Inlägg från: Lena |Visa alla inlägg
  • Lena

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    Jag tycker att det är dåligt jag tycker att de inte bör jobba med aborter om de inte tycker aborter är okej. Fri abort är viktigt! Det räddar liv!

  • Lena
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:32:25 följande:
    De handlar om att vårdpersonal kan välja att inte understödja aborter. Dvs precis som du säger kan dom välja att inte jobba med aborter om dom inte tycker det är ok. Så har det inte varit. Om du förlöser barn som barnmorska var du  även tvungen att utföra aborter.
    Söker man inte en tjänst som på alla andra platser?

    Jag tycker det är helt okej att få välja vad man vill jobba med men när man väl jobbar någonstans tyker jag inte man ska få använda sina personliga åsikter för att påverka patienterna.
  • Lena
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:36:18 följande:
    Det hanldar återigen inte om det. Att man skulle påverka patienter. Det handlar om att en av arbetsuppgifterna har en enormt etisk dimension. Då ska man få avstå att hjälpa till vid en abort om man har problem med detta.
    Jag tycker inte man bör behöva utföra dem men däremot tycker jag att man måste hänvisa en patient som vill utföra en abort till rätt ställe på samma sätt som den hade gjort om det hade gällt ett ultraljud eller vad 17 som helst.
  • Lena
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:41:09 följande:
    Tro mig det kommer alltid finnas sådan information. Om det skulle vara så att alla barnmorskor vägrade utföra aborter så  skulle jag mer undra över varför alla vägrade..
    Såklart det alltid kommer finnas men kommer barnmorskan på ungdomsmottagningen hjälpa en ta kontakt med abortmottagningen?
  • Lena
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:44:00 följande:
    Jo så resonerar dom flesta. Bla lägervakter..
    Ja vill man inte vara lägervakt ska man inte söka jobb som lägervakt...
  • Lena
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:45:09 följande:
    poäng.. hon/han har ju rätt till att inte hjälpa till öht.
    Och det tycker jag inte är okej. Jag tycker man måste uföra alla arbetsuppgifter för jobbet man söker men däremot tycker jag inte att man ska få flytta runt dem mellan olika arbetsplatser hur som helst.
  • Lena
    Astarte skrev 2010-10-15 21:22:14 följande:
    Det tycker inte jag. Man ska alltid vägra utföra en handling om man anser att den är ond / fel. Aldrig, aldrig bara säga att "jag gjorde bara mitt jobb".
    Nej för vill man inteföra sitt jobb längre ska man sluta! Inte bara vägra utföra vissa arbetsuppgifter.
  • Lena
    Astarte skrev 2010-10-15 21:52:38 följande:
    Håller inte med. Är läkaren till exempel en duktig kirurg vill jag gärna att han jobbar kvar, och hoppar aborterna.
    Jag tycker inte man ska kunna kräva att de flyttar runt i organisationerna hur som helst utan specialisera anställningarna lite mera. En anställning som då involverar att utföra aborter tycker jag inte man ska få vägra aborterna. Problemet är inte om man får vägra sina arbetsuppgifter utan hur arbetsvillkoren ser ut i vården.
  • Lena
    Astarte skrev 2010-10-15 21:59:33 följande:
    Men det har man ju förmodligen gjort från början, väl? Ingen som är mot abort söker sig väl självmant till de avdelningarna?! Problemet kommer ju om arbetsgivaren försöker flytta på en. Ska man ge upp en hel utbildning då, söka sig till en annan stad, eller ska man ha rätt att bara säga "nej, inte dit".
    Man bör alltid ha rätt att vägra att bli förflyttad oavsett arbete. Det riskerar dessutom inte att kränka någon annans rättigheter.
  • Lena
    Astarte skrev 2010-10-15 22:05:35 följande:
    Jo, precis. Jag skrev om det i början. Det vore ännu bättre.
    Det vore bra. Att låta vissa personer slippa utföra vissa av sina arbetsuppgifter är bara dåligt.
  • Lena
    mirre67 skrev 2010-10-16 07:21:19 följande:
    Jag tycker att kan man inte tänka sig att utföra aborter, ska man inte jobba som barnmorska eller något annat yrke där man kan "riskera" att behöva utföra detta överhuvudtaget.
    Här håller jag inte med dig. Däremot bör man inte ta en anställning som kan komma att innefatta aborter.

    Nr jag söker jobb får jag ofta frågan om jag kan tnka mig att jobba inom försvarsidustrin. Svarar jag nej blir jag då inte aktuell för det jobbet eftersom det ingår i vad jag kan behöva göra.
  • Lena

    Jag tycker man ska tvingas utföra alla uppgifter soms tår i ens anställnignsontrakt däremot ser jag itne behovet av att aborter, preventivmedelsrådgivning och annat måste stå i alla barnmorskor/gynekologers anställnignsavtal.

  • Lena
    Spartacus skrev 2011-03-10 18:43:44 följande:
    följdfråga... alla barmorskor utför väländå inte aborter? bara dom som jobbar på en abortklinik väl? då är det väl bara att välja arbetsplats, eller har jag missat nåt?
    De andra kan ju få hjälpa till att boka tid eller andra hemskheter...
Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.