• Kya

    5 minuters metoden !!

    usch då. jag skulle helt klart vänta med såna metoder tills barnet blivit äldre. just vid 8 månader är det ju en separationsfas igång. jag har själv en dotter som är 14 dagar yngre än ditt barn och skulle aldrig drömma om att göra sånt på henne.

    varför är det så viktigt att lära ett barn som knappt kan skilja på natt och dag att somna själv?


    Filip och Liv, mina stjärnor! :)
  • Kya
    Linevik skrev 2010-09-28 10:50:54 följande:
    För att han sover inge bra när han inte somnar själv...
    Dom här två kvällarna har han somnat och sovit non stop. 
    Innan har han vaknat var 30:ionde minut... 
    men det är ju för att ahn är i en sep.fas. han vaknar för att kolla att mamma och pappa finns kvar, och hans drömmar är väldigt oregerliga.
    is i magen och vänta ut perioden så har du en glad och självsäker kille sen, som vet att hans mamma och pappa finns där för honom.
    Filip och Liv, mina stjärnor! :)
  • Kya
    Linevik skrev 2010-09-28 10:53:57 följande:
    Fast de stämmer inte riktigt då ... för han har vart så här sen han föddes. Så de är inget som börjat nu då ...
    men alla barn är ju olika. varför börja med en så brutal metod just när han är som känsligast? Om han har haft sömnproblem sen han föddes kan du ju åtminstone vänta tills du vet att ingen sep.fas är igång...
    Filip och Liv, mina stjärnor! :)
  • Kya
    vittra skrev 2010-09-29 12:35:31 följande:
    Som jag efterfrågat i många trådar innan så får även du mer än gärna delge forskning som visar motsatsen. Jag har efter flera år fortfarande inte hittat en enda som kan ge mig en referens på sådan forskning. Kanske för att det inte finns. Forskningen om anknytning och barns emotionella utveckling är etablerad, det finns ingen "negativ" forskning om den...

    det är tyvärr något som alltför många aldrig ens hört talas om... de tror att "anknytning" är någon slags hippie-teori som någon knäppgök kommit på.


    jag förstår inte de här människorna som bara slår ifrån sig allt, och säger att de läst på om 5mm, när det är tydligt att de inte har gjort det. 5mm är för barn med svåra sömnproblem, där allt annat har provats och misslyckats. och det ska absolut inte användas på barn i just den åldern som ts barn är i. hur kan man å ena sidan säga att man har läst på, när man ändå bara kör på? mot alla rekommendationer?


    Filip och Liv, mina stjärnor! :)
  • Kya
    Linevik skrev 2010-09-29 13:30:04 följande:
    OM du läser de jag skrivit så kunde du läsa att:
    "Jag HAR läst på, fått hjälp och introduktion hur man ska göra, MEN vi har valt att göra en mildare verision"
    OCH det kan användas i barn just i den här ålder om dom kommit ifrån separationsfasen. Vilken min son har gjort !! Tydligt och klart !!
     
    uppenbarligen inte om han vaknade en gång i halvtimmen och gråter när du går ifrån honom... sep.fasen brukar vara ca 6 veckor lång, så han var alltså ungefär 6,5 månader när han kom in i den, och nu är den klar? verkar vara väldigt tidigt för sep.fasen...
    Filip och Liv, mina stjärnor! :)
  • Kya
    CloudBerry 1 skrev 2010-09-29 13:36:07 följande:
    Men skämtar du eller vet du inte alls vad du pratar om?

    Separationsfasen inträffar vid 8-10 månader så det du gör nu är fruktansvärt för han är precis inne i den nu.

    Det är tydligt att du inte har läst något vilket är ganska förödande för ditt barn då du dessutom går emot dina normala instinkter och överger honom gråtandes.
    nämen enligt ts har ju hennes barn kommit genom sep.fasen. vilket jag tycker är helt otroligt eftersom han måste ha fått den vid 6 månader då.... ser du inte vad hon skriver? Drömmer
    Filip och Liv, mina stjärnor! :)
  • Kya
    Linevik skrev 2010-09-29 14:09:03 följande:
    Bara för att böckerna säger att separationsfasen är DÅ OCH DÅ så är det inte så för alla !!
    För 2 veckor slutade han med alla tecken på separations ångest... Det höll på i 4 veckor.
    Oj inte 6 som alla BÖCKER säger.

    Folk hoppas på folk enbart för att det nte funkat för DOM. Då är alla andra värdelösa och Elaka mot sitt barn.
    Men hade dom testat metoden och det hade funkat, då hade den vart skit bra. Så är de.
    Tragisk men sant.
     
    du som är så påläst borde då veta att det finns en utvecklingsfas vid 6 månader, det är antagligen du har upplevt, och inte sep.fasen.

    ingen här har påstått att 5mm inte fungerar. såklart den fungerar! Men till vilket pris vill man att ens barn ska kunna somna själv?
    Filip och Liv, mina stjärnor! :)
  • Kya
    Linevik skrev 2010-09-29 16:21:19 följande:
    Du som är så påläst borde veta att ALLA barn är inte lika ... När dm skriver månader så är det för att det oftast är så.
    Jag märker väl själv om min son är i separationsfast eller inte !!!!!
    För 10ggr jag skulle INTE göra det om han va i någon fas.
    PLUS att du verkar anta att de vart en stund... Men han har alltid vart så att han vaknat till efter en viss tid. Mer eller mindre !

    Så dom gråter alltså inte när dom själva är mogna för att sova i egen säng?
    Då är det nog en lycko träff för så krlt blir det konstigt första gången dom läggs själv och blir ledsna.
    Oftast !!

    har vänner som väntat på att dom vill sova i egen säng osv, men vid några år har dom har gett upp för det hände aldrig. och dom ville inte vänta hur länge som helst. 
    oj, vad du är oemottaglig... skulle jesus hoppa in i rummet och säga samma sak, så skulle du säga åt honom att dra.
    Ja, alla barn är olika, men inget barn har separationsfasen redan vid 6 månader! deras hjärnor är inte tillräckligt utvecklade för att kunna det då! Lika lite som en 8månaders kan säga en 4-ordsmening. just för att deras hjärna har inte hunnit utvecklas så långt! get it?

    tänk att jag kunnat få min son att sova i egen säng, och eget rum utan gråt. vad dina vänner har och inte har gjort kan jag inte svara på, men att tvinga ett barn att sova själv, ett såpass litet barn att han inte ens har en utvecklad jag-uppfattning är inte snällt. det är inte att lyssna på barnets behov. bara era egna. tyvärr.
    Filip och Liv, mina stjärnor! :)
  • Kya
    peolexa skrev 2010-09-30 22:03:14 följande:
    Men kan vi då inte bara vara överens om att:
    A) ja, det är skadligt för barn att lämnas skrikande ensamma, under långa perioder eller vid upprepade tillfällen.
    B) och att somna själv-metoden inte ALLTID innebär att barnen lämnas skrikande ensamma, under långa perioder eller vid upprepade tillfällen

    För det vi "bråkar" om här egentligen är ju inte huruvida barn tar skada av att kontinuerligt lämnas skrikande ensamma, utan huruvida somna själv-metoden (5 minuters metoden) ger dem denna skadliga påverkan.

    Och det beror nog på hur man tolkar metoden. Och hur man använder den. Och varken TS (nu tar jag mig frihet att tala å TS vägnar) eller jag har tolkat metoden som att man ska lämna ett otryggt barn, panikskrikande ensam i sin säng för att sedan gå in till det utan ögonkontakt eller fysisk beröring var 5:e minut. Och om vi nu har tolkat metoden "fel" i era ögon så är väl det bara bra! För då utsätter vi ju inte våra barn för något trauma för livet.
    men nu är det det här om igen... så inte förrän ett barn skriker i panik ska vi bry oss om skriket/gråten? ledsamt.

    så betyder som sagt inte ett tyst barn ett tryggt barn. ett tyst barn kan skrika inuti och vara jätterädd, men döljer sina känslor för h*n har lärt sig att det blir ingen respons på det. så det blir ett sätt att överleva. men visst ska vi lära våra barn mer än överleva? Att lära barnen att stänga in sina känslor inuti är ett perfekt sätt att ge barnet problem senare i livet med att få kontakt med, och visa sina känslor. för att inte tala om tilliten till en annan människa. bränt barn skyr elden, har barnet lärt sig som liten att inte ens föräldrarna går att lita på, hur ska de då lära sig att lita på någon annan?
    Filip och Liv, mina stjärnor! :)
Svar på tråden 5 minuters metoden !!