• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • Moonis
    Elli 612 skrev 2013-05-08 23:46:54 följande:
    Hej, sökte info om detta o kom in på denna sidan.

    Jag misstänker att min yngsta dotter på 7 år har ADD. Även att min man kan ha det. Det låter som så om man jämför deras betende med all info som står på olika ställen.

    Min dotter ska börja gå hos skolpsykologen i höst för att gå rätt hjälp för hennes skolgång. 
    Kan denna skolpsykolog kolla diagnoser och sånt med, eller var ska man vända sig?

    Min dotters pedagoger på förskoleklassen märker av att hon inte hänger med i tempot längre med övriga barnen, och så är det en massa annat som vi reagerar på. Hon har alltid varit lite efter, men börjar kännas mer och mer i hennes utveckling nu.

    Var vänder jag mig, någon som har tips?           
    Man kan gå via skolan men annars kan du ta kontakt med BUP direkt och få tid för intervju. Här gjorde dom intervjun över telefonen först och sen fick vi tid till en utredare.
  • Anonym (Mrs Confused)

    Längesen jag läste härinne nu. Men ville berätta att jag rabblade upp hela listan i trådstarten för min mamma för en stund sen utan att tala om vad den handlade om. Efteråt när jag frågade om hon tyckte ngt passade in på mig, så sa hon: "allt".

    Jag svarade att i princip allt utom dyslexi och social fobi stämmer in på mig... 

    När jag sen sa vad det gällde, verkade hon inte förvånad.

    Jag är förresten 31, gift, småbarnsförälder. 

  • Nyctophilia

    Tassar, har väl mer eller mindre kommit till insikt att jag kan tänkas ha adhd.
    Prickar av i stort sett allt på listan.
    Beställt tid på VC och hoppas bli tagen på allvar.
    Tänk om man bara blir nonchad! :/

  • Anonym (Mrs Confused)

    Borde också fixa en tid på vårdcentralen... Tänker m på det där. Tar dom mig på allvar el försöker de få det till att det är normalt. Trots att man som du säger kan bocka av det mesta på listan. Var bara ett par ynkliga saker som inte stämde in på mig.

  • Nyctophilia

    Jo precis, rädd för att bli bortviftad typ.
    Har funderat på detta länge då det ju påverkar både mig och mina närstående.
    Främst är jag trött på att ha svårt med tider, förlägga saker samt ha så svårt att hålla ordning hemma.
    Humörsvöngningarna går att hantera då jag äter citalopram, men det kommer ändå dagar jag känner av ångest och oro. Och det med att jag ALLTID skjuter upp saker i sista stund! Både viktiga saker och som att börja diska och dammsuga en halvtimme innan sambon kommer hem.
    I skolan minns jag mig själv som att vara i en annan värld. På lektionerna satt jag antingen och ritade eller funderade på annat. Kunde hoppa till av att nån försökt kommunicera med mig en bra stund utan gehör! Och det hände ofta!
    Fastnar lätt i saker som senast med datan som krånglade, satt i flera timmar och pillade innan sambon sa åt mig att ge mig!
    Blir uppringd idag runt två få se vad de säger! :/

  • U Pizzeria

    Beställa på menyn på psykpizzerian;  det här är bullshit.


     

  • Fobiker

    Har försökt få tid för att göra en utredning för ADHD/ADD sedan i höstas, fick under hösten även göra en screening på vårdcentralen som resulterade i en remiss till psyk. Men tidigare i vintras fick vårdcentralen tillbaka remissen med p.g.a. psykatrin i min stad "organiserar om och ser över sina prioriteringar". Så utredningen är skjuten på obestämd framtid. Känns lite sak samma för mig dock, vid närmare (riktigt ärlig) eftertanke är det inte fullt så många symptom som stämmer in på mig, och de som gör det kan lika gärna relateras till ångest/oro. Jag har sedan tidigare diagnosen Fobisk personlighetsstörning. Fast visst vore det bra att få göra en utredning så att man om inte annat kan eliminera diagnosen ADHD/ADD.  

  • sfinx
    MissSummer skrev 2010-10-19 12:30:10 följande:
    Här har du en vuxen med ADD, mina symptom var (jag har medicin nu) att jag alltid kom försent, till allt, tappade bort saker hela tiden, kunde inte fokusera, var ständigt trött och sov hur mycket som helst.

    Kunde aldrig få arslet ur vagnen heller.
    Nu ser mitt liv helt annorlunda ut, går inte ens att jämföra hur det är med medicinen.
    Hejsan! Vilken medicin äter du? Har ADD men har aldrig ens blivit erbjuden nån medicin. Men det kanske är nåt man får be om själv... Kul att det ordnat sig bra för digSkrattande
  • Simone01

    Jag pratade precis med mamma eftersom jag har vaga misstankar om att jag kan ha någon form av mildare variant av ADD. Hon sa att absolut inte, att jag var normalt distraherad, och att jag bara var lat. 
    Kändes sådär kul. Men det är som sagt svårt att veta vad som är normalt och inte. Jag känner inte att jag har "tusen tankar i huvudet" men jag har svårt att komma igång med saker, framför allt saker som kräver mycket koncentration av mig. Och sen tappar jag lätt koncentrationsförmågan.

    Men det kanske alla gör? 

Svar på tråden ADD symptom hos vuxna