• Anonym

    ADD symptom hos vuxna

    Har ingen diagnos, men garanterat ADHD. Försöker strukturera mitt liv efter att jag skulle haft en diagnos, men orkar inte riktigt ta tag i just det där med att gå till läkaren och få en diagnos.


    ADD är just ADHD, men utan hyperaktiviteten.


    Jag behöver ha en strukturerad vardag, annars kommer jag aldrig igång. Har mina up & downs, vissa perioder kan jag flänga omkring och göra allt och storstäda, handla, jogga, etc. andra perioder kliver jag över sakerna och bara sitter; orkar inte ta tag i det hela.


    Är hyper så gott som hela tiden. Kan inte sitta still, har svårt att koncentrera mig längre stunder. Tex när jag pluggar, läser jag en liten stund, sen måste jag upp och göra något annat en stund då jag inte längre kan koncentrera mig. Klarade inte skolan, då jag inte hade tid att lyssna på läraren och inte hade fokus till att göra läxor. Läser igen nu dock, vilket är kämpigt eftersom jag fortfarande har svårt med fokusen.


    Hör vad folk säger, men är i en helt annan värld, så jag frågar alltid: "va"? men sen vet jag oftast ändå vad de sagt, bara det att jag var någon annanstans. Det bästa är att kalla på min uppmärksamhet innan man frågar mig något. Till det hör också att står jag och pratar med någon och något händer runt omkring mig flyger jag iväg på något annat och måste kolla allt som händer runtomkring.


    Otrolig impulsiv vilket jag fått jobba med hela mitt liv och har gjort att min ekonomi brakat totalt.


    Klarar inte av förändringar. Har jag ställt in mig på någonting, blir jag fullkomligt galen om någon kommer och ändrar mina planer.


    Noll tålamod, allt ska gå på två röda.


    Har inget detaljseende när det gäller ansikten, vilket gör att jag inte känner igen folk om de tex bytt kläder eller är i en annan miljö än den jag är van vid att se de i. De jag känner väl känner jag ju igen dock.


    Kan inte läsa folk över huvud taget. Kan läsa djur däremot rätt bra.


    Finns mer, men nu har jag tappat fokus totalt och vet inte vad jag ska skriva mer... *suck*

  • Anonym

    Trådstartaren: Jag har ADD och är lååångsam med det mesta
    .
    Har också svårt att fatta beslut
    .
    Vill vara alla till lags och visar sällan min åsikt.

    Väldigt disträ och glömsk.

    Svårt att hålla flera bollar i luften. Tex baka med barnen. Det går inte! Jag får megaångest!

    Jag var däremot rätt så bra i skolan. Förutom matte och NO. Katastrof, kunde inte.

    Har velat ha ordning men det går inte! alltid undrat hur andra mammor lyckats när jag hela tiden försöker.
    Dålig på att organisera. Packa väskor till resor, jag kan inte!
    Slarvar bort räkningar, nyclar, plånbok mm.

    Väldigt dåligt minne.Det är mitt största handikapp. Minns inte saker som hänt, att jag träffat den och den mm.

  • Anonym

    Har ni alla antingen ADHD/ ADD här?

    Jag undrar mest för jag har ADHD och drag av asperger och autism...

  • Anonym
    Anonym (ADD?) skrev 2010-12-06 02:52:54 följande:
    Jag tänkte att jag skulle ta och uppdatera TS med de symptom som kommit in. Jag började göra en lista tidigare men blev lite förvirrad av att en del symptom kanske är ungefär samma fasr beskrivet med andra ord eller bara en nyansskillnad. Sen kom en del symptom från folk utan diagnos och då blev det förvirrat om jag ska räkna dem som symptom också..? Jaja, här är min lista så här långt i alla fall:

    Har fått diagnos:


    1. Problem att klara vardagssysslor som vika tvätt, handla osv.


    2. Kommer försent


    3. Tappar bort saker hela tiden


    4. Kan inte fokusera


    5. Ständigt trött


    6. Sover hur mycket som helst


    7. Låg uthållighet


    8. Nedsatt arbetsminne


    9. Bristande motivation (beror på)


    10. Igångsättningssvårigheter


    11. Svår understimulering (som resultat av högre IQ)


    12. Lätt distraherad


    13. Hög impulsivitet


    Under utredning:


    -Stort behov av att ha en strukturerad och planerad vardag för att fungera


    -Svårt för att planera och strukturera vardag och saker


    -Underaktiv utåt men hyper på insidan


    -Låg mental uthållighet


    -Up & downs, vissa perioder flänga omkring, andra perioder bara sitter; orkar inte ta tag i det hela.


    -Kan inte sitta still, svårt att koncentrera sig längre stunder.(beror på ämnet)


    -Hör vad folk säger, men är i en helt annan värld.


    -Pratar med någon och något händer runt omkring mig flyger jag iväg på något annat och måste kolla allt som händer runtomkring.


    -Klarar inte av förändringar. Har jag ställt in mig på någonting, blir jag fullkomligt galen om någon kommer och ändrar mina planer.


    -Noll tålamod, allt ska gå på två röda.


    -Har inget detaljseende när det gäller ansikten.


    -Kan inte läsa folk över huvud taget.Kan läsa djur däremot rätt bra.


    det där är verkligen mig du skriver om;)

    Mitt arbetsminne är fruktansvärt dåligt..

    Jag har svårt att läsa andra människor, speciellt känslor och så det går inte alls.

    Säger saker utan att tänka mig för,

    Har svårt för närkontakt, alltså kramar och så, ibland känns de som man har en kliande tröja på sig, det är typiskt asperger, jag gungar mig till söms, inte längre då min man blir knäpp på mig=)

    Rör Alltid på en kroppsdel..

    ja det finns massa att skriva...

    Jasså så de flesta här inne är under utredning?

    Jag är med i en annan tråd ADHD/Asperger men känns som det är lite mer rörelse i denna=)
  • Anonym

    KIkar insom nu här, det är ju så oändligt massa svar så jag vet inte om jag orkar läsa alla, inte nu i alla fall, jag var HELT säker på att jag hade Add, det trodde min läkare och samtalsterapet också! Jag fick en remiss skickad till teamet som gör utredningarna på mottagningen där jag går, Kom på en första intervju inför en eventuell utredning och fick där stopp, den psykologen tyckte inte att jag skulle då vidare till en utredning, jag var väl för ordentligt som barn känns det som, eller föll inte in i ramen som ALLA andra.
    Jag är idag 34 och har mått dpkigt sedan 6 års åldern. Idag har jag TYPISKA add symtom men det är  ju barndomen och tonåren de GÅR EFTER!

    Jag fick ett frågeformulär att fylla in innan jag skulle komma på intervjun, jag skulle svara på frågorna och ta med till intervjun. Det var JA och NEJ frågor, hade det funnits VET EJ hade nog de flesta frågor om barndomen hamnat där.
    Hela min värld rasade när hon satte stopp för en utredning, det var mitt sista hopp efter att ha kämpat  så många år nu, inga medicier hjälper....

    Som barn hade jag NOG inte svårt att få vänner, men jag hade alltid bara EN bästis, aldrig ett flertal kamrater, jag blev lätt arg och sur och stötte ifrån mig dem.

    Jag var lugn, lyssnade på vad vuxna sade till mig.

    Jag vet inte med mig att jag hade svårt för att lärda mig läsa, stava och räkna??
    MEN jag har knappt inte kunnat läsa en enda bok i mitt liv, jag får läsa samma sida om och om och om igen, fattar int vad det är jag läser? Matte tyckte jag blev riktigt jobbigt i högstadiet, då hade jag ändå allmän matte.
    Grammatiken har jag inte lärt mig/behållt i mitt minne.
    Nä det gäller stava idag kan jag aldit gkoa ihång från gång till gång om det ska vara ett N eller två N eller ett L eller två L?

    Redan i mellanstadiet kom mitt depressiva.

    I högstadiet kom temperamentet, blev arg för ingenting, och tålamodet var lika med noll, blev galen när det inte gick som jag vill, kastade iväg sakerna,
    Jag hade redan som liten svårt för krav och press när det tex gällde läxor och prov, hittade aldrig någon studieteknik, fattade inte HUR man läste på en läxa eller till ett prov.

    Som vuxen har jag inte klarat att jobba heltid mer än ett halvår, jag krachar hela tiden.

    *Idag är jag är impulsiv, kommer jag på att jag måste skriva ett sms kan det inte vänta om det än är så att jag kör bil, jag MÅSTE göra det!
    *Har jag gått och lagt mig och kommer på något som jag måste göra kan jag inte göra det nästa dag utan jag måste gå upp och fixa med det!
    *Jag har väldigt svårt att vänta tex i en diskution kan jag inte vänta till den andre har förklarat färdigt utan jag måste avbryta och säga mitt, kommer jag på något jag vill göra tex köpa nya gardiner till köket så vill jag HELST göra de NU på en gång!
    *Jag är väldigt lättdistraherad, blir störd av allt runt om!
    *Jag brusar upp och blir arg för minsta lilla, ofta fattar min man ingenting?
    *Jag kan inte komma igång med att ta mig för någonting, har ingen startmotor och gör jag det tillslut så går jag därifrån hur många gånger som helst, tex om det ska vikas tvätt och läggas in.
    *Jag kan ha så svårt att företa mig något, de händer ingenting men om jag väl någon gång tar tag i det så blir det maniskt, då finns det inget slut, om vi tar städning , då blir jag aldrig nöjd, då kan jag fortsätta städa dygnet runt, jag blir aldrig nöjd, hittar bara fler fel.
    *Och annars får jag tvinga mig till allt och orkar inte slutföra det.
    *Sitter jag oh ska titta på tv vill jag gärna göra någonting samtidigt, har svårt att bara sitta rätt upp och ner, oftast sitter jag jag river sönder mina nagelband!
    *Jag kan ine göra något lugnt och sansat och ordentligt utan det ska gå undan med en jävla fart och blir slarvigt och dant.
    *Jag har svårt för ånga sinnesintryck, tex när jag kommer in i en stor affär, då vet jag inte vart jag ska ta vägen, jag vill titta på allt på samma gång och rabbas av panik
    *Jag har jätte svårt att organisera
    Jag klarar INTE MINSTA stress eller krav

    etc etc etc

  • Anonym

    Just det, jag glömde ju att nämna BESLUTSAMHETSÅNGESTEN, jag har pecis sådana problem som ni raat upp här!!! FRUKTANSVÄRT jobbigt!!

  • Anonym
    Anonym (ADD?) skrev 2010-12-07 23:20:49 följande:
    Hej Anonym! Välkommen till tråden! Ja, det blev fort många inlägg i den här tråden och även en del OT så därför har jag startat en ny tråd för sånt som inte rör symptomen.

    Det låter jobbigt att det tog stopp så fort. Själv kan jag för lite om utredningar osv men jag hoppas att nån annan här i tråden kan ge dig råd.
    Tack, menar du att denna tråden inte kommer vara aktuell längre då?
  • Anonym

    Svar till Takex, nej jag kom inte längre än till första intervjun och efter det så ansåg den psykolog att jag inte skulle utredas? =(

    Hon tyckte inte jag hade den problematiken som adhd barn har, svårt att lära sig stava, läsa och räkna
    Lyssnade på de vuxna (ska man tydligen inte göra som adhd barn)
    Tappade inte bort mina saker och de gör tydligen ALLA med adhd
    Var inte glömsk vad jag MINNS och det ska man tydligen också vara
    Det verkad också som att jag var ovanlig som hade normala betyg, typ bara 2:or och 3:or

    Jag tycker väl också att jag var rätt normal i skolan, jag pratade också så mycket att jag åkte ut i korridåren, i lågstadiet flyttade min lärarinna fram mig så jag fick sitta  jämte henne mot klassen för att jag hela tiden vände mig om och pratade och skulle titta vad mina kamrater gjorde.
    Senare hade jag svårt att organisera HUR jag skulle läsa på prov och läxor, hur jag än gjrde blev det bara fel, fattade inte vad som var viktigt. Hade svårt för matten, i högstadiet hade jag ändå allmän matte.

  • Anonym
    Anonym (virrpanna) skrev 2010-12-08 09:59:51 följande:
    Men shit!! Vad var det för frågor de hade i det formuläret som gjorde att utredningen blev stoppad?? Om du minns? Jag skulle definitivt försöka igen absolut! det är ju NU du mår dåligt liksom... jag fick också fylla i ett formulär i första steget om hur man var som barn MEN de slutade ju inte där utan vi gick ju vidare till uppväxt plus vuxen ålder. Men du kanske menar att det var första steget innan själva utredningen?

    Jag började misstänka på egen hand att jag hade ADD och tog upp det med min terapeut och då fick jag ett formulär med massa frågor som hon sen skickade vidare...

    Och vad var det för instans du var vid då när du fick fylla i de frågorna? De måste ju ta hänsyn till hur det är IDAG tycker man? För de punkterna du rabblat upp där är ju tydliga tecken tycker jag... fast kanske mer åt ADHD isåfall... man ska inte gissa jag vet men iallafall...

    *****

    Känner någon igen det där med att man bestämmer sig för nåt stort, tex viktnedgång, byta arbetsbana eller börja utbildning? Men sen när man väl kommit igång så tröttnar man? Skrev det förut att jag haft lite olika jobb som varit tidsbestämda och det har varit kanon för mig för när det börjar närma sig slutet då har jag tröttnat och vill göra något annat!! Man kör igång med alla krafter med olika stora bestlut alltså, men sen bara skiter det sig. Känns det igen?
    Formuläret fick jag hemskickat till mig  från vuxenpsykiatrika och skulle fylla i och ta med mig, de frågorna om barndomen var jätte svåra att besvara, hade det funnis ett alternativ som var VET EJ hade nog det mesta hamnat där.
    Mina föräldrar verkar tycka att jag var ett normalt barn, inga konstigheter.
    Detta formulär var inför den intervjun som var inför en eventuell neuropsykiatrisk utredning. Efter hon frågat ut mig om massa saker och gått igenom formuläret tyckte hon inte jag skulle uredas.

    Samma här, jag fick misstanke själv först, det v när jag googlade på flickor och adhd, det är så att jag har minamisstankar om att min dotter har det och därför ville jag läsa om det, då läste jag om mig själv kände jag. Sen läste jag boken flickor med adhd oh känner igen mig så väl
    Tog upp det med min terapuet, fick göra en självrapportskala som jag lämnade till min psykiatriker, han sadet det hade inte tagit så lång tid så hade han själv tagit upp detta med mig. Min terapuet tycker verkligen de är som jag har add.

    Och JA intresset försvinner snabbt för saker och ting
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna