• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • Anonym (fått diagnos)
    MissSummer skrev 2010-10-20 11:10:49 följande:
    Jag vet hur det känns... Självkänslan får sig en rejäl törn efter år utan diagnos. Jag har inte repat mig än, det kommer nog ta många år innan det händer.

    Har du fått medicin? För det har hjälpt mig vad gäller svårstartandet, jag var extreeeeeeeemt segstartad, både på morgonen, sen tog det år och dagar innan jag fick på mig strumporna ens.
    Och jag kom alltid försent.
    Jag har fått Strattera, men jag tror inte den är rätt för mig... Anledningen att jag fick den är ju för att jag tidigare missbrukat (snarare självmedicinerat med...) amfetamin under ett par års tid, och att vi vill undvika att jag börjar missbruka Concerta eller Ritalin. Risken finns ju att jag skulle spara tabletter tills de skulle räcka för en rejäl dos vid engångstillfälle, men jag tror inte den risken föreligger längre, så jag vill faktiskt prova nu. Med Strattera fick jag tillbaka min panikångest (sägs det att det är, jag tror det är något med sköldkörteln för den VÄXER och jag får en extrem "klump i halsen" och kroppen fungerar inte alls som den ska, jag mår uselt då) och det enda som faktiskt hjälper är att ÄTA. Jag har gått upp mycket i vikt därför...

    Jag hoppade av gymnasiet 3 gånger, jag har också alltid kallats för LAT, jag sover ALLTID två timmar varje eftermiddag! Jag "råkade" få barn för några år sedan och har sedan dess lyckats läsa in gymnasiet och t.o.m börja på högskola, men det går inte så bra som det borde.

    Det är så SKÖNT att läsa om fler med exakt samma problem som jag har, det är helt otroligt befriande! Jag sitter här och nickar och känner igen mig... Och beklagar att ni har det likadant som jag!

    Visst önskar man bara så desperat att någon ska "hitta" ens starka sidor och förmågor och använda oss till det vi är bra på istället? Så att vi också kan få det "stabilt"... Haha. Eländes elände är vad det är.
  • Anonym (Rododonen)
    strulmaja skrev 2010-10-20 12:05:27 följande:
    Det hände att jag också somnade ibland men jag vet inte om det var av den orsaken du nämner eller pg.a att jag varit uppe hela natten. Nu däremot är jag skitrött, färdig för sängen runt kl13-14 och om jag kan sover jag en stund då. Om inte så somnar jag istället efter middagen kl 17-18 och om jag inte hade en sambo som väckte mig skulle jag nog sova tills dagen efter. Jag är fruktansvärt trött men "medicinerar" med kaffe (som gör mig något hyper) och rosenrot. Detta hjälper lite mot tröttheten men tankarna rusar fortfarande på i 180 så huvudet får ju aldrig riktigt vila, möjligen när jag sover. J

    Jag tror precis som din läkare sa att det gå åt mycket energi till de här "simpla" sakerna som andra gör utan att tänka. Om jag te.x ska iväg någonstans går det först och främst åt energi till att ens förmå mig resa mig från stolen, sedan ska jag då kanske duscha och sådant och det är ju såååååå tråkigt. När jag väl är "klar" går en massa energi åt att leta efter diverse saker, mobil, nyklar, vantar, mössa etc så när jag väl kommer ut genom dörren är jag genomsvettig och trött och vill bara gå in och lägga mig igen.
    Jag håller på att utredas för ADHD nu ska träffa den dära psykologen imorgon igen... usch är totalt väck i huvudet när jag kommer därifrån men men det var inte det jag tänkte på nu.

    läste i någon undersökning om just adhd, att vissa som har det blir tröttare av energidrycker/kaffe (koffein) då kroppens egna sätt att hålligång påverkas av koffeinet/socker/energi...hmm...  där koffeinet går in går kroppens egna hålligång ut eller hur man nu ska förklara det. i alla fall kroppen behöver inte jobba lika hårt för att vara "vaken" pga koffein/....  så då blir man tröttare och mer ofokuserad

    Hoppas ni förstår vad jag menar.
  • strulmaja

    Anonym (fått diagnos): Ja elände är vad det är. Men jag tror (kanske önsketänkande) att ADHD/ADD kan vara en tillgång om man bara får verktygen och får lära sig kanalisera all den energi som faktiskt finns där. Medicin kan säkerligen hjälpa här, kanske inte för alla men många. Kanske även terapi (KBT), scheman osv. Jag tror även att fysisk träning är bra. Tydligen ska Yoga har god effekt på människor med ADHD. Jag har inte själv provat men skulle vilja. ADHD-människor säga vara väldigt inutiativa, goda människokännare, duktiga på att läsa av andra människors känslotillstånd, bra på att "scanna" människor och miljöer. Är detta något ni känner igen er i?

    En annan sak jag undrar om ni känner igen er i är när man te.x kommer till en ny plats/miljö, eller ställs inför en ny och främmande uppgift, det kan te.x vara att komma till ett nytt jobb och så ska man använda kaffemaskinen för första gången men självklart fattar man inte hur den fungerar vilket skapar stress (inte minst om man vet att någon iakttar och/eller står i kö bakom).

    Jag kan ge många exempel på situationer liknande den där jag känt mig dum i huvudet fast jag någonstans vet att jag inte är det och detta har gjort att jag undvikit vissa saker/att utsätta mig för det för att slippa känna mig så dum och bortgjord. Det som för de flesta andra människor verkar finnas där naturligt måste jag tänka fram. Te.x hur fan man får upp ett barnsäkert lås på en låda, hur man skruvar ihop en möbel genom att följa anvisningarna från A till Ö, eller bara vad man förväntas göra i en viss situation. Det är ju liksom inte något som är självklart för mig utan något som jag återigen måste fundera fram och försöka ta reda på genom att iaktta hur andra gör. Detta tar så mycket energi!

  • Anonym (fått diagnos)
    strulmaja skrev 2010-10-20 12:36:35 följande:
    Anonym (fått diagnos): Ja elände är vad det är. Men jag tror (kanske önsketänkande) att ADHD/ADD kan vara en tillgång om man bara får verktygen och får lära sig kanalisera all den energi som faktiskt finns där. Medicin kan säkerligen hjälpa här, kanske inte för alla men många. Kanske även terapi (KBT), scheman osv. Jag tror även att fysisk träning är bra. Tydligen ska Yoga har god effekt på människor med ADHD. Jag har inte själv provat men skulle vilja. ADHD-människor säga vara väldigt inutiativa, goda människokännare, duktiga på att läsa av andra människors känslotillstånd, bra på att "scanna" människor och miljöer. Är detta något ni känner igen er i?

    En annan sak jag undrar om ni känner igen er i är när man te.x kommer till en ny plats/miljö, eller ställs inför en ny och främmande uppgift, det kan te.x vara att komma till ett nytt jobb och så ska man använda kaffemaskinen för första gången men självklart fattar man inte hur den fungerar vilket skapar stress (inte minst om man vet att någon iakttar och/eller står i kö bakom).

    Jag kan ge många exempel på situationer liknande den där jag känt mig dum i huvudet fast jag någonstans vet att jag inte är det och detta har gjort att jag undvikit vissa saker/att utsätta mig för det för att slippa känna mig så dum och bortgjord. Det som för de flesta andra människor verkar finnas där naturligt måste jag tänka fram. Te.x hur fan man får upp ett barnsäkert lås på en låda, hur man skruvar ihop en möbel genom att följa anvisningarna från A till Ö, eller bara vad man förväntas göra i en viss situation. Det är ju liksom inte något som är självklart för mig utan något som jag återigen måste fundera fram och försöka ta reda på genom att iaktta hur andra gör. Detta tar så mycket energi!
    Alltså... Kaffemaskinen... Så fruktansvärt klockrent att det är helt sjukt. Är det konstigt att man har fått social fobi på köpet? Jag har ett behov av att SE exakt hur andra gör i givna situationer. En gång behöver jag se det, sedan kan jag vara självgående. Men får jag inte se det innan, så vill jag heller inte vara med... Då vill jag bara hem och gömma mig under täcket. Jag accepterar liksom inte att dömas ut som "dum" när jag i själva verket faktiskt känner mig som raka motsatsen.
    Anonym (Rododonen) skrev 2010-10-20 12:21:36 följande:
    Jag håller på att utredas för ADHD nu ska träffa den dära psykologen imorgon igen... usch är totalt väck i huvudet när jag kommer därifrån men men det var inte det jag tänkte på nu.

    läste i någon undersökning om just adhd, att vissa som har det blir tröttare av energidrycker/kaffe (koffein) då kroppens egna sätt att hålligång påverkas av koffeinet/socker/energi...hmm...  där koffeinet går in går kroppens egna hålligång ut eller hur man nu ska förklara det. i alla fall kroppen behöver inte jobba lika hårt för att vara "vaken" pga koffein/....  så då blir man tröttare och mer ofokuserad

    Hoppas ni förstår vad jag menar.
    Jag är totalt beroende av kaffe för att överhuvudtaget ens fungera! Dock fungerar inte effekten så länge... Jag behöver mer, men då slutar det fungera och jag mår bara dåligt istället för att jag dricker för mycket kaffe.
  • strulmaja
    Anonym (Rododonen) skrev 2010-10-20 12:21:36 följande:
    Jag håller på att utredas för ADHD nu ska träffa den dära psykologen imorgon igen... usch är totalt väck i huvudet när jag kommer därifrån men men det var inte det jag tänkte på nu.

    läste i någon undersökning om just adhd, att vissa som har det blir tröttare av energidrycker/kaffe (koffein) då kroppens egna sätt att hålligång påverkas av koffeinet/socker/energi...hmm...  där koffeinet går in går kroppens egna hålligång ut eller hur man nu ska förklara det. i alla fall kroppen behöver inte jobba lika hårt för att vara "vaken" pga koffein/....  så då blir man tröttare och mer ofokuserad

    Hoppas ni förstår vad jag menar.
    Mm jag förstår hur du menar och jag kan känna igen mig men det beror på mängden kaffe jag dricker. Tror jag.
    Kaffe eller koffein gör mig nog egentligen inte piggare utan mer "stissig" och orolig inombords. Jag borde förmodligen inte dricka det alls men det är ju gott och lite av ett beroende Skäms
  • strulmaja

    Anonym (fått diagnos): Jag diagnosticerades bl.a med depression för en herrans massa år sedan och man konstaterade även att jag hade social fobi. Tyvärr var det ingen som kom på tanken på ADHD trots att jag faktiskt kunde beskriva väldigt väl hur jag kände och tänkte i olika situationer. Men det här med att erkänna att man är dum i huvudet, trög osv är inget jag velat göra i första taget. Jag VET att jag inte är dum i huvudet och det VET jag att ingen annan av er här är heller men om vi ska ta det här med kaffemaskinen te.x så tror jag att man kan hitta roten till osäkerheten och den sociala fobin i att man tidigare fått höra att man är trög och långsam, blivit skrattad åt, hånad kanske just bara därför att det tar lite längre tid eller helt enkelt inte kommer per automatik. 

    Jag lär mig också bäst genom att se och iaktta andra. Skulle någon däremot stå och läsa upp instruktionerna för hur man använder kaffemaskinen skulle jag inte lyssna utan antingen gå därifrån eller vara i full gång med att trycka på diverse knappar på maskinen-tid att vänta har jag inte. Samma sak om jag ska skruva ihop möbler. Jag orkar inte läsa instruktioner, hinner inte, vill själv, kan själv osv. Brukar mest bli pannkaka av den strategin.

    Och det här med barnsäkra lås. Vissa är enklare, andra svårare att förstå sig på. Min man satte nytt barnsäkert lås på skåpet här hemma och första ggn jag skulle öppna det fick jag inte upp det förstås. Jag stod iofs mest och slet och drog i det, för otålig som jag är har jag inte tid att sätta mig in i hur mekanismen fungerar eller är uppbyggd. Min man suckade och bad mig titta på hur han gjorde och efter det fixade jag det. Men tills nästa gång jag skulle in i det förbannade skåpet hade jag glömt allt och han fick visa igen. Och igen.

  • Anonym (ADD?)
    MissSummer skrev 2010-10-20 11:53:27 följande:
    Hur hade ni det med tröttheten förresten?

    Jag somnade ideligen under lektionerna i både högstadiet och gymnasiet och kunde powernappa i över 2 timmar när skoldagen var slut. Återigen var jag lat :P

    Min läkare förklarade att tröttheten helt enkelt berodde på att all min energi gick åt att göra saker som för andra gick per automatik. Och det var en hel del, vilket tömde mig totalt på all ork jag hade.
    Jag har också svårt att hålla mig vaken ibland.. särskilt efter lunchen, skulle behöva en powernap då men har inte möjlighet till det Obestämd

    Jobbar ni heltid? Jag är så grymt trött nr jag kommer hem från jobbet, orkar inte ta mig för nåt då. För mig skulle det nog egentligen passa bättre att jobba deltid.
  • MissSummer
    Anonym (ADD?) skrev 2010-10-20 18:26:44 följande:
    Jag har också svårt att hålla mig vaken ibland.. särskilt efter lunchen, skulle behöva en powernap då men har inte möjlighet till det Obestämd

    Jobbar ni heltid? Jag är så grymt trött nr jag kommer hem från jobbet, orkar inte ta mig för nåt då. För mig skulle det nog egentligen passa bättre att jobba deltid.
    Nu tar ju jag medicin, jag måste ta 18mg extra för att orka med arbetsdagen. Kaffe och regelbundna måltider är superviktigt om jag ska klara mig.
    Jag jobbar som personlig assistent och jobbar rätt ofta pass på upp till 13 timmar. I slutet är fokuset inte det bästa, jag har svårt att ta till mig instruktioner då, eller förstå vad den andra menar. Det går in genom ena örat ut genom andra.

    Inte för att jag är ignorant utan för att jag helt enkelt inte klarar av att ta in innebörden av meningen.

    Exempel, om någon säger;
    "Kan du hämta en handduk ur tredje skåpet till vänster" kan jag stå i flera minuter för att kunna koppla ihop informationen jag fått och förvandla den till handling.
  • strulmaja
    MissSummer skrev 2010-10-20 21:10:23 följande:
    Nu tar ju jag medicin, jag måste ta 18mg extra för att orka med arbetsdagen. Kaffe och regelbundna måltider är superviktigt om jag ska klara mig.
    Jag jobbar som personlig assistent och jobbar rätt ofta pass på upp till 13 timmar. I slutet är fokuset inte det bästa, jag har svårt att ta till mig instruktioner då, eller förstå vad den andra menar. Det går in genom ena örat ut genom andra.

    Inte för att jag är ignorant utan för att jag helt enkelt inte klarar av att ta in innebörden av meningen.

    Exempel, om någon säger;
    "Kan du hämta en handduk ur tredje skåpet till vänster" kan jag stå i flera minuter för att kunna koppla ihop informationen jag fått och förvandla den till handling.
    Hur klarar du att äta på regelbundna tider? För egen del, när jag jobbar, är det inte svårt för då kan jag ju följa strömmen. Men när man är ledig.... ? Hur klarar du upprätthålla regelbundenheten? Det är verkligen något jag skulle vilja lära mig.
  • Anonym (ADD här)
    Anonym (ADD?) skrev 2010-10-19 23:42:04 följande:
    Svår? Finns det en gradering också?

    Blev du diagnostiserad som barn eller vuxen?
    Tror graderingen inte är officiell men det finns lite olika nivåer vad jag förståt. Vissa har det mer kontrollerat och kan leva med en kontrollerad vardag medan andra (som jag) knappt fungerar utan medicinering.

    Jag blev diagnostiserad som tonåring/vuxen. Jag var runt 18 tror jag och hade haft ett rent helvete, min ADD ger mig svåra depressioner. Vet inte hur det är med andra i tråden men jag har även ett högre IQ än normalt som kanske kan vara anledningen till att mina läkare ofta uttrycker sig att "Du med svår ADD..".

    Som sagt dock så misstänker jag att det inte är en officiell gradering. 
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna