Glassig premiär för ny Min ort-film
Forum Ekonomi - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Kundkraft = Grisen i säcken

  Tis 19 okt 2010 23:26 Läst 40305 gånger Totalt 7 svar
  Parent­hood
  Visa endast
  Tis 19 okt 2010 23:26

  Sitter och tittar på att byta elleverantör och började granska Kundkraft. Jag jämför huvudsakligen rörliga priser och tittar då på påslaget på spotpriset.

  Konstaterar ett par saker om Kundkraft.

  1. Man måste binda sig för ett år utan att i förväg veta vad priset blir.

  2. Dom har satt ett högsta utgångs-pris som inte kommer att överskridas, men det högsta utgångs-priset ligger högt över de priser som trillar in hos t.ex. elskling.se, typ 45% högre!
  Slutresultatet vid senaste uppköpet med start 1/11 ligger ca 25% högre än dagsnoteringen hos elskling.se, och då är det alltså påslaget jag tittar på, alltså oberoende av rörelserna på spotpriset.

  Man köper onekligen grisen i säcken hos Kundkraft, eftersom man inte vet priset man binder sig för, och min enkla analys förefaller antyda att man dessutom blir lurad jämfört med bästapris hos elskling.

  Nån som har några konkreta analyser eller erfarenheter som styrker eller motsäger ovan?

 • Lör 23 okt 2010 19:33 #1 -1

  Vi har haft kundkraft sedan vi flyttade in i husetför 6år sedan. Vist håller jag med om att det är lite grisen i säcken. Men man brukar hamna en bra bit under takpriset. Kundkraft lovar ju inte heller att man ska få det billigaste alternativet så på det viset kör det med raka kort. Nu har vi inte vår nya upphandling gjorts än i år men vi ligger 12öre billigare/ kw jämfört med elsklings billigaste alternativ. Å skulle vi välja samma elbolag genom elskling som vi nu har genom kundkraft skulle vi i dagsläget få betala 15öre mer / kw.

  Vitsen med kundkraft är ju just det att du inte behöver leta infon själv utan det sköter allt åt en och då är det ju naturligt att du får betala lite extra för det. Så vill man ha absolut billigaste alternativet så vinner man ju på att leta själv (vilket ju i dagsläget är ganska enkelt). Om man istället är som oss som vill ha ett billigt alternativ utan att behöva leta  och själv hålla koll på när avtal löper ut så är kundkraft ett ok alternativ.

 • Parent­hood
  Visa endast
  Ons 27 okt 2010 20:03 #2

  Det är helt orimligt att ett utgångsbud i en förhandling ska ligga 50% _över_ aktuella kurser.  Inte sjuttsingen erbjuder du bilhandlaren ett högre pris än begärt när du börjar förhandla om att köpa en bil.
  Och saken är den att det är lika enkelt, eller tom enklare att byta elleverantör via elskling än via kundkraft.
  Kundkraft kan inte riktigt förklara varför de ligger så högt i sina utgångsbud, dom säger bara att "det blir billigare". Kruxet är att alla priser jag sett som dom fått ligger klart över lägsta priser hos elskling. Efter att jag pratat med kundkraft visar det sig bl.a. att de inte använder de bästa metoderna för att få lägsta pris, och det säger de själva:

  "Om våra påslag har förefallit dyra/re så har det också berott


  på att våra rörliga avtal baseras på månadsmedelvärde medan de
  flesta andra leverantörer övergått till volymvägt elpris vilket genomsnittligt
  legat lägre."

  Och en stor fråga är, med den förhandlingskraft som dom borde ha, varför får dom inte lägsta pris, eller ens jämförbart med lägsta pris? Är kundkraft ett bra sätt för elbolagen att få lite extra betalt för elen? Det är viktigt att tänka på att även elbolagen kan spela med kundkraft, och det verkar inte som dom stora seriösa elbolagen är med och tävlar, med tanke på vilka något udda och oseriösa elleverantörer kundkraft slutit avtal med.

  Det är också viktigt att tänka på att kundkraft vad jag förstår inte förhandlar med elbolagen, även om dom skriver så i sin information. De begär in offerter och förfarandet verkar vara en sluten budgivning där lägsta budgivare vinner. Det brukar inte vara det bästa alternativet för bästa pris. Regelrätta förhandlingar hade säkert gett ett bättre pris. Jämför fastighetsmarknaden, där förekommer mycket sällan sluten budgivning, och det finns anledning till det.

  Du har alltså rörligt elpris och ligger nu 15 öre under billigaste på elskling?
 • Lör 30 okt 2010 01:57 #3

  Vi har budet i 1år hos kundkraft. Enligt sista upphandlingen skulle vi tjäna 3öre / kwH på att binda på billigaste alternativet 1år vi elskling (vilket är ca 2öre mer än när jag kollade senast för då skillde det bara 1öre). Rörligt pris via elskling skulle i dag bli 1öre billigare / kwh (blev förvånad själv att det rörliga priset låg över).  Skulle vi binda vi elskling med samma bolag som vi fått skulle vi idag tjäna 1,5öre/kwH.

  Så JA elbolagen tjänar säker en liten extra summa på oss som är lata å inte letar själv. Håller helt med dig om att kundkraft förmodligen skulle få ner priset ytterligare om de förhandla. Å andra sidan  Kämpar man själv och ringer runt så får man ju billigaste pris oavsett om det gäller el, boräntor, föräkringar o s v. Så det där extra örena man betalar /kwh är ju det man betalar för sin lathet.

  Vad det gäller val av bolag har det väl förekommit ett & annat bolag som man aldrig hört talas om men det 2senaste åren har vi haft Vattenfall och det kan väl knappast anses som litet.

  Men vist håller jag med om att man köper grisen i säcken. Å med tanke på hur lätt det är att kolla elpriser idag så är det ju enkelt att sköta allt själv å slippa betala de extra örena. Tycker do0ck att kundkraft kör med rraka löften trots allt eftersom det kju faktiskt INTE LOVAR att de har lägsta prisert.

  I det här huset kör vi dock större delen av året med solenergi så vi anser inte att det är värt besväret att ständigt hålla koll på elpriserna själv eftersom det  besparingen i vårt fall blir förhållandevis liten. Däremot skulle jag ge råd till andra skulle jag med handen på hjärtat rekommendera elskling före kundkraft.

 • Fre 4 maj 2012 15:27 #4

  Kundkraft är ett stort bluffbolag ang. elpriser och avtal.  Du blir registerad, om du bara går in för att få information ang. elpriser.  Har själv råkat få min elleverantör utbytt fast jag vill behålla den gamla (JÄMTKRAFT)

 • Ons 22 maj 2013 01:24 #5 +1

  Jag är också oerhört besviken på Kundkraft!
  Mig har de förflyttat från Telge energi till vallentunakraft och ett mycket dyrare avtal trot att jag inte är medlem hos Kundkraft. Jag lägger Kundkraft på "SKÄMS PLATS" på Skojeriets hemsida!

 • Mån 27 jan 2014 11:42 #6

  Hej hej, 

  ursäkta mitt Gäst-inlägg.. är för lat  - kom in här för att få läsa om andras erfarenheter av Kundkraft.

  Jag tror kundkraft är bra för väldigt lata och oinsatta människor som inte bryr som om att tjäna pengar på att ha ett billigare el-avtal.

  Den upphandlingar jag var med om i Kundkraft här i januari 2013 - var gjort då med 35000 andra hushåll i samma upphandling.

  Jag jämförde det totala slutpriset gentemot elskling.se - och Erbjudande 1 samt 2 på Elskling.se var förvisso "har du inte varit kund hos oss innan"-erbjudande.

  Men sett till Kundkrafts upphandling så hade detta erbjudande hamnat på plats 9 i elskling.se.

  Så jag kan med facit i hand säga att Kundkraft nu tecknat upp mig ett år på ett avtal där det totala påslaget är 6,1 öre, istället för 3,15 öre. Vilket inte låter så mycket - men är för mig kanske en skillnad på 100kr i månaden - 1200kr per år.

  Inte en så big deal - elbolag är väl hårt prispressade förstås. Men att kundkraft in ens med 35000 hushåll i en enskild upphandling kan göra bättre än topp 8 på elskling.se känns faktiskt genant - i alla fall om jag vore VD på Kundkraft.


  ingen sidfot alls ;), eller hur blev det nu...
 • Fre 19 sep 2014 14:37 #7 +1

  Kundkraft är ett mycket oseriöst företag som i detta fall har ringt till en äldre person (86 år) och trugat på honom ett avtal (tror inte att det är en slump att personen är 86 år och har en elförbrukning på något över 20000 kWh/år). Personen fick även betala straffavgift från tidigare elleverantör pga felaktig uppsägning av detta avtal. Det är sedan väldigt komplicerat att avsluta ett avtal med Kundkraft.
  Varning för detta Föterag!

Svara i tråden: Kundkraft = Grisen i säcken
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Ekonomi & juridik
Svara i tråden...

Innehåll