• Linda1976

    Lurar du ditt barn att tomten finns?

    Jag har aldrig begripit varför man låter sina barn tro på tomten! Det är ju att ljuga sitt barn rakt upp i ansiktet. Samma lilla barn som man ska lära att det minsann är fult att ljuga. Nej, jag kan aldrig begripa mig på det.... Är det nån som har en bra förklaring, eller håller ni med mig?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:49:52:
    Då folk upprepar samma frågor till mig hela tiden utan att läsa tråden, så kommer här en sammanfattningen, igen:

    *Min dotter kommer inte att bli ledsen över att det inte kommer en utklädd gubbe iförd billig mask från coop och ger henne paket, hon kommer istället att få paket av någon hon känner iförd tomteluva, för traditionens skull. Och säger hennes kompisar att tomten kom till dem, så vet hon ju sanningen.

    *Ni som säger att julens viktigaste sak för barn är tomten; är det verkligen så. Att det komersiella styr så, att tomten och paket verkligen ska vara höjdpunkten.

    *Självklart så är det inte samma sak att tro på tomten som att tro på allt som står i sagoböcker. Men principen är samma. Skulle Alice få för sig att Pippi finns på riktigt och är jättestark och bor ensam med en häst nånstans, så skulle jag förklara sago-konceptet för henne, likaväl som jag´kommer att göra med tomten, tandfén eller vad som helst.

    *Nej, jag har aldrig trott på tomten, och inte heller missat nåt. Mina jular var underbara på alla sätt, och hade inte blivit bättre av en utklädd gubbe. Snarare tvärtom, många småbarn är ju jätterädda för tomten. På dagis så tyckte jag verkligen att de andra barnen var patetiska som satt där och trodde att det Tomten som kom med paketen....

    *Det är inte det "övernaturliga" jag sätter mig emot. TOmtar, troll, vättar, spöken - det får man gärna tro på, men för mig är det inte samma sak som en rödklädd gubbe.

    *Inlägg som "Tomten hinner ju inte åka runt till alla barn i hela världen, så därför får släktingar, grannar osv klä ut sig till honom på julafton. Helt enkelt för att hjälpa den riktiga Tomten. " bemöter jag inte, eftersom jag inte bemöter de som pratar mot bättre vetande.

    *Ja, jag tycker det är fel att lära barn att Gud finns. Väljer Alice en religion när hon är större så fine, men jag kommer inte att styra henne till att Gud finns.

    *Att jämföra gudstro med Tomten tycker jag inte alls är samma sak.

    *Tycker inte ni lindar in sanningen om tomten, ni som påstår det. När jag menade att jag kommer att linda in sanningen för Alice, så menade jag snarare att jag inte kommer att säga toksanningar om känsliga saker. Tex om hon frågar om hon kan dö imorgon, så kommer jag ju inte att säga "Ja, du kan få en tegelsten i huvudet, så ja... det kanske du gör" jag kommer ju att säga "Nej, det kommer du inte att göra, du är så ung och kommer att leva jättelänge till". Begriper ni inte den skillnaden, så vet jag inte.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:51:20:
    Oj, nu använde jag uppdateringen fel, man får ju inte bemöta frågor, men jag sammanfattade anledningarna till min tomtenegativitet, så det kanske var ok iaf. Förlåt!!! Jag såg inte det, förrän jag tryckt uppdatera!

  • Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?
  • Linda1976

    Ja, då får jag väl vara en torr, tråkig, sanningsälskande, torrboll utan känsla för magi. Fine. Tyck det då. Nu har jag sagt mitt i detta ämne, tänker inte svara på samma frågor 1000 gånger, då alla bara frågar samma saker hela tiden.

  • Gisse the one and only

    Linda1976

    Tjena.

    Du, vet du, att läsa sagor är lika lögnaktigt som att säga att tomten finns. Han är en sagofigur och det finns mängder med sagor och barnen tror på sagofigurer vare sig vi säger att de inte finns på riktigt eller inte.

    Barnen blir äldre och då tror dom inte på tomten längre, de tror inte på sagor och de har inte tagit skada.

    Skulle du tex, om ditt barn säger att han/hon har en låtsaskompis, en osynlig som bara ditt barn kan se, säga att ditt barn ljuger och att det inte finns sådana?

    Det tror jag inte du hade gjort, jag hoppas inte det.

  • k girl

    Men TS, där måste jag faktiskt protestera. Jämförelsen med kristendom är faktiskt inte särskilt haltande - berättandet och iscensättandet av myter är en väldigt stor och naturlig del av det mänskliga beteendet. Vi har behov av det även i ett sekulariserat samhälle som vårt. Jag kan omöjligen se det som att ljuga, även om det ur ett logiskt perspektiv naturligtvis är en lögn.

  • Cecilia2

    Jag ställer inga frågor och jag bryr mig inte om huruvida andra är torrbollar eller inte. Jag ville bara säga att jag röstar på tomten och att jag älskar sagor och jag hoppas att jag kan förmedla den magiska världen till mina barn. Ett litet barn som leker att hon är prinsessa i ett stort slott låtsas inte. Hon ÄR en prinsessa. Det är synd att man tappar så stor del av inlevelseförmågan när man växer upp.

  • Alfelina

    Lurar man även sina barn om man säger att gud finns eller om man säger att äter man mycket godis så kommer tandtrollen och det där med låtsas kompisar?

    Sug på den ni!

    Jag orkar inte lägga mig i den diskussionen......................

  • wozzgirl

    Jag förstår ditt resonemang fullkomligt. Jag går själv i samma tankar o tror att jag ska berätta sanningen om tomten för min son då han är så gammal att han förstår det..

    Jag minns själv hur lurad jag kände mig då jag förstod att tomten var en lögn.

  • Hannajo

    Är väl i denna fråga som i mycket annat, var och en gör som den själv vill. Vi hade alltid tomte när jag var liten, trots det kan jag inte dra mig till minnes att jag någonsin trott på tomten, jag genomskådade det rätt snabbt. Har trots det alltid tyckt att det hör till, att man har tomte på julen. Mina syskonbarn har haft det ungefär likadant, tror jag. Den minsta tror jag var tre när hon sa att tomten låter som Stefan (morbror).
    Nu när jag har fått barn kommer vi ha tomte på julen, men jag kommer inte arbeta ihjäl mig för att få henne att tro på tomten, men vill ändå att hon ska tycka att det är en mysig, julig tradition.

    För övrigt tycker jag att ditt exempel på att "linda in sanningen " är minst lika mycket lögn som att säga att tomten finns. Det är lögn att hon inte kan dö imorgon. Även om vi hoppas och tror att hon inte gör det.

  • wozzgirl

    Hannajo:
    Man kan ju inte säga åt ett barn att hon kan dö imorron.. men tomten är väl på en helt anann nivå ändå?

    Vi kommer kanske att ha tomte. Jag tycker man kan ha traditionen trots att barnet vet att det är en människa som klätt ut sig.
    Jag ler ju oxå åt tomtar ute på stan i juletider.

  • Maneater

    wozzigirl: om man inte kan jämföra att säga att tomten finns med att läsa sagor, inte berätta att allt på tv är larvigt påhittat och om man inte kan jämföra att barn tror på tomten med att tro på gud. vad är på samma nivå som tomten då? är han en helt egen nivå? TS säger, lögn som lögn, då ska man väl helt klart berätta för barnet att det kan dö imorgon..annars ljuger man ju för sjutton!

  • Lillknoppen2

    Min mamma resonerade som Linda, aldrig att man ska ljuga om att tomten finns! Vi hade 'tomte', dvs pappa eller mamma hade tomteluva och var julklappsutdelare. Det var jättemysigt och funkade utmärkt och så kommer vi att köra med våra barn också.

Svar på tråden Lurar du ditt barn att tomten finns?