• Linda1­976
    Äldre 9 Nov 19:03
    13845 visningar
    306 svar
    306
    13845

    Lurar du ditt barn att tomten finns?

    Jag har aldrig begripit varför man låter sina barn tro på tomten! Det är ju att ljuga sitt barn rakt upp i ansiktet. Samma lilla barn som man ska lära att det minsann är fult att ljuga. Nej, jag kan aldrig begripa mig på det.... Är det nån som har en bra förklaring, eller håller ni med mig?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:49:52:
    Då folk upprepar samma frågor till mig hela tiden utan att läsa tråden, så kommer här en sammanfattningen, igen:

    *Min dotter kommer inte att bli ledsen över att det inte kommer en utklädd gubbe iförd billig mask från coop och ger henne paket, hon kommer istället att få paket av någon hon känner iförd tomteluva, för traditionens skull. Och säger hennes kompisar att tomten kom till dem, så vet hon ju sanningen.

    *Ni som säger att julens viktigaste sak för barn är tomten; är det verkligen så. Att det komersiella styr så, att tomten och paket verkligen ska vara höjdpunkten.

    *Självklart så är det inte samma sak att tro på tomten som att tro på allt som står i sagoböcker. Men principen är samma. Skulle Alice få för sig att Pippi finns på riktigt och är jättestark och bor ensam med en häst nånstans, så skulle jag förklara sago-konceptet för henne, likaväl som jag´kommer att göra med tomten, tandfén eller vad som helst.

    *Nej, jag har aldrig trott på tomten, och inte heller missat nåt. Mina jular var underbara på alla sätt, och hade inte blivit bättre av en utklädd gubbe. Snarare tvärtom, många småbarn är ju jätterädda för tomten. På dagis så tyckte jag verkligen att de andra barnen var patetiska som satt där och trodde att det Tomten som kom med paketen....

    *Det är inte det "övernaturliga" jag sätter mig emot. TOmtar, troll, vättar, spöken - det får man gärna tro på, men för mig är det inte samma sak som en rödklädd gubbe.

    *Inlägg som "Tomten hinner ju inte åka runt till alla barn i hela världen, så därför får släktingar, grannar osv klä ut sig till honom på julafton. Helt enkelt för att hjälpa den riktiga Tomten. " bemöter jag inte, eftersom jag inte bemöter de som pratar mot bättre vetande.

    *Ja, jag tycker det är fel att lära barn att Gud finns. Väljer Alice en religion när hon är större så fine, men jag kommer inte att styra henne till att Gud finns.

    *Att jämföra gudstro med Tomten tycker jag inte alls är samma sak.

    *Tycker inte ni lindar in sanningen om tomten, ni som påstår det. När jag menade att jag kommer att linda in sanningen för Alice, så menade jag snarare att jag inte kommer att säga toksanningar om känsliga saker. Tex om hon frågar om hon kan dö imorgon, så kommer jag ju inte att säga "Ja, du kan få en tegelsten i huvudet, så ja... det kanske du gör" jag kommer ju att säga "Nej, det kommer du inte att göra, du är så ung och kommer att leva jättelänge till". Begriper ni inte den skillnaden, så vet jag inte.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:51:20:
    Oj, nu använde jag uppdateringen fel, man får ju inte bemöta frågor, men jag sammanfattade anledningarna till min tomtenegativitet, så det kanske var ok iaf. Förlåt!!! Jag såg inte det, förrän jag tryckt uppdatera!

  • Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?
  • Vicky7­6
    Äldre 11 Nov 08:46
    #0

    Jag har inte läst alla svar, men måste säga att jag håller med TS. Varför AKTIVT lura i barn att det finns en tomte när det inte gör det? Ni säger ju att "de kommer klura ut sanningen förr eller senare i alla fall". Ja, just det, så varför inte säga sanningen från början? Visst, tomten är i den kristna västvärlden en symbol för julen (liksom julgran, julklappar etc) och det får han ju gärna vara men MÅSTE man verkligen få barnen att tro att han finns i verkligheten? Lurar ni i dem att påskharen kommer med alla påskäggen också?

  • PamPam
    Äldre 11 Nov 08:49
    #0

    Förstår inte heller varför man gör ett så stort problem av det. Jag trodde på tomten då jag var liten, liksom de flesta av mina vänner och ingen av oss har fått någon trauma av det. Inte har det blivit några lögnare eller hemska människor av oss heller.

  • Äldre 11 Nov 08:57
    #0

    jag lurar inte mina barn att tomten finns, jag säger att tomten kommer på julen och det gör han ju, det kommer 1 tomte till oss varje jul.

    sen säger du att du tyckte att barnen på dagis var patetiska för att dom trodde på tomten, så då påstår du att kina barn är patetiska? tomten tillhör julen och så är det för dom flesta, förstår inte varför hålla på att bråka om det, det är väl bara att du berättar för dina barn att tomten inte finns, men se till att dina barn inte går runt och säger det sen och förstör julen för en massa andra barn som tycker det är speciellt med tomten och julen.

  • Beckas­in
    Äldre 11 Nov 09:11
    #0

    Han finns viisst din tråkmåns!! Har du ingen fantasi?

    Och ljuger du aldrig? Det tror jag inte på, jag tror mer på tomten i såna fall. Jag tycker inte synd om dina barn, du är säkert en jättebra mamma (ändå). Men jag tycker lite synd om dig som är så begränsad i ditt sätt att tänka.

  • Linda1­976
    Äldre 11 Nov 09:25
    #0

    Nu har jag svarat på samma frågor några gånger och gör det igen:

    Nej, _nu_ tycker jag inte att de barn som tror på tomten är patetiska, men jag tyckte de var oerhört lättlurade och knäppa _NÄR JAG VAR LITEN_ (tror jag skrivit det 10 ggr nu i tråden)

    Nej, jag ljuger aldrig, jag lindar in sanningen om jag måste, _MEN_ jag ljuger inte medvetet när det finns en oerhört enkel och lätt sanning.

    Att tala sanning från början om jultomten, har knappast med min fantasti att göra, men kalla mig gärna tråkmåns, det gör mig faktiskt inte så mycket.

    Jag håller inte på att bråka om det, men att rättfärdiga lögner med "magi" är inte min grej.

  • Gisse the one and only
    Äldre 11 Nov 09:27
    #0

    VA???

    Finns inte tomten??? Jag säger att tomten kommer till jul, men Neo har inte blivit lurad, han är för smart. Han var 1 år och 4 månader förra julen, och han sa direkt att, "Det är Mark mamma" Så.........

  • Maneat­er
    Äldre 11 Nov 09:42
    #0

    om vi säger såhär då linda. om varken barnet eller föräldrarna anser det vara en riktig lögn och om båda bara upplever bra saker om att "ljuga" om tomten..vad är DÅ problemet..även om det i dina ögon ses som en stor fet lögn? måste man alltid vara så principfast att man inte kan låta andra människor få ha sin lilla lek om tomtar utan att springa och kalla dom för lögnare och tycka synd om deras stackars barn!?

  • Linda1­976
    Äldre 11 Nov 09:46
    #0

    Jag låter människor ljuga precis hur mycket de vill, men nej: jag tycker inte att det är ok. Men det är ju faktiskt inte en subjektiv sak om det är en lögn eller inte, för det är det ju. Sen hur man _upplever_ det är ju en annan sak, men det är lik förbannat en lögn.

    Men oroa dig inte; jag tänker inte starta namninsamling för att stoppa tomteriet. Om du läser riktigt noga, så har jag aldrig skrivit att det borde vara kriminellt att ljuga om tomten, eller hur

  • Cecili­a2
    Äldre 11 Nov 09:49
    #0

    Heja Tomten!
    Vaddå luras? Han bor på Nordpolen, det vet väl alla! Och om sommarmorgnarna dansar älvorna på ängen! Om man lyssnar riktigt noga när det blåser ordentligt kan man höra sjöjungfrurna sjunga i havet. Jag klappar i alla fall händerna ivrigt för jag vill inte att Tingelings ljus ska slockna.

    Barndomstiden är sagornas tid. Tar man ifrån barnen sagorna berövar man dem något stort och underbart. Låt barnen leka och låtsas. Jultomten är mycket roligare som mytomspunnen sagofigur än som pappa i gummistövlar och lösskägg.

  • Maneat­er
    Äldre 11 Nov 09:58
    #0

    jag menar låta folk ha sina tomtetraditioner utan gnäll från folk som försöker vara viktiga mer..en lögn är en lögn å det spelar ingen roll i vilket syfte eller sammanhang den används eller vadå? känns lite larvigt å tänka så på något vis då det gäller saker som inte spelar någon roll egentligen för barnets syn på sanningar och lögner..

Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?