Inlägg från: Rurik |Visa alla inlägg
  • Rurik

    Vad menar man med ordet "invandrare"?

    Jan Guillou använder i sina romaner ordet "svartskalle" och förklarar det med att när vi talar om invandrare gäller det inte skandinaver eller människor med nord eller mellaneuropeiskt utseende.

    Förr lär ordet "svartskalle" ha används mycket, men inte i negativ bemärkelse. Det var en beskrivning av en människa utseendemässigt. Det är vi själva som har gjort ordet till ett negativt skällsord. Precis som man gjort med ordet "neger" - många säger "afrikaner" eller "färgade" istället. Fast dom menar en kolsvart eller chokladbrun människa  med tjocka läppar från Afrika, med andra ord en "neger".

    En del drar också historier och vitsar om olika folkgrupper, vilket bör uppfattas som rasistiskt.

    Jag är inte beredd att stämpla en klok och sansad människa som säger "att vi har en duktig neger på jobbet, för rasist". Tvärtom ser jag den personen som en saklig och intellektuell antirasist, som talar klarspråk.

    Såg ett repotage om SVT där chefen Eva Hamilton intervjuvades om just bristen på invandrare inom SVT och hon ställde sig frågande till vad som menas med "invandrare", hon menade att de visst hade en del invandrare på redaktionerna, tyska holländska amerikanska, finska norska invandrare fast alla vet att det är inte vad folk i gemen menar  med ordet/begreppet och som det poängterades i repotaget hade inte svt själv några problem med att använda begreppet i sina egna inslag, "invandrartätaområden" "hög arbetslöshet bland invandrare", "skjutningar mot invandrare" etc

    Det bra om vi också slutligen skaffar oss ett samlingsord för dom invandrare som är "invandrare" i utseendemässig mening för att  korrekt nämnge det vi verkligen menar.

     Varför inte använda ordet "svartskalle" utan att lägga negativ betoning på ordet?

  • Svar på tråden Vad menar man med ordet "invandrare"?
  • Rurik
    Tecken skrev 2010-10-27 18:44:45 följande:
    Mina definitioner:

    Svartskalle = skällsord för mig. Ingenting jag tänker börja använda.

    Invandrare = person som invandrat från annat land. Spelar ingen roll om det är från Norge, Irak eller USA eller vad nu kan vara.
    Använd ordet "blatte" då istället, finns till och med ett företag som heter "Blatteförmedlingen AB".

    Tror knappast att det är invandrare från Norge, Usa, Tyskland eller Danmark som medierna talar om när de rapporterar om "skjutningarna av invandrare" i Malmö ...eller vad tror du?
Svar på tråden Vad menar man med ordet "invandrare"?