• Anonym (ADD?)
    Äldre 17 Oct 11:39
    1087316 visningar
    4160 svar
    +3
    4160
    1087316

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • strulm­aja
    Äldre 21 Oct 12:38
    #41
    Anonym (ADD här) skrev 2010-10-21 12:35:56 följande:
    Tror graderingen inte är officiell men det finns lite olika nivåer vad jag förståt. Vissa har det mer kontrollerat och kan leva med en kontrollerad vardag medan andra (som jag) knappt fungerar utan medicinering.

    Jag blev diagnostiserad som tonåring/vuxen. Jag var runt 18 tror jag och hade haft ett rent helvete, min ADD ger mig svåra depressioner. Vet inte hur det är med andra i tråden men jag har även ett högre IQ än normalt som kanske kan vara anledningen till att mina läkare ofta uttrycker sig att "Du med svår ADD..".

    Som sagt dock så misstänker jag att det inte är en officiell gradering. 
    Du skriver att du knappt fungerar utan medicinering. Vill du utveckla? På vilket sätt hjälper medicinen dig?
  • strulm­aja
    Äldre 21 Oct 14:32
    #42

    Jag måste fråga er som har diagnos eller som misstänker att ni har ADD/ADHD... är beslutsångest ett av "symptomen"? Tillhör det problematiken som ett kriterie eller är det bara vanligt förekommande hos personer med dessa diagnoser? Är det något ni själva känner igen er i? Och hur vet man var gränsen går för "normal" ambivalens och onormal? 

    Jag skulle nog inte påstå att jag direkt lider av min beslutsångest men det är nog så jobbigt ändå. 
    Om jag te.x ska köpa kläder och fastnar för ett par byxor som finns i tre olika färger (färger jag tycker om) är det så gott som omöjligt för mig att bara köpa ett par. Oftast slutar det med att jag köper ett par i varje färg för att jag inte kunde bestämma mig. 

    Om jag gör ett test med många olika svarsalternativ får jag också problem. Särskilt om inte svarsalternativen är tydligt separerade från varandra, om de liknar varandra för mycket. Då kan jag få sitta och tänka, ska jag välja den eller den, blir väldigt osäker och får beslutsångest. 

    Jag kan få för mig att påbörja ett projekt. Te.x jag ska göra om i ett rum och målar för mitt inre upp exakt hur jag vill ha det. Jag kan se rummet färdigt och klart och blir förstås väldigt exalterad och vill komma igång så fort som möjligt. Men när jag tittar upp vilken färg jag ska ha på väggarna upptäcker jag att där finns ju fler färger som OCKSÅ är fina. Hela projektet avstannar där för att jag inte kunnat välja vilken färg. 

    Känner någon av er igen detta? Ge gärna egna exempel.   

  • Anonym (Misst­änker.­.)
    Äldre 21 Oct 15:14
    #43

    Det hela började för mig när jag för en tid sen sökte information om ADHD då jag misstänker att min dotter kan ha det..

    Nästan allt jag läste stämde överens med MIG!
    Och nästan allt de flesta skriver här inne är SÅ MYCKET JAG!

    Tex det här med kaffemaskinen eller bara så enkelt som en dörr, går den in eller ut? och i ren stress står jag och sliter och får inte upp den på flera sekunder.

    Beslutångesten- det kan ta mig flera timmar att bara handla nya strumpor. vilken färg, vilket pris, ska jag passa på och köpa flera? Eller finns det bättre strumpor någon annan stans, jag tittar i flera butiker. Slutar oftast med att det inte blir något inköp alls.
    ALLT tar så lång tid för mig, vad jag än ska göra!!
    Har inget tålamod allt ska hända NU NU NU annars kan det kvitta!
    Svårt att ta mig upp på mornarna eller framför allt komma igång. Som flera skriver, bara att durscha, diska eller laga mat. Det är för mig nödvändigt ont och tar sån tid, fast jag antagligen ändå bara skulle sitta i soffan den tiden titta på tv.

    Jag har också alltid känt mig annolunda, som jag inte riktig passar in,  har alltid varit rädd för att folk ska tycka det. Men det är nog min egna dåliga självuppfattning.
    En anna sak är att de flesta i min omgivning ser mig som den lugnaste själen, men jag själv ser mig inte sån. Jag ser mig som fummlig, stressad och och både hjärtat och hjärnan går på högvarv.

    Min sambo blir dessutom galen, när jag tex sitter vid datorn eller läser  men ALDRIG hör honom när han tilltalar mig

  • Anonym (Misst­änker.­.)
    Äldre 21 Oct 15:16
    #44

    Vill gärna veta vad ni tror, är det tillräckligt för att söka för en utredning?
     Kram

  • idiblo­n yes
    Äldre 21 Oct 15:28
    #45
    strulmaja skrev 2010-10-21 14:32:47 följande:
    Jag måste fråga er som har diagnos eller som misstänker att ni har ADD/ADHD... är beslutsångest ett av "symptomen"? Tillhör det problematiken som ett kriterie eller är det bara vanligt förekommande hos personer med dessa diagnoser? Är det något ni själva känner igen er i? Och hur vet man var gränsen går för "normal" ambivalens och onormal? 

    Jag skulle nog inte påstå att jag direkt lider av min beslutsångest men det är nog så jobbigt ändå. 
    Om jag te.x ska köpa kläder och fastnar för ett par byxor som finns i tre olika färger (färger jag tycker om) är det så gott som omöjligt för mig att bara köpa ett par. Oftast slutar det med att jag köper ett par i varje färg för att jag inte kunde bestämma mig. 

    Om jag gör ett test med många olika svarsalternativ får jag också problem. Särskilt om inte svarsalternativen är tydligt separerade från varandra, om de liknar varandra för mycket. Då kan jag få sitta och tänka, ska jag välja den eller den, blir väldigt osäker och får beslutsångest. 

    Jag kan få för mig att påbörja ett projekt. Te.x jag ska göra om i ett rum och målar för mitt inre upp exakt hur jag vill ha det. Jag kan se rummet färdigt och klart och blir förstås väldigt exalterad och vill komma igång så fort som möjligt. Men när jag tittar upp vilken färg jag ska ha på väggarna upptäcker jag att där finns ju fler färger som OCKSÅ är fina. Hela projektet avstannar där för att jag inte kunnat välja vilken färg. 

    Känner någon av er igen detta? Ge gärna egna exempel.   
    Jag tycker faktiskt detta är helt sjukt. Jag gick ner för trappan tidigare idag och tänkte "Jag ska skriva och fråga hur andra har det med beslutsångest i ADD-tråden!". JA, jag har EXTREMA problem med det! Nu har jag precis vaknat från min dagliga tvåtimmaseftermiddagstupplur och måste ha kaffe i mig innan jag ser rakt... Och kan fortsätta detta inlägg.
    FL är guld.
  • strulm­aja
    Äldre 21 Oct 16:13
    #46
    Anonym (Misstänker..) skrev 2010-10-21 15:16:34 följande:

    Vill gärna veta vad ni tror, är det tillräckligt för att söka för en utredning?
     Kram


    Absolut. Jag känner igen mig i allt du berättar och jag har tagit första steget till en utredning.
  • strulm­aja
    Äldre 21 Oct 16:26
    #47
    Anonym (Misstänker..) skrev 2010-10-21 15:14:53 följande:

    Det hela började för mig när jag för en tid sen sökte information om ADHD då jag misstänker att min dotter kan ha det..

    Nästan allt jag läste stämde överens med MIG!
    Och nästan allt de flesta skriver här inne är SÅ MYCKET JAG!

    Tex det här med kaffemaskinen eller bara så enkelt som en dörr, går den in eller ut? och i ren stress står jag och sliter och får inte upp den på flera sekunder.

    Beslutångesten- det kan ta mig flera timmar att bara handla nya strumpor. vilken färg, vilket pris, ska jag passa på och köpa flera? Eller finns det bättre strumpor någon annan stans, jag tittar i flera butiker. Slutar oftast med att det inte blir något inköp alls.
    ALLT tar så lång tid för mig, vad jag än ska göra!!
    Har inget tålamod allt ska hända NU NU NU annars kan det kvitta!
    Svårt att ta mig upp på mornarna eller framför allt komma igång. Som flera skriver, bara att durscha, diska eller laga mat. Det är för mig nödvändigt ont och tar sån tid, fast jag antagligen ändå bara skulle sitta i soffan den tiden titta på tv.

    Jag har också alltid känt mig annolunda, som jag inte riktig passar in,  har alltid varit rädd för att folk ska tycka det. Men det är nog min egna dåliga självuppfattning.
    En anna sak är att de flesta i min omgivning ser mig som den lugnaste själen, men jag själv ser mig inte sån. Jag ser mig som fummlig, stressad och och både hjärtat och hjärnan går på högvarv.

    Min sambo blir dessutom galen, när jag tex sitter vid datorn eller läser  men ALDRIG hör honom när han tilltalar mig


    Det här med när man ska köpa något känner jag igen mig jättemycket i. Har så svårt för att bestämma mig, jämför priser och kvalitet och då behöver det alltså inte handla om något stort och dyrt utan något så simpelt som schampo, strumpor etc. Antingen slutar det med att jag inte köper något alls eller så köper jag flera för att jag inte kunnat avgöra vilken som var bäst. Ett annat problem är ju det att jag tröttnar så sabla fort på te.x ett schampo. Att använda ett och samma jämt går tydligen inte för sig, spelar ingen roll om jag gillar det eller ej. 

    Och det här med att hushållsysslorna tar sådan tid. Det gör ju det och är ju såååå tråkigt. Å andra sidan skulle jag förmodligen inte ha gjort något vettigt av tiden ändå men jag inbillar mig ändå det motsatta.   
  • Anonym (Misst­änker.­.)
    Äldre 21 Oct 16:29
    #48
    strulmaja skrev 2010-10-21 16:13:36 följande:
    Absolut. Jag känner igen mig i allt du berättar och jag har tagit första steget till en utredning.
    Tack för ditt svar, det känns bra att få  höra någon annans tycke.

    Ännu ett personlighetsdrag, är att jag inte kan ta mina tankar eller känslor på allvar. Är jag sjuk-? antagligen inte tillräckligt... Har jag rätt och känna så här? Antagligen inte... Osv. =)
    Rädd bara att jag inte kommer kunna förklara mig tillräckligt bra, att man inte ska bli trodd på..

    Hur gjorde du? Kontakte du själv vårdcentralen eller vart vände du dig?
  • strulm­aja
    Äldre 21 Oct 16:39
    #49
    Anonym (Misstänker..) skrev 2010-10-21 16:29:35 följande:
    Tack för ditt svar, det känns bra att få  höra någon annans tycke.

    Ännu ett personlighetsdrag, är att jag inte kan ta mina tankar eller känslor på allvar. Är jag sjuk-? antagligen inte tillräckligt... Har jag rätt och känna så här? Antagligen inte... Osv. =)
    Rädd bara att jag inte kommer kunna förklara mig tillräckligt bra, att man inte ska bli trodd på..

    Hur gjorde du? Kontakte du själv vårdcentralen eller vart vände du dig?
    Jag är PRECIS likadan. Men jag har bollat detta med min man och en nära vän som tidigare antytt att jag har ADHD. Jag ifrågasätter fortfarande mig själv, funderar mycket på vad som är ADHD och vad som är rena personlighetsdrag. Ibland tänker jag: Äh, jag skiter i detta, jag är nog inte sjuk. Å andra sidan har jag ju problem och jag vill gärna tro att livet skulle kunna vara enklare än vad det är. Som det är i nuläget får min man dra ett större lass än vad han förtjänar och orkar, jag är rädd att mina barn blir lidande även om jag kanske inte kan se det just nu så kanske på sikt.

    Jag ringde öppenpsyk direkt men de sa jag måste gå via VC först, göra prover och få remiss. På VC sa jag vad det gällde och fick frågan: Vilka symptom har du? Jag blev helt ställd. Öhhhh. Jag sa att jag hade tittat upp de olika kriterierna och känt igen mig i så gott som alla. Det svaret godtogs tydligen Glad
  • Anonym (ADD här)
    Äldre 21 Oct 17:02
    #50
    strulmaja skrev 2010-10-21 12:38:48 följande:
    Du skriver att du knappt fungerar utan medicinering. Vill du utveckla? På vilket sätt hjälper medicinen dig?
    Utan mediciner så sitter jag bara. Helt seriöst bara sitter. Huvudet är tungt och groggy, som när man bara fått några timmars sömn fast man sovit det man ska. Det tar mig runt 2 - 3 timmar att vakna på egen hand, jag ligger som i ett drogat koma, min man måste ge mig juice eller helst läsk som Coca Cola det första han gör för att jag ska kunna komma ur sängen.
    Jag kan inte påbörja någonting, läsa klart någonting, prata med någon, ta för mig något.. jag
     bara sitter och klickar ändlöst på länk efter länk på datorn. Så fungerar jag utan mediciner. Fortsätter det så några dagar så blir jag undertimulerad som för leder till att jag blir rätt irriterad, sen börjar jag gråta mycket och får humör svängningar sist så blir jag deprimerad, ser ingen poäng i att gå ur sängen. Eftersom jag bara sitter och inte aktivieras så tråkar jag mig själv in i en depression.
    Jag kan inte sova själv, somnar aldrig innan 4.30 - 5 på morgonen utan sömn tabletter. Ska jag någonstans eller göra något som är utanför mitt schema så blir jag jättekonstig för jag blir alldeles för trött och stressad fort av att gå utanför min rutin (jag har inga andra diagnoser alls, det kanske kan låta så men utåt syns inte det här, jag är en glad och trevlig tjej) och glömmer då allt som jag annars hade kommit ihåg tack vare rutin mönstret.
    Jag äter inte utan medicin för det är jag för distraherad för.

    Lite så fungerar jag utan hjälp.. för mig är det samma som att inte fungera alls. Det värsta är det tunga huvudet som inte kan rensa, filtrera, fokusera på något alls inte ens sånt jag är intresserad av. 
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna