• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • Flisan79
    shivapaddis skrev 2017-02-06 18:45:49 följande:

    halloj är den här tråden fortfarande igångFlört


    Jo då, jag är här iaf
  • anonyym kille

    Jag har varit på bedömningssamtal och väntar nu på att utredas för add och ev något annat. Namnet innehöll ordet spectra.

    Jag har en fråga om olika mediciner.

    Under bedömningssamtalet tyckte hon att jag skulle testa en medicin bara så där. Det heter olazipin eller nåt liknande för att jag ska somna lättare.

    Grejen är att jag googlade medicinen och man går upp mycket i vikt av den. Typ 30 kg verkar vara vanligt att gå upp.

    Jag vågar inte prova den.

    Om jag skulke gå upp så mycket skulle jag må dåligt av det.

    Är det nån här sim har provat den för i somningssvårigheter?

    Sedan undrar jag o om strattera som inte verkar varabra för dom flesta.

    Sedan levitra och nån mer som jag är osäker på.

    Vissa säger att dom mår dåligt av dom medicinerna.

    Hur mår man dåligt? Hur uttrycker det sig?

    Jag är lite rädd för medicin för jag har haft dåliga minnen från tidigare mediciner. Ssri mm.

    Hur blir sexlusten på levitra eller concerta? Och även strattera..

    Två viktiga saker jag vill behålla är min vikt oxh min sexlust.

    Kan tillägga att jag är självmordsenägen lite då och då.

    Jag tappade förtroendet för läkaren som vill att jg ska gå upp i vikt och kommer göra nogrann googlingar i fortsättningen.

    Hopoas den här posten passar i i tråden.

  • Flisan79
    anonyym kille skrev 2017-02-08 23:40:16 följande:

    Jag har varit på bedömningssamtal och väntar nu på att utredas för add och ev något annat. Namnet innehöll ordet spectra.

    Jag har en fråga om olika mediciner.

    Under bedömningssamtalet tyckte hon att jag skulle testa en medicin bara så där. Det heter olazipin eller nåt liknande för att jag ska somna lättare.

    Grejen är att jag googlade medicinen och man går upp mycket i vikt av den. Typ 30 kg verkar vara vanligt att gå upp.

    Jag vågar inte prova den.

    Om jag skulke gå upp så mycket skulle jag må dåligt av det.

    Är det nån här sim har provat den för i somningssvårigheter?

    Sedan undrar jag o om strattera som inte verkar varabra för dom flesta.

    Sedan levitra och nån mer som jag är osäker på.

    Vissa säger att dom mår dåligt av dom medicinerna.

    Hur mår man dåligt? Hur uttrycker det sig?

    Jag är lite rädd för medicin för jag har haft dåliga minnen från tidigare mediciner. Ssri mm.

    Hur blir sexlusten på levitra eller concerta? Och även strattera..

    Två viktiga saker jag vill behålla är min vikt oxh min sexlust.

    Kan tillägga att jag är självmordsenägen lite då och då.

    Jag tappade förtroendet för läkaren som vill att jg ska gå upp i vikt och kommer göra nogrann googlingar i fortsättningen.

    Hopoas den här posten passar i i tråden.


    Jag har ingen personlig erfarenhet av just de mediciner du nämner men vet en del om både ssri och adhd-mediciner då ämnet intresserar mig samt att min man använder båda (citalopram och metamina/attentin)

    Är det meningen att du ska ta medicinen mot sömnproblem samtidigt som medicin mot add? Isf finns chansen att de väger upp varandra då en av de absolut vanligaste biverkningarna på centralstimulerande är minskad aptit och viktnedgång.

    Ett alternativ du kanske kan fråga efter är melatonin för sömnproblemen. Det används ganska ofta vid adhd-medecinering.

    Strattera fungerar mycket bra för vissa men ja, många upplever den som antingen verkningslös eller ren plåga. Tyvärr så är det något man måste prova sig fram till.

    Levitra är ju ett potensmedel så det lär knappast sänka sexlusten. Centralstimulerande som tex conserta kan ändra sexlusten åt båda håll men oftare åt det positiva av vad jag förstått.

    Vid dep/ångest är det viktigt att man har det under kontroll innan man börjar med centralstimulerande då en vanlig bieffekt är ökad ångest och dep, och då speciellt om man redan har det i grunden. Många måste kombinera cs och ssri (min man tex).

    Det är nog den bieffekten samt humörsvängningar, aggression och känslan av att vilja krypa ur skinnet som många inte klarar att leva med.
  • Anonym (Orolig typ)

    Jag misstänker att jag har adhd men vågar inte söka vård. Jag är rädd över att få en negativ stämpel av min omgivning. Hur upplever ni som fått diagnosen att er omgivning dömer er? Har diagnosen påverkat era vänners eller kollegors sätt att se på er?

  • Flisan79
    Anonym (Orolig typ) skrev 2017-03-21 20:44:49 följande:

    Jag misstänker att jag har adhd men vågar inte söka vård. Jag är rädd över att få en negativ stämpel av min omgivning. Hur upplever ni som fått diagnosen att er omgivning dömer er? Har diagnosen påverkat era vänners eller kollegors sätt att se på er?


    Du behöver ju inte berätta för andra om du inte vill. Utredning bör väl göras för din egen skull? För att få en chans att förstå dig själv och dina problem samt få rätt verktyg för att hantera dem bättre.
  • Anonym (3 med NPF)
    anonyym kille skrev 2017-02-08 23:40:16 följande:

    Jag har varit på bedömningssamtal och väntar nu på att utredas för add och ev något annat. Namnet innehöll ordet spectra.

    Jag har en fråga om olika mediciner.

    Under bedömningssamtalet tyckte hon att jag skulle testa en medicin bara så där. Det heter olazipin eller nåt liknande för att jag ska somna lättare.

    Grejen är att jag googlade medicinen och man går upp mycket i vikt av den. Typ 30 kg verkar vara vanligt att gå upp.

    Jag vågar inte prova den.

    Om jag skulke gå upp så mycket skulle jag må dåligt av det.

    Är det nån här sim har provat den för i somningssvårigheter?

    Sedan undrar jag o om strattera som inte verkar varabra för dom flesta.

    Sedan levitra och nån mer som jag är osäker på.

    Vissa säger att dom mår dåligt av dom medicinerna.

    Hur mår man dåligt? Hur uttrycker det sig?

    Jag är lite rädd för medicin för jag har haft dåliga minnen från tidigare mediciner. Ssri mm.

    Hur blir sexlusten på levitra eller concerta? Och även strattera..

    Två viktiga saker jag vill behålla är min vikt oxh min sexlust.

    Kan tillägga att jag är självmordsenägen lite då och då.

    Jag tappade förtroendet för läkaren som vill att jg ska gå upp i vikt och kommer göra nogrann googlingar i fortsättningen.

    Hopoas den här posten passar i i tråden.


    Jag tycker du gör helt rätt i att ställa dig frågande till medicinering med konventionell medicin.


    Här är vi tre som har ADD och jag har dessutom Asperger. Ena barnet har förmodligen ytterligare diagnos, men har inte blivit utredd för den.


    För att kunna somna och för att sedan inte behöva vakna mellan varje sömncykel, har jag sedan flera år tagit Atarax, vilket från början är en allergimedicin som visat sig ha en avslappnande och svagt sövande verkan. Jag hade stora sömnstörningar med svårigheter att somna och täta uppvaknanden under natten. Det tog tid för mig att komma in i en bra sömnrytm, eftersom jag hade så mycket stress runtomkring. I början körde jag avslappningsband, Atarax och öronproppar under en lång period. Tills lut kunde jag skippa avslappningsbandet och numera är det bara öronproppar och Atarax som behövs. Fungerar väldigt bra även för mina barn.
    Medicinen är inte på något sätt beroendeframkallande, vilket är ett stort plus. Helt ofarlig, säger man.


    Yngsta barnet åt under ett par år på högstadiet något av de här narkotiska preparat som man skriver ut till individer med ADD. Inte något av de du nämnt - och svindyrt. Det gjorde att han klarade skolan bra, men efter ett sommarlov slutade han medicinera och läkaren ordinerade i stället Holistic D-vitamn 2000 och Eye Q. Vilket han ätit under den sista tiden. Hans läkare följer forskningen i ämnet och dessutom bor vi på en ort där alternativ behandling och medicinering får större utrymme än skadliga konventionella mediciner.
    Nu äter vi alla dessa kosttillskott och de verkar fungera.


    Min personliga erfarenhet är att livssituation med miljö och socialt umgänge har störst betydelse för hur sömn och koncentration fungerar i vardagen och det påverkar inte minst depressioner och oro. Med en eller flera diagnoser i bagaget behöver man för att må bra och fungera optimalt först och främst en stressfri tillvaro, stöd, support, praktisk hjälp och ofta avlastning när det blir för mycket.
    Konventionell medicinering tar ju inte bort de omständigheter som påverkar din vardag negativt. De dövar och kan i bästa fall få dig att fungera någorlunda eller ganska bra. Men de är ju ingen långsiktig lösning på hur det ser ut i ditt liv i övrigt.


    Jag har också blivit påtvingad antidepressiv medicin, vilken inte alls fungerade. Det var innan jag fick en diagnos, så det är ju i och för sig inte så konstigt att den inte fungerade mot min depression och mina sömnproblem. 
    Inte heller KBT fungerade, eftersom det är asperger som orsakar mina svårigheter och problem - det är inte något som mitt psyke orsakar.


    Stressreducering, fria arbetstider, bra transportmöjligheter och solklara för dig anpassade uppgifter inom arbetslivet borde på sikt göra att livet blir lättare. Plus stöd, support och den hjälp du känner att du vill och behöver ta emot.
    Vitaminer och kosttillskott och verktyg för att kunna sova tillräckligt mycket och bra.


    Som sonens läkare sade: "I Frankrike äter inga barn med ADD och ADHD konventionell medicin. Där är det föräldrar och annat nätverk som finns tillgängligt för att barnen ska må bra, utvecklas och klara skolan."
    Ganska talande, eller hur?

  • OverRoland
    anonyym kille skrev 2017-02-08 23:40:16 följande:

    Jag har varit på bedömningssamtal och väntar nu på att utredas för add och ev något annat. Namnet innehöll ordet spectra.

    Jag har en fråga om olika mediciner.

    Under bedömningssamtalet tyckte hon att jag skulle testa en medicin bara så där. Det heter olazipin eller nåt liknande för att jag ska somna lättare.

    Grejen är att jag googlade medicinen och man går upp mycket i vikt av den. Typ 30 kg verkar vara vanligt att gå upp.

    Jag vågar inte prova den.

    Om jag skulke gå upp så mycket skulle jag må dåligt av det.

    Är det nån här sim har provat den för i somningssvårigheter?

    Sedan undrar jag o om strattera som inte verkar varabra för dom flesta.

    Sedan levitra och nån mer som jag är osäker på.

    Vissa säger att dom mår dåligt av dom medicinerna.

    Hur mår man dåligt? Hur uttrycker det sig?

    Jag är lite rädd för medicin för jag har haft dåliga minnen från tidigare mediciner. Ssri mm.

    Hur blir sexlusten på levitra eller concerta? Och även strattera..

    Två viktiga saker jag vill behålla är min vikt oxh min sexlust.

    Kan tillägga att jag är självmordsenägen lite då och då.

    Jag tappade förtroendet för läkaren som vill att jg ska gå upp i vikt och kommer göra nogrann googlingar i fortsättningen.

    Hopoas den här posten passar i i tråden.


    Tjena!

    Jag har haft/har diagnosen bipolär sedan 10 år tillbaka.

    Fick den lite snabbt då min mor har den och jag kände igen mig. Har haft perioder då jag är som en iller och gör allting överallt hela tiden och har svårt att sova.

    Fick efter några år testa OLANZAPIN.

    Väger 95kg och fick börja med 5mg som skulle vara lågt. Höll på att somna hela dagarna samtidigt som jag bara ville trycka delicatobollar hela dagarna. Fanns inget stopp på fett och socker intaget. Minskade till 2,5mg men samma symptom. Nu tar jag bara en sån i nödfall innan läggdags när sömnbehovet blivit akut. Tycker det känns som jag går i en dimma och är slö och irriterad på grund av det hela dagen efter.

    Tar den ca 4ggr om året :)

    Men kanske värt att testa. Kanske funkar olika.

    Har tidigare haft svårt att förstå folk som vill gå ner i vikt men inte bara gör det.

    Känner de som jag med olanzapin i kroppen så är de hjältar när de ens gör ett försök ;)
  • Anonym (Utredning)

    Hur har ni gått tillväga för att få starta en utredning? Jag gick till vc men dom tyckte bara jag skulle prova lite vitaminer vilket inte hjälper till mer än tröttheten..

    Vill så gärna göra en utredning då detta påverkar mig väldigt mycket men jag vill tas på allvar..

  • Anonym (Pytte)

    Hej,
    Jag har följt denna tråd i åratal och den har hjälpt mig att härda ut åtskilliga gånger då min sambos beteende gått helt överstyr. Så långt jag kan bedöma det är det ADD som X har, det är inte så viktigt för mig vilken bokstavskombination egentligen. Det viktigaste för mig är hur jag ska förhålla mig till det hela när jag tror att jag håller på att bli galen. Men nu skulle jag vilja hitta fler anhöriga i samma situation som jag, eller någon klok med ADD som kan dela med sig av sina tankar och erfarenheter.

    Finns det någon här som lever med någon som är, mer eller mindre, välfungerande utanför hemmets väggar? Som visserligen hamnar i löjliga och snudd på aggressiva dispyter med både vänner, okända och på olika forum, men som ändå av de flesta uppfattas som en charmig och välfungerande person.

    Någon som själv inte tycker sig ha några som helst svårigheter vare sig socialt eller med att få vardagslivet att fungera. Inget fel vare sig på beteende eller att en ångest för, till synes, småsaker tar stryptag och lamslår i dagar. Som tycker att det är "fel" på alla andra istället?

Svar på tråden ADD symptom hos vuxna