• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • Fobiker

    Jag vet inte om det tagits upp tidigare, men var kommer den här symptomlistan från? Finns det någon källa? Den är bra mycket utförligare än de officiella diagnoskriterierna, men är den pålitlig? För att röra till det ytterligare kan jag nämna att många av dessa symptom också passar in på milda störningar inom autismspektrumet (t.ex. Aspergers syndrom). Jag har läst att många som får en autismspektrumdiagnos senare i livet, tidigare varit diagnosticerade med ADD. Så det verkar finnas en hel del överlappning. Kan vara värt att tänka på.

    Jag väntar själv på en neuropsykiatrisk utredning, i första hand för ADHD, men inser mer och mer att mina problem också möjligen skulle kunna förklaras av en autismspektrumstörning.       

  • Anonym (sambo 2)

    Ja jag har ju googlat en hel del om symtom för ADD och kommit in till en massa olika sidor. Bla där psykologer beskriver, även läkare, någon blogg, och även här på FL. Allt jag läst stämmer verkligen på min sambo. Men efter utredningen sa dom att han inte hade det. Han har många i sin familj som har ADD med så chanserna finns ju såklart. Vi alla blev väldigt förvånade över svaret. Kan man begära en ny utredning?

  • Victor Eremita

    Det är viktigt att skilja på ADD och ADHD, i alla fall för mig (oss) med diagnostiserad ADD. Överläkaren som klubbade diagnosen pricksköt mina upplevelser och känslor exakt. I denna komplexa djungel beskrev han det han kallar "stresshjärna" Det var en befrielse att få min hjärn-art namngiven Spöke

  • tessan27

    Nu tror ju inte jag att man bara får en adhd diagnos hur som helst i Sverige utan att man genomgår långa utredningar innan diagnos ställs.

  • Fobiker

    Den så kallade "Kommittén för mänskliga rättigheter" är verkligen ingen tillförlitlig källa när det gäller något som gääer psykiatri. De är en förlängning av Scientologikyrkan och är emot precis allt som har med psykiatri att göra. De gör vad som helst för att smutskasta psykiatrin. 

    Dessutom ljuger artikelförfattaren om hur det går till att få en diagnos: "En ADHD-test i form av en checklista med ett tjugotal olika beteenden kan ta några minuter, och vips har man en diagnos. Man behöver bara pricka i fem beteenden av tjugo så får man en ADHD-diagnos." står det i artikeln. Det är fullständig lögn!!! En fullständig utredning om ADHD tar lång tid att utföra och kräver en rad olika tester, samtidigt som man är noga med att utesluta andra möjliga orsaker till symptomen, alltså fysiska eller psykiska åkommor som kan ge samma symptom som ADHD. Att det skulle räcka med att kryssa i en checklista är rent nonsens och visar bara att författaren är ute efter att vilseleda sina läsare enligt sin smutsiga agenda. 

    Denna neurolog som det skrivs om i artikeln verkar vara ganska okänd och det framgår inte vad han har för vetenskaplig grund att påstå att ADHD inte existerar. Om han verkligen baserar det enbart på sin praktiska erfarenhet så väger hans påstående ganska lätt mot den vetenskapliga litteratur som finns till stöd för att ADHD verkligen existerar. Men media gillar folk som "går mot strömmen" och säger kontroversiella saker...Kräks     

  • Anonym (gift)

    Ha ha... det känns som att jag och min man har alla dom där symptomen på listan fast han har vissa och jag andra. Annars brukar jag tycka att vi är varandras motpoler i mångt och mycket. Vi har nog alla en massa bokstäver, bara mer eller mindre tydligt....

  • Anonym (gift)

    Nä, men seriöst... har suttit och läst på om ADD nu en stund, efter att slumpvis kommit över en artikel som en kompis delade och det är skrämmande hur mycket ADD stämmer in på min man. Dock långt ifrån allt på den här listan som är mycket längre än officiella listor.

  • HäckHäxan

    Kul att se att denna tråd finns kvar och rör sig.

    Nå jag har numer en diagnos och inte bara en misstanke, en känsla och andras tankar.

    Såg att någon ovan nämnde att flera av kriterierna i listan lutar mer mot autism och det är säkert sant ofta går de hand i hand.

    Har alltid tänkt bara ren adhd gällande mig själv men det visade sig istället att jag har adhd och högfungerande autism ( Fd Asperger ) Något som fick mig lite ställt mitt under utredningen när jag vips fick fylla i helt andra papper, svara på helt andra frågor osv. Oavsett diagnos så är ju jag jag, samma som jag alltid varit men med lite mer förståelse för mig själv och kanske kan jag någon gång lära mig att inte döma mig själv så hårt. Det är dock långt dit om jag någonsin når dig vill säga.

    Så hur hjälper en diagnos. Mig personligen inte ett jävla skit just nu mer än att jag nu vet att jag inte är galen eller störd som alltid känt mig en bit utanför andra människor, att jag aldrig riktigt helt hör till och att jag är lite udda och speciell och det är jag och det är helt okej. Det måste inte vara en förbannelse eller någon form av dödsdom.

    Nu ska jag bara hitta "min" grej, sätta mina mål med förhoppningsvis mer realistiska krav och förväntningar på mig själv. Vilket ju såklart ökar oddsen för att nå målet.

    För mig är det ingen dom, inget som får mig att ge upp eller lägga ner. Innerst inne känner jag mer att det givit mig mer driv inom mig, mer go och egentligen bara är en förklaring till varför saker ibland blivit som de blev och varför jag är som jag är. Ingen ursäkt för ett skit men en förklaring lik förbaskat.

    Det har tagit år att komma hit och jag är inte klar men snart så är jag det. Snart så kan jag börja leva och inte stå fast i denna bubbla av vård, sjukskrivning och rotande i min hjärna och själ och vet ni vad. Det känns sjukt jävla bra att se det där lilla ljuset i tunneln och känna att snart, snart är mitt moment 22 kanske äntligen slut.

    Jag vill skrika, dansa regndansen, jubla och hoppa runt samtidigt, helst i förrgår. Men realistiska mål vara det, beta av saker sakta men säkert är ett av mina realistiska mål. Så fast det kryper i mig, fast jag vill rusa och bara kasta mig rakt ut utan att säkert veta att vingarna bär, så tänker jag inte göra det. Saker kommer gå fel. Jag kommer glömma av att stressa långsamt. Men oddsen för mindre fel med bättre kunskap om mig själv har iaf ökat och ingen jävel på planeten kan vara gladare än jag för det.

    Hoppas alla sover gott och får en helt fantastisk morgondag. God natt.

  • Moonis

    Får väl inflika lite att även om dessa symptom kan passa in på många mer eller mindre så är det ju inte fören det är ett så pass stort hinder i sin vardag som man behöver hjälp för det.
    Sen har jag nog aldrig stött på en diagnos som är så ifrågasatt som just ADHD vilket är otroligt frustrerande för oss som lever med det.


    Anonym (Fundersam 2) skrev 2014-03-05 08:47:05 följande:
    Får väldigt många funderingar då jag läser i denna tråd. Sökte mig runt på internet efter att jag pratade med en vän om hans diagnos och vi är väldigt lika på många sätt. Det här med diagnoser i allmänhet gör mig så himla skeptisk till allt vad det innebär. En stor del av mig tror att det bara är en produkt av hur vårat samhälle ser ut idag om jag ska vara ärlig. Det förminskar naturligtvis inte allas problem och behov av hjälp, men det är snarare bara min egen tro på vad som egentligen är förklaringen till varför alla mår så dåligt och blir diagnostiserade till höger och vänster.
    Jag har dessutom jobbat väldigt länge med just diagnoser själv så är ganska insatt i den mängd problematik som finns och att det faktiskt inte finns en mall för varje diagnos eller fall vilket gör det hela ännu svårare att placera folk i dessa fack och hjälpa på något sätt.
    ALLA har ju vissa av dessa symptom beroende av en mängd olika faktorer skulle jag vilja säga. Så kanske behöver vi alla hjälp men är olika förmögna att hjälpa oss själva eller hantera de problem vi har bara.
    Jag har absolut en hel del av de "symptom" som beskrivs här i tråden, och lider av det i olika situationer precis som andra lider av sina "symptom" de har som inte skulle anses ha en diagnos.

    Har ingen utredd diagnos vad jag vet i min släkt, men min far led av ångest i stort sett hela mitt liv och har gått igenom drevet med psykologer och mediciner som aldrig gjort det bättre för honom under hela hans livstid.
    Han är en extremt lärd och allmänbildad man som är väldigt medveten om sin problematik och som sökt hjälp för det men aldrig riktigt hittat någonting som hjälper.
    Han blev dock lugnare efter sin pension och verkar ha hittat ett slags lugn som han inte hade tidigare men hävdar fortfarande att han har kvar samma problematik. Enligt honom är det en kombination av fysiska ( mindra dopamin) problem och saker som hänt i hans barndom som orsakat en del av hans psykiska hälsa. Hans läggning är den att han alltid varit oerhört tankspridd, tidsoptimist,ångestfylld i faser. Alltid sovit dåligt. Problemet är ju också att den dåliga sömn han alltid drabbats av sätter igång allt det andra han har problem med. Ångest, tankspriddhet och ångest kommer ju också av all brist på sömn. Som ett ekorrhjul.

    Jag själv har aldrig direkt haft dålig sömn på det viset under större delen av mitt liv. Men har alltid varit väldigt tankspridd, och lite av en dagdrömmare. Jag har absolut en läggning för ångest och att må skit i faser i livet, och har accepterat att det kommer och går. Pappas situation har paradoxalt nog hjälpt mig eftersom jag bestämde mig tidigt att skaffa mig verktyg för att inte hamna i hans situation. Ibland går det och ibland inte. 
    Hade aldrig några stora problem i skolan utan var ganska medelmåttig män hade svårare för logiska ämnen och lättare för kreativa. Så det jag inte var intresserad av har jag alltid haft svårt att koncentrera mig på
    Både min far och jag har sökt oss till idrott och det verkar ha hjälpt oss båda mest. Har varit ganska framgångsrik där och aldrig haft svårt att hitta fokus för det. Och min far säger alltid att det är det ända som har fungerat för honom då han känt ångest i tillvaron.

    Hela min barndom har varit ganska lycklig dock, och ska jag analysera de saker och stunder då jag inte varit lycklig tycker jag det mer handlat om yttre faktorer mer än mina fysiska. Skillsmässa och saker som hände runt tonåren rörde till det( men det verkar det göra för de flesta).
    20 år och frammåt har det gått upp och ner, men även här tycker jag att trots väldigt mycket som har hänt mig privat( dödsfall, besvikelser, livet etc etc) att alla dessa fysiska begränsningar har hängt med i bakgrunden men inte varit orsak till problem mer än de yttre faktorerna som spelat in. Om jag skulle kunnat väja och ta bort allt detta som hänt mig, så kanske jag skulle få reda på hur jag hade mått. Men det går ju inte.

    Vad vill jag säga med allt detta? hehe...ja, bara att jag känner igen mig i väldigt mycket av det alla säger här och skulle kanske visst kunna stämma in på någon form av diagnos. Men samtidigt är det väldigt svårt att fastställa om det är något som skulle kunna hjälpas eftersom det är en produkt av saker som hänt mig men även från en del av min läggning.

    Saker jag känner igen är: tanskspriddhet. lugn, drömmande, distraherad, väldigt engagerad i speciella projekt( här kan det dock vara samma projekt väldigt länge, men ibland dyker det upp nya) där jag läser om allt, svårt med närhet om det inte är på mina villkor, tidsoptimist, svårt att planera och organisera( även om jag hittat verktyg för att hantera även detta). Och en del andra grejjor.

    /Fundersam.
    Lite historik om ADHD/ADD.
    adhd-npf.com/adhd-historia-del-1/

    Visst kan vissa delar förstärkas när vi nu lever i ett samhälle där man ska jobba och prestera på ett annat sätt men dessa svårigheter har uppmärksammats även längre tillbaka.
    Tycker det är intressant med din pappa att han hittat ett mer lugn nu som pensionär vilket inte låter helt konstigt för mig om han nu skulle ha just ADHD/ADD. Många med denna diagnosen har ofta svårt att ha ett heltidsjobb för sånt som andra utan diagnos tycker är en självklarhet tar så mycket mer energi för oss med diagnos. Bara att orka med alla hushållssysslor kan vara jobbigt eller att handla tex.
    För min del så kommer jag aldrig kunna ha ett heltidsjobb för det skulle få mig att gå under. Det tar så mycket energi att bara få min vardag att gå runt med hem och barn att jag får vara glad om jag ens kommer upp i 50%. När man räknar in hur mycket jag orkar så får man även räkna med restiden dit och hem eftersom även det tar mycket energi.
    Så din pappa har kanske inte samma krav på sig nu som pensionär och kan vila upp när det behövs vilket gör stor skillnad. Nu känner jag inte din pappa så detta är ju ren spekulation från min sida men vill dela med mig av min egen erfarenhet om denna diagnosen.
    Min son har också rätt grav ADHD och det är samma för honom. Han har egen assistent och klarar inte att ha lektioner i sin klass men ändå så orkar han bara fram till lunch. Sen är han för trött i huvudet för att orka mer och får göra lite mer lättsamma saker efter det.

    Sen detta med att man söker hjälp i större utsträckning här mot vissa andra länder och kulturer tror jag kan stämma. Men detta för att det numera är mer okej här att faktiskt må dåligt psykiskt och att det inte är tecken på svaghet på samma sätt. Även att hjälpen finns att få vilket det inte gör i vissa länder kanske.
     
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna