• Äldre 15 Oct 20:18
    108188 visningar
    2260 svar
    2260
    108188

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    Europarådet beslutade häromdagen att anta en resolution om samvetsfrihet för all vårdpersonal inom EU.
    Nu kan Svenska  barnmorskor, sköterskor och gynekologer vägra att underlätta, assistera eller utföra abort och enligt europarådet får dom inte diskrimineras för det.

    Detta är ett slag för samvetsfrihet, och i förlängningen religionsfrihet och politisk frihet. Man kan få följa sin magkänsla, sitt samvete. Och var behövs det mer än i vården?

    Ur texten:
    No person, hospital or institution shall be coerced, held liable or discriminated against in any manner because of a refusal to perform, accommodate, assist or submit to an abortion, the performance of a human miscarriage, or euthanasia or any act which could cause the death of a human foetus or embryo, for any reason.

    Länk till resolutionen:
    http://assembly.coe.int/main.asp?Link=/documents/adoptedtext/ta10/eres1763.htm

  • Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.
  • Äldre 15 Oct 22:38
    #91
    Astarte skrev 2010-10-15 22:32:11 följande:
    Jag håller med om att risken finns, så klart. För mig är rätten att vägra viktigare än rätten till en abort (eller vad som helst). Rätten att vägra är helig, men så klart tycker man olika.
    Och jag anser att en kvinnas rätt att vägra föda barn är viktigare än din rätt att vägra utföra abort.
    Sambandet mellan kvinnors rätt till självbestämmande över sitt liv och sin kropp och minskad mödra/barndödlighet är tydlig. Om hon har rätten att bestämma när/hur/om hon vill ha barn kan hon förbättra livet både för de barn hon föder och sin omgivning. Detta är fakta som jag anser är viktigare än privatpersoners personliga moral, du har som sagt rätt att byta yrke(skriver du för enkelhetens skull, men förstår att du inte talar om dig själv).
    Det är min åsiktFlört
  • Äldre 15 Oct 22:41
    #92
    Cacto skrev 2010-10-15 22:35:41 följande:
    Men det är väl ingen som vill tvinga människor att utföra aborter? Jag tycker att det är helt ok att inte vilja medverka vid aborter, men då ska man inte heller vara läkare. På samma sätt som det är helt ok att inte vara slaktare om man är vegan eller soldat om man är pacifist (jag är tex. helt emot värnplikt).
    Fast min handläggare ville ju ha mig till att bli just slaktare. .  (men det är en annan sak )

    Principen bakom det här beslutet kan man ju till exempel applicera på aktiv dödshjälp. Om det blir lagligt, ska läkare tvingas göra det då, bara för att "nu ingår det minsann i arbetsuppgifterna"? Det blir ju också fel.

    Jag vet inte om det finns några syrror kvar som fick sina leg innan beslutet om fri abort infördes, men det finns så klart de som läst sina utbildningar i andra länder och därför aldrig valt abort bland arbetsuppfifterna.
  • Äldre 15 Oct 22:42
    #93
    liah86 skrev 2010-10-15 22:37:58 följande:
    det kommer ändå aldrig hända för man tar inte bort ett foster med dagen efter piller
    Man kan stöta ut ett befruktat ägg med dem, och för dem med de åskiterna är det samma sak.
  • Äldre 15 Oct 22:45
    #94
    Phlippan87 skrev 2010-10-15 22:17:44 följande:
    men samtidigt är det en del av arbetet.
    om jag arbetar i en butik som säljare kan ajg inte vägra att sköta lager/varuplock eller dyl för att jag vill SÄLJA, det är fortfarande en del av arbetet
    Vad har du då för etiskt dilemma att komma med, som "tvingar" dig att inte plocka varor? Tragiskt med alla dessa lessna ursäkter till liknelser tycker jag.
  • Reglem­entet
    Äldre 15 Oct 22:49
    #95
    Astarte skrev 2010-10-15 22:24:38 följande:
    Nja, men nu när receptfria mediciner får säljas fritt kan det mycket väl hända att dagen-efter-piller hamnar på ICA. Klart att personen i kassan ska ha rätt att vägra sälja dem, i så fall. Personen kunde väl aldrig drömma om att ett jobb i kassan på ICA skulle innebära att man tvingas ta bort foster.

    Det är en annan situation, men samma grundprincip.
    Tja, vägrar de sälja är det bara att ta dem. Så praktiskt.
    *Kommersiellt budskap*
  • Äldre 15 Oct 22:51
    #96

    Asarte - ett dagen efter-piller tar inte bort ett foster, inte ens ett embryo utan förhindrar enbart att en CELLKLUMP kan få fäste i livmoderväggen och fortsätta utvecklas. Fosterstadiet kommer långt senare


    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Äldre 15 Oct 22:53
    #97
    Phlippan87 skrev 2010-10-15 22:51:36 följande:
    Asarte - ett dagen efter-piller tar inte bort ett foster, inte ens ett embryo utan förhindrar enbart att en CELLKLUMP kan få fäste i livmoderväggen och fortsätta utvecklas. Fosterstadiet kommer långt senare
    Jag trodde att det var självklart att jag förklarade synsättet ur deras synvinkel. Det har ingenting med min egen uppfattning om aborter att göra. Ledsen om jag var otydlig.
  • Äldre 15 Oct 22:56
    #98
    Phlippan87 skrev 2010-10-15 22:51:36 följande:
    Asarte - ett dagen efter-piller tar inte bort ett foster, inte ens ett embryo utan förhindrar enbart att en CELLKLUMP kan få fäste i livmoderväggen och fortsätta utvecklas. Fosterstadiet kommer långt senare
    Men det beror väl på hur man SER PÅ DET??? Eller?

    Det är lite konstigt hur folk som är för abort konstant idiotförklarar oss som tycker att det är fel. (Säger inte att just du gör det, Phlippan87). Jag tycker aldrig att det är självklart att folk ska tycka som jag. Det handlar om frihet att få tycka som man vill och inte bli tvingad att utföra något som direkt strider mot ens övertygelse/samvete. Walk a mile in my shoes.
  • Äldre 15 Oct 22:57
    #99

    ciccir - det är inte det det handlar om, det handlar om att yrket kommer med vissa arbetsuppgifter, blir man barnmorska får man räkna med att det kan ingå i ens arbetsuppgifter att utföra en abort, kan man, oavsett anledning, inte med det så är barnmorska fel yrkesval. Man kan inte ta ett jobb och bara göra hälften av det man ska göra..


    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Äldre 15 Oct 23:00

    ciccir - nja, det är fakta att det inte är ett foster så tidigt.


    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.