Inlägg från: Anonym |Visa alla inlägg
  • Anonym

    Ledighet vid nära anhörigs bortgång? Tid att bearbeta sorgen.

    Om han inte är med i facket och inte har kollektivavtal så är det upp till chefen om han vill bevilja ledigheten. Tyvärr finns det ingen lag som reglerar att du har ledigt vid nära anhörigs död, även om man tycker att man borde få det.

    Om din sambo mår väldigt dåligt skulle jag råda honom att gå till läkare och försöka bli sjukskriven. Då kan han vara ledig och får han inga pengar från FK så spelar det ju inte så stor roll ändå, som jag förstår det.

  • Anonym

    som jag förstått det är inte systerdotter tillräckligt nära släkting. som man kan tex inte få beviljad ledighet när ens morbror eller liknande dör. Utan det är bara vid sina föräldrars, sina mor- och farföräldrars, sin partners samt sina barns död man kan få bli beviljad ledighet för att ens kunna närvara vid begravningen. Jätte hemskt tycker jag men det innebär att tyvärr kan din sambo nekas rättigheten att vara ledig efter hans systerdotters död samt även när det är dags för begravningen.

  • Anonym

    Hon är inte tillräckligt nära anhörig för att han ska ha ovillkorlig rätt till ledighet p.g.a. hennes dödsfall.

  • Anonym
    Jezamine skrev 2010-10-10 11:27:16 följande:
    Jezamine skrev 2010-10-10 11:24:48 följande:
    Han har väl rätt att sjukskriva sig 7 dagar utan intyg om han mås psykiskt dåligt?
    Inte p.g.a. ett dödsfall för en icke-nära anhörig. Får man inte ledigt när ens styvförälder som varit som en riktig förälder för en har dött och man mår dåligt får man det inte när ett syskonbarn dör heller.
     
  • Anonym

    Sorg är liksom graviditet inte en sjukdom som försäkringskassan skulle säga.

  • Anonym
    jinxan skrev 2010-10-10 11:35:02 följande:
    En begravning tror jag absolut aldrig att dom nekar till..!
    jag hade en kollega som blev nekad att åka till begravningen för hennes morbror som var som en far för henne och pga att han bott utomlands de senaste åren var begravningen utomlands så hon var tvungen att vara borta från jobbet 1 dag eller så (för att kunna flyga ner dagen innan).

    Nu var hon som tur var väldigt viktig på jobbet så när hon sa att "jag ska åka-sparka mig om du vill" till våran chef så fick hon faktiskt åka men tyvärr kan man nekas till begravningen då man har inget rättsligt stöd bakom sig för man är inte tillräckligt nära blodsligt. Det ska vara i rakt uppåtstigande eller nedåtstigande led för att ha rätt till ledighet för begravning tyvärr. 
  • Anonym
    Jenny Hä skrev 2010-10-10 11:39:05 följande:
    Nä dom har rätt att kräva det i alla fall i daxläget ....
    Ja, men det krävs särskilda skäl eller upprepad korttidsfrånvaro trots det. Sjukintyget behöver dessutom inte innehålla några närmare uppgifter om vilken sjukdom den anställde lider av.
Svar på tråden Ledighet vid nära anhörigs bortgång? Tid att bearbeta sorgen.