• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • Anonym (ADD?)

    Tack för era svar. Jag känner igen mig själv till viss del, men jag tycker det är svårt att avgöra om min koncentrationsfömåga är läge än andras. Vad är normalt liksom?

    Om jag ska stoppa in tvättade kläder i garderoben så tar det minst en timme eller två eftersom jag inte gör det fokuserat utan pysslar på med allt möjligt annat samtidigt. Men jag tänker att så är det säkert för alla, eller?

    Jag har fått höra att jag är lat fastän jag jobbat allt jag orkar. Det fick mig att fundera vad lathet egentligen är? Varför är latmaskar lata? Ingen vill väl vara lat egentligen?

    Jag känner inte heller igen folk om de är i "fel" miljö. Det kan ju vara lite pinsamt om de hälsar och jag inte kan placera dem. Men jag har aldrig tänkt på att det kan vara symptom på något. 

    Blir också galen om planer blir ändrade, även om det är ok bara jag hinner vänja mig vid tanken.

  • Anonym (ADD?)

    Strulmaja Jag blir så glad av dina inlägg. Jag vill också känna att jag passar in någostans! Jag har också alltid kännt mig annorlunda men ändå inte tillräckligt udda för att det ska ha uppmärksammats under skoltiden.  Sen tänker jag att kanske alla känner sig annorlunda (?) vilket inte vore så konstigt då alla människor är olika liksom.

  • Anonym (ADD?)

    Tack knasen för boktips!

    Ketchup ja. Min sambo klagar att det tar så lång tid för mig att handla men det är ju så många val hel tiden! Vad är nyttigast, vad är godast, hur stor flaska behöver jag, kanske behöver jag två st och få 3 kr rabatt..?

  • Anonym (ADD?)
    MissSummer skrev 2010-10-19 12:30:10 följande:
    Här har du en vuxen med ADD, mina symptom var (jag har medicin nu) att jag alltid kom försent, till allt, tappade bort saker hela tiden, kunde inte fokusera, var ständigt trött och sov hur mycket som helst.

    Kunde aldrig få arslet ur vagnen heller.
    Nu ser mitt liv helt annorlunda ut, går inte ens att jämföra hur det är med medicinen.
    Jag är ständigt trött och har varit det så länge jag kan minnas Obestämd

    Skönt du blivit hjälpt! Vad äter du för medicin?
  • Anonym (ADD?)
    Anonym (ADD här) skrev 2010-10-19 16:49:38 följande:
    Jag har diagnostiserad svår ADD och mina symtom är:

    - Låg uthållighet
    - Låg koncentrations förmåga
    - Nedsatt arbetsminne
    - Bristande motivation
    - Igångsättningssvårigheter
    - Svår understimulering som resultat av att jag inte kan stimulera mitt högre IQ
    - Lätt distraherad
    - Enorm trötthet
    - Hög impulsivitet

    Jag hoppas på att få medicineras!
    Svår? Finns det en gradering också?

    Blev du diagnostiserad som barn eller vuxen?
  • Anonym (ADD?)
    MissSummer skrev 2010-10-20 11:53:27 följande:
    Hur hade ni det med tröttheten förresten?

    Jag somnade ideligen under lektionerna i både högstadiet och gymnasiet och kunde powernappa i över 2 timmar när skoldagen var slut. Återigen var jag lat :P

    Min läkare förklarade att tröttheten helt enkelt berodde på att all min energi gick åt att göra saker som för andra gick per automatik. Och det var en hel del, vilket tömde mig totalt på all ork jag hade.
    Jag har också svårt att hålla mig vaken ibland.. särskilt efter lunchen, skulle behöva en powernap då men har inte möjlighet till det Obestämd

    Jobbar ni heltid? Jag är så grymt trött nr jag kommer hem från jobbet, orkar inte ta mig för nåt då. För mig skulle det nog egentligen passa bättre att jobba deltid.
  • Anonym (ADD?)
    strulmaja skrev 2010-10-21 16:26:39 följande:
    Det här med när man ska köpa något känner jag igen mig jättemycket i. Har så svårt för att bestämma mig, jämför priser och kvalitet och då behöver det alltså inte handla om något stort och dyrt utan något så simpelt som schampo, strumpor etc. Antingen slutar det med att jag inte köper något alls eller så köper jag flera för att jag inte kunnat avgöra vilken som var bäst. Ett annat problem är ju det att jag tröttnar så sabla fort på te.x ett schampo. Att använda ett och samma jämt går tydligen inte för sig, spelar ingen roll om jag gillar det eller ej. 

    Och det här med att hushållsysslorna tar sådan tid. Det gör ju det och är ju såååå tråkigt. Å andra sidan skulle jag förmodligen inte ha gjort något vettigt av tiden ändå men jag inbillar mig ändå det motsatta.   
    Precis! Jag köper också inget eller flera! Fattar inte riktigt varför, men jag tror att det har att göra med att ibland när jag bara köpt en så kan jag ångra att jag inte köpte den andra istället, så därför köper jag flera för att "gardera" mig. Och jag har också en förmåga att tröttna på saker..

    Ja, hushållssysslorna håller på att ta över mitt liv! De tar ju aldrig slut och jag känner aldrig att jag är ikapp.. alltid något som behver göras..
  • Anonym (ADD?)
    strulmaja skrev 2010-10-22 12:58:54 följande:
    Det här, med att svara på era inlägg vilket är något jag väldigt gärna vill, är svårt för jag vet inte hur jag ska strukturera upp det. Jag kan börja med att tänka: Ok, nu ska jag svara på X fråga och det kanske jag gör men så tappar jag tråden eller blandar ihop med något annat inlägg för allting jag vill få ner kommer som i en ström, fast den är inte jämn, snarare vild som en vårflod. Om man tänker sig en ventil som kan öppnas och stängas. På En normal människa tänker jag att det kanske fungerar som så att man kan öppna den här ventilen och släppa igenom en jämn ström av tankar och idéer, strukturera och bearbeta dessa för att sedan öppna ventilen igen och släppa igenom nya i en lagom dos. Jag tycks inte ha det här reglaget, eller så har jag det men ingen kontroll över det. Ventilen står alltid på glänt hos mig, idéer, tankar, syn och-hörselintryck osv fullkomligt forsar in och jag hinner inte sortera eller tänka igenom allt för det är för mycket information på en och samma gång. Om jag inte får gå undan eller lägga mig och vila då och då blir systemet överbelastat och stängs av. Det är då jag går in som i någon slags apati, blir håglös, enormt trött och känner att jag skulle behöva sova i 100 år för att ta igen mig.
    Jag känner igen mig! Jag blev förvirrad redan på sidan 1 när du skrev två inlägg efter varandra! Skulle jag svara på den ena först och det andra sen eller båda samtidigt eller bara på ett av dem? Jag fick nästan kortslutning!

    Just nu är det för många nya inlägg i den här tråden för att jag ska veta var jag ska börja svara. Men jag är jätteglad för alla som skriver! Det skulle vara kul att lisa alla symptom som kommit fram så här långt men jag orkar inte det just nu.. Obestämd
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna