• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • Mrs Moneybags
    Anonym (Mitt ex) skrev 2013-10-17 21:11:22 följande:
    Gråter faktiskt nu, gick ifrån mitt ex för en månad sen och han är för utredning av ADD. Har blivit så illa behandlad i över ett år utav honom, nästan allt på listan stämmer in på honom. Vi fick barn tillsammans och jag fick ta hand om båda kändes det som. Allt blev bara värre och han vart väldigt våldsam. Jag älskar honom djupt fortfarande och vill att vi ska funka som en familj. Allt han gjort är oförlåtligt men tanken finns ändå om det var "sjukdomen" som gjorde att allt blev som det blev? Kan man gå tillbaka till någon som har misshandlat en? Han sa hela tiden att han mådde dåligt och han var alltid fullt medveten om att han gjorde mig illa. Men jag orkade aldrig lyssna på att han var sjuk, orkade aldrig finnas där eller någonting. Sen den där förbannade alkoholen som han inte kunde hantera :( Aja min fråga är, om han får den diagnosen vad finns det då för hjälp? Står säkert i tråden men orkar seriöst inte läsa igenom allt...

    Gå inte tillbaka till någon som har misshandlat dig och dessutom är alkoholist.
    Det säger sig själv.

    Du är värd MYCKET bättre.    
  • Tess1990
    Anonym (Mitt ex) skrev 2013-10-17 21:11:22 följande:
    Gråter faktiskt nu, gick ifrån mitt ex för en månad sen och han är för utredning av ADD. Har blivit så illa behandlad i över ett år utav honom, nästan allt på listan stämmer in på honom. Vi fick barn tillsammans och jag fick ta hand om båda kändes det som. Allt blev bara värre och han vart väldigt våldsam. Jag älskar honom djupt fortfarande och vill att vi ska funka som en familj. Allt han gjort är oförlåtligt men tanken finns ändå om det var "sjukdomen" som gjorde att allt blev som det blev? Kan man gå tillbaka till någon som har misshandlat en? Han sa hela tiden att han mådde dåligt och han var alltid fullt medveten om att han gjorde mig illa. Men jag orkade aldrig lyssna på att han var sjuk, orkade aldrig finnas där eller någonting. Sen den där förbannade alkoholen som han inte kunde hantera :( Aja min fråga är, om han får den diagnosen vad finns det då för hjälp? Står säkert i tråden men orkar seriöst inte läsa igenom allt...
    Oavsett diagnos
    så är det aldrig någonsin okej att misshandla och kränka en annan person!
    ADD/ADHD är ingen ursäkt för det han gjort mot dig, och det är inte bara sjukdomen som är orsaken utan han själv är en stor del i det, därför borde du aldrig gå tillbaka till honom
    om han var medveten om det, så hade han inte gjort det! det är bara ursäkter och efterkonstruktioner låter det som , han borde ha tagit tag i det tidigare och förhindrat att han någonsin skadade dig
    du ska absolut inte känna någon skuld! han är en vuxen person som själv kunde söka hjälp utifrån och ta itu med det själv! du hade ingen skyldighet att fixa det åt honom! det är inte ditt ansvar att bära, tolka och bearbeta hans känslor!

    och alkoholen är bara ytterligare en ursäkt, troligen självmedicinering, men han är vuxen så han borde själv inse att det är fel! och det gör det bara ännu mer troligt att det kommer ta lång tid för honom att fungera normalt, oavsett vilken behandling, för ditt eget bästa, håll dig borta från att bli beroende eller ha en nära relation till honom
    om det gått så långt, så kommer det ta väldigt lång tid till ett normaltillstånd och du ska inte behöva ta ansvar där, det är hans problem

    sjukdomen kan vara en del av orsaken, men det är ingen ursäkt i sig. 
  • Anonym (hmm 2)

    ser att mkt stämmer in på mig, som jag trott varit utbrändhet. är sjukskriven för en lång utbrändhet. får jag fråga finns det medicinering för ADD och vad är dt för typ av medicin i såfall?

  • tovis01
    Anonym (nattuggla) skrev 2013-10-09 22:54:58 följande:
    Hade aldrig tänkt tanken att jag skulle kunna ha en diagnos, men så gjorde jag mest på skoj ett självtest (som visserligen ska tas med en stor nypa salt) som visade att jag med hög sannolikhet har ADDFörvånad  Det går inte att förneka att det skulle kunna förklara en hel del som jag tänkt bara beror på min personlighet. Jag har alltid undrat hur andra så lätt kan klara av vardagsbestyr när det kräver sådan energi och planering att göra minsta lilla för mig. Att jag gång på gång tänker att jag ska bättra mig, gör planer och försöker strukturera men det slutar ofta med att jag i bästa fall börjar och sedan inget mer Rynkar på näsan  Jag är expert på att påbörja saker men det är ytterst sällan något blir färdigt. Det GÅR bara inte!

    Egentligen är det inte nödvändigt att gå in så mycket på hur jag är (det mesta i listan i TS stämmer, det som inte stämmer är att jag var väldigt duktig i skolan och alltid har varit ekonomisk), det jag undrar är om det skulle ha något värde att få en diagnos eller om jag skulle vara hjälpt av någon form av professionell hjälp men utan att för den skull göra en utredning? Jag är rätt skeptisk till diagnoser kan jag tillägga, men kan se att det i vissa fall har en funktion. Jag VET ju om mina problem, men jag lyckas inte få bukt med dem själv. Och tidigare har jag som sagt bara tänkt att det är min personlighet, att det är mig det är fel på som inte klarar de här sakerna och att det inte är så mycket att göra åt mer än att än en gång försöka bättra mig. Kan tillägga att jag är en bra bit över 30 och "borde" vara vuxen men har t ex aldrig haft ett fast jobb, dels för att jag inte vet vad jag vill göra och dels för att jag är usel på att framhäva mig själv i jobbsökarsituationer.

    Någon som vill hjälpa mig bolla lite?
    Hej! Jag skulle säga av egen erfarenhet att det underlättar otroligt mycket när man får papper på att man har diagnos. Människor får mer förståelse oftast och idag är det väldigt vanligt att ha olika diagnoser enligt mig (som till stor del stör mig, alla kan inte ha nån diagnos). Själv har jag ADD/Panikångest.  Om du skulle ha en diagnos så skulle det inte göra dig till en sämre människa.  Det kanske inte är lätt, men du borde sluta tänka skepptiskt när det gäller diagnoser.  Jag är positiv till diagnoser, förutom att doktorer/psykologer fastställer en diagnos på 50% av befolkningen idag känns det som.  Att ha diagnos kanske är det normala i dagens läge? Man kanske bara är unik och har olika svårigheter med vissa saker. Det behöver inte vara en diagnos, kan man ju också se det som efter som så många har diagnoser.   

    Om du inte vill göra en utredning så tror jag det är bra att prata med någon eller som du gjort här, skriva hur det känns. Att prata av sig för då slutar tankarna snurra en stund i alla fall. Jag är 21 år och fick min diagnos när jag var 16 år tror jag.     
    Även om man är vuxen så kan man inte lösa allt själv, ibland måste man ta hjälp av andra. Jag hoppas du tillåter dig själv att ta hjälp om du känner att du behöver det. Kan inte tala för alla, men det underlättar som tusan då man får det fastställt.

    Var inte ledsen/ upprörd, du är verkligen inte ensam om dina känslor.
    Kram. 
  • tovis01
    Anonym (hmm 2) skrev 2013-10-17 23:25:23 följande:
    ser att mkt stämmer in på mig, som jag trott varit utbrändhet. är sjukskriven för en lång utbrändhet. får jag fråga finns det medicinering för ADD och vad är dt för typ av medicin i såfall?
    Concerta är en typ av medicin som är bra så man lättare kan koncentrera sig. Det finns även anti- deprisiv/ångest medicin som hjälper om man är deppig eller har mycket ångest. Namn på sådanna mediciner är: fluxoutin, sertralin, cipralex och säkert många som jag inte känner till.  Om man har diagnos tex add eller adhd kan man även ha sömnproblem och då finns attarax och lergigan (tror jag den heter) som hjälper en slappna av. 
    Det finns många olika svårigheter som kan ingå i ADD-diagnosen så där har du några mediciner som kan vara aktuella, men du måste utredas tror jag om du inte är utredd och träffa en läkare som avgör om du får medicin utskrivet eller ej (massa frågor osv innan du får medicin, om den är receptbelagd som typ concerta och all antidepp medicin).

    Jag kanske inte skrev så tydligt inlägg men hoppas du har blivit lite klokare av detta inlägg iaf.
    Kram 
  • tovis01
    Fiaw89 skrev 2013-04-23 14:49:14 följande:
    Hej alla!
    Har länge känt att något är "annorlunda" med mig.. Så hittade jag nu denna tråd och insåg att 90% stämmer på mig... Kan de vara så att jag har ADD?
    Hur startar man en utredning?

    Det som är jobbigast för mig är min inre stress och tröttheten. Jag är alltid stressad och alltid trött, kan inte somna på kvällarna för att jag inte kan sluta göra "listor" i huvudet på allt vad jag måste göra imorgon, men sen är jag så trött så jag drar ut på mina såkallade listor hela tiden... Stress eksem har jag ofta, som jag kliar sönder...
    Jag känner med dig och jag har upplevt/upplever samma saker. Maila gärna mig om du vill : toveviklund@hotmail.com.

    Kram. 
  • Anonym (Mitt ex)

    Nä, kom fram till att jag inte tänker gå tillbaka till honom. Tänker minimera kontakten så gått det går, bara om det handlar om våran son. Han jobbar mycket med sig själv nu så hoppas i framtiden att han kan bli en fungerade pappa och människa.

  • 08pappa

    Hej jag råkade för någon dag sedan se ett program om add och tycker mycket stämde bra in på mig. Min fråga till er är hur ska jag gå till väga för att bli testad. Ska man börja med att ringa vårdcentralen? Får man gör något form av test innan självs utredningen börjar? Tacksam för svar!

  • Oroliga tjejen

    Hej 

    Jag och min pojkvän har länge misstänkt att han lider av adhd eller add. Efter att ha läst denna listan så kan jag säga att JAG och HAN upplever att han passar in på PRICKEN på 90 procent av de som skrivits på listan. Helt sjukt om jag får vara ärlig själv eftersom det känns som ni har skrivit listan som manus efter hur han beter sig.  

    Jag hittar inget om hur man går tillväga med detta?

    Hur ska vi göra för att han ska få en utredning om ADD? Alltså inte ADHD utredning för det har han inte. Utan ADD stämde in på pricken på honom.

    Snälla hjälp oss han är snart 23 år och jag vet inte hur länge jag orkar ha en relation med denne.  

Svar på tråden ADD symptom hos vuxna