• Diegozz

    ADD symptom hos vuxna

    Hej alla kunniga.

    Jag har sedan en tid börjat misstänka att jag har add. Jag hittade en lista på symptom som jag skrev kommentarer till - ge gärna feedback och berätta vad ni tror! Tack.


    En känsla av att aldrig få någonting gjort. Stämmer ? Det kan röra sig om vardagliga saker, så som disk, städning, betala räkningar etc. Ångesten infinner sig tidigt och gör mig paralyserad. Även i det stora hela är detta ett problem. Jag står på ruta 1 i jobbsituationen (arbetslös just nu), och det känns som att det inte skulle behöva vara så. Jag får inte fram den del av mig som vill prestera. Framför allt inte när det finns ett ?måste? ivägen. Jag känner inget självförtroende att kontakta arbetsgivare face-to-face eller att ringa upp dem. (även om det gäller ett jobb som jag verkligen tror att jag kan klara av och vill ha)


    2. Svårt att organisera göromål. Stämmer ? Har stora problem med att organisera vardagen , planera och sätta igång med saker. Börjar ofta i fel ände och tröttnar fort. Tänker ofta på att jag borde träna och vara ?duktigare?, men finner ingen ork.


    3. Kronisk ångest eller svårigheter att komma igång Stämmer ? Slående likhet... Ständig ångest och inre oro över allt mellan himmel och jord. Speciellt jobb/pengar/måsten/sjukdomar/världsproblem.


    4. Många projekt på gång samtidigt; problem att fullfölja Stämmer ? har haft många affärsidéer och drömmar om pengar mm. Har nu slutat att prata om affärsidéer med folk och bekanta, för att inte verka allt för konstig och drömmande. Det är ju inte helt accepterat, man ska helst rätta sig in i ledet och jobba 07-16.


    5. Tendens att säga vad som faller en in, ofta utan tanke på omständighet eller tidpunkt Stämmer delvis ? har tidigare varit mer åt det hållet, men på senare år är jag oerhört självkritisk och tänker allt för mycket på hur jag agerar i sociala situationer, vilket leder till mera nervositet och att jag får svårare att passa in och prata med människor på ett avslappnat sätt. Se även punkt 4.


    6. Ständigt sökande efter nya stimulanser i tillvaron Stämmer ? Har framför allt tidigare varit allt för impulsiv, och köpt saker jag inte haft råd med och försatt mig i skuld. Mycket dator-sittande, spelande och godisätande mm. Började snusa tidigt, och som barn kunde jag vakna kl 5 och springa till TV-spelet för att sitta uppslukad av det tills någon vaknade och sa till


    7. Blir lätt frustrerad, uttråkad Stämmer ? Har på senare år blivit mycket lugnare, men kunde som barn och yngre få mindre vredesutbrott och t ex kasta sönder ett flertal golfklubbor mm. Ofta uttråkad och känner att jag inte gör något som är tillräckligt stimulerande.


    8. Lättdistraherad, svårt att fokusera koncentrationen längre tid, "glider lätt iväg" i tankarna Stämmer ? Har svårt för att läsa långa texter i ett och samma svep, har läst mycket få böcker, hellre tittat på film. Har ofta svårt för att fokusera på vad andra människor säger när jag pratar med någon direkt, speciellt om jag får instruktioner vilket leder till ännu mera stress och press. Stressen kan göra att det låser sig.


    9. Ofta kreativ, intuitiv, hög intelligens Stämmer ? Tycker om att skapa, gick ett kreativt gymnasium och klarade mig betydligt mycket bättre i de praktiska ämnena, fick kämpa något med ex. Biologi och andra ämnen som inte kändes intressant för mig. Bra på problemlösning, och får höga resultat på IQ-test.


    10. Svårigheter att "gå den formella vägen", följa den etablerade, korrekta proceduren Stämmer ? Har alltid kännt så här! Jag har svårt för aktoriteter, vill helst hitta egna vägar, svårt för att hitta inspiration att satsa på utbildning eller att över huvud taget tänka och satsa långsiktigt på mig själv. Lågt förtroende för stat/polis.


    11. Otålig; låg tolerans mot frustration Stämmer ? Jag vill ha resultat DIREKT. Annars ger jag ofta upp. Jag har under ett fåtal kortare perioder tränat styrketräning som vuxen, och då mådde jag bättre. Jag har dock mycket svårt för att börja träna när jag väl slutat, och att hålla i träningen mer än några veckor/månader känns omöjligt eller mycket svårt.


    12. Impulsiv, verbalt och/eller i handling Stämmer delvis


    13. Tendens att ständigt oroa sig i onödan Stämmer ? Alltid hört att jag var ängslig som barn, oroade mig ofta för saker. Som vuxen har jag haft problem med hypokondri, hiss-skräck och jag oroar mig ofta inför kommande situationer och tillfällen där jag inte har 100% koll på vad som kommer att hända. Kontrollbehov som leder till oro.


    14. Känsla av att något negativt kommer att hända, osäkerhet Stämmer ? se punkt 13.


    15. Känslo-svallningar, humöret åker berg-och-dalbana Stämmer -humöret är dock på


    senare år för det allra mesta neråt eller mycket neråt.


    16. Rastlöshet -Går upp och ner, men upplever sällan att jag är tillfredsställd eller nöjd.


    17. Tendens att fastna i missbruk Stämmer delvis, Snusar konstant, dricker mycket kaffe, och konsumerar ibland mycket alkohol, som har lugnande effekt.


    18. Kroniskt dåligt självförtroende Stämmer fullt ut.


    19. Felaktig själv-bild Stämmer delvis, dåligt självförtroende och möjligen en missvisande självbild och känslan av att inte räcka till eller att riktigt ?duga? jämfört med andra.


    20. Familje/släkt-historia av ADHD eller andra problem med impuls-kontroll och humörsvängningar Stämmer inte vad jag vet. Dock finns det någon i släkten som har panikångest.




     


    I övrigt konstant trött, och oftast väldigt inproduktiv. Jobbigt med sociala situationer och har alltid haft lite svårt för direkt ögonkontakt.

Svar på tråden ADD symptom hos vuxna