som är värd varende krona man får spendera i terapi sen när man blir vuxen och ska beklaga sig över sin uppväxt.
    Jag ljuger utav bara attan för mina barn om tomten. För jag vill inte att de ska gå miste om den förväntan och den skräckblandade förtjusningen, som tomten införlivar.

    Att ljuga är ett begrepp som måste definieras en smula nyanserat allt efter syfte. Tomten handlar inte om att föra någon bakom ljuset. Utan som någon här uppe skrev så är det ju saga och mytologi. Visst kommer inte Askungen hem till oss (kanske inte så ofta), men ett barn tror ändå att hon finns. Det behöver ingen vuxen införliva.

    Jag hejar på tomten!!!

  • lövet2

    Hur man än beter sig som förälder, så tror barnen att monster, spöken och häxor finns. Så länge de tror det, så behöver de även tro på goda snälla saker, t ex tomten och tandfén ....

  • Suzanna

    Jag tror på tomtar, troll och älvor. Teo får själv bestämma vad han tror på när han blir större, men än så länge kommer tomten med paket. Ser inget fel i det- ett barns fantasi är bland det bästa barnet har

  • annie29

    Kan bara hålla med,de såklart man säger att tomten finns!

    Ps,Jo,det finns ett tomteland i sverige med

  • Lorelei

    Men vänta nu... nu förstår jag inte riktigt. Vaddå "tomten finns inte"?!? Nu ber jag att få protestera! Klart att han finns, precis som det finns spöken och troll och älvor och änglar och häxor etc. Att ifrågasätta tomten är som att ifrågasätta vilken annan tro som helst. Jag tror inte på den kristna guden, det finns så många andra som gör det. Men jag talar inte om för dem att de inte ska lära sina barn att gud finns...

    Jag kommer att läsa sagor om tomten, ha tomte på julafton och låta mina barn dra skägget av morfar/farfar när han tomtar Det är en del av julmagin.

  • en liten en

    jag tycker inte att man ljuger när man säger att tomten finns... en väldigt vit lögn iså fall....

    vi har faktiskt fortfarande tomte hemma hos oss ... även fast ingen tror på d längre...men d känns bara inte som en riktig jul utan tomte!!

    och nu lär vi ju ha d många år till eftersom vi har liten också

  • Tin o Trolls mamma

    Vaddå lurar? Menar ni att Tomten inte finns??

    Ekorren.

Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?