Ison & Fille till Ankeborg
Forum Kroppsligt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Operera bort livmodern

  Tis 2 nov 2010 13:23 Läst 11787 gånger Totalt 9 svar
  Tis 2 nov 2010 13:23

  Jag måste som sagt operera bort min livmoder p.g.a cellförändringar på livmodertappen som inte vill försvinna. Nu ringde de från sjukhuset idag och vill att jag ska komma in och opereras i nästa vecka redan. Inte alls beredd på det. Har tre barn som det blir stora problem med, en på 4 mån. Jag undrar om någon som har gjort detta  kan berätta lite hur det går till och hur länge man får stanna på sjukhuset. Jag vill inte men måste väl, jag tror att jag ska dö av operationen. Tacksam för alla svar!

 • Tis 2 nov 2010 13:29 #1

  Jag förstår vilken chock det är att helt plötsligt bli uppringd om en operation som är bokad med kort varsel. I mitt fall sköt jag upp det, men då handlade det inte om cellförändringar. Jag sköt upp det inte av rädsla för operationen utan av rädsla för att ja aldrig skulle få barn. Själva ingreppet tror jag inte är stor risk för att man ska dö. Min läkare sa att i de fall där han skulle operera bort en bit av livmodern och patienten fortsatte blöda kraftigt då kan man avlägsna hela livmodern för att rädda patientens liv. I ditt fall ska de ta bort den helt. Jag är ingen läkare, men då låter det5 som att det kommer att gå bra. Vore jag du skulle jag rin ga upp kliniken och diskuttera alla mina frågor. Gör det redan idag!

 • Tis 2 nov 2010 13:40 #2

  Jag har aldrig opererat min livmoder men har sett operationen i verkligheten vid ett flertal tillfällen. Alla har gått bra och varit lyckade utan någon risk!

  Hur det går till beror på hur du är som person och vad du och gynekologen kommer fram till. Vad jag känner till kan man göra operationen på två sätt. Den ena sättet är att gör ett snitt på magen. Därefter så tar de bort livmopdern med fina instrument och syr ihop. Det andra sättet är att man tar bort livmodern genom vagina. Där sitter patienten i "gynställning" under operation och man tar bort livmodern utan att göra något snitt mer än kring livmodern. Du är sövd under båda varianterna av sätt att operera.

  Man kan ta bort olika mycket av livmodern. En litet bit, hela livmodern och/eller livmodern med äggstockarna. Jag har sett operationen som en okomlicerad operation. Den går snabbt att utföra. Det jag har upplevt att patienterna tyckt vart svårast är tiden före operation. Dels nerver och ovisshet, men framförallt de kvinnor som vill ha barn/ fler barn som efter operationen inte kan detta.

  Hur länge du stannar på sjukhuset är för mig svårt att svara på. Men jag tror inte det handlar om en längre tid.

  Det här är det jag kan svara på utifrån min erfarenhet, och jag är ingen expert. Men du ska absolut ringa och prata med dom så du får svar på tal!

 • Kaxeli­na
  Visa endast
  Tis 2 nov 2010 13:46 #3

  Jag gjorde en öppen hysterektomi för några år sedan och jag stannade bara någon natt eller så sen fick jag åka hem. Var inte där så länge. Den vanligaste operationen av detta är genom vaginan sa dom till mig.


 • Ons 3 nov 2010 12:17 #4

  Tack för era svar! Hur mår man efter operationen om man gör det vaginalt?


  Kaxelina skrev 2010-11-02 13:46:29 följande:
  Jag gjorde en öppen hysterektomi för några år sedan och jag stannade bara någon natt eller så sen fick jag åka hem. Var inte där så länge. Den vanligaste operationen av detta är genom vaginan sa dom till mig.
  Hur mådde du precis efter operationen?
 • Kaxeli­na
  Visa endast
  Tor 11 nov 2010 18:37 #5
  Thine skrev 2010-11-03 12:17:33 följande:
  Tack för era svar! Hur mår man efter operationen om man gör det vaginalt?Hur mådde du precis efter operationen?
  Lite sent svar, men men. Jag hade ont och fick morfin direkt in i kroppen (typ skinkan) Fick inte bajsa första dygnet fast jag kände att det tryckte på något förjävligt. Hade stomipåse ett dygn efter operationen. När jag kom upp och gå så blev det bättre att röra på mig. Tror jag var där i tre dagar. Får så ont i ryggen av att ligga på sjukhussängar.
 • Tor 11 nov 2010 18:45 #6

  Jag gjorde min op vaginalt och det var ingenting, verkligen.
  Det beror ju visserligen på vad man är van vid men jag hade gått fyra månader med störtblödningar innan så efteråt var det såå skönt!

  Jag opades ena dagen och kom hem dagen efter. Det konstigaste var att jag inte fick lyfta någonting och var sjukskriven i fem veckor, trots att jag mådde toppen. Det tyckte jag att var lite jobbigt, att vara "sjuk" men känna sig helt frisk.
  Jag hade behövt ligga hemma månaderna innan istället för då mådde jag pyton...

 • Kaxeli­na
  Visa endast
  Lör 13 nov 2010 18:26 #7

  Jag tror att det är lite bättre att göra den vaginalt men jag fick det snittat. Kanske därför som det gjorde mera ont.


 • Sön 28 nov 2010 20:55 #8

  Jag har opererat bort min livvmoder pga ett stort myom på 1,6 kg. Det gjordes med bukoperation och det gick jättebra. Var på sjukhuset i två nätter, sjukskriven 2,5 vecka. Det är lite mer än en månad sen och jag mår jättebra. Snittet är ca 12 cm och har läkt jättefint.

 • Sön 28 nov 2010 20:59 #9
  Anonym skrev 2010-11-28 20:55:34 följande:
  Jag har opererat bort min livvmoder pga ett stort myom på 1,6 kg. Det gjordes med bukoperation och det gick jättebra. Var på sjukhuset i två nätter, sjukskriven 2,5 vecka. Det är lite mer än en månad sen och jag mår jättebra. Snittet är ca 12 cm och har läkt jättefint.
  Kanske ska skriva att jag fick morfin på sjukhuset. Klart det gjorde lite ont men absolut inget man inte kan hantera. Tyckte morfinet gav värre biverkningar, bler jätteyr och illamående så jag undvek morfinet. Hemma tog jag knappt panodil och jag är facinerad över hur snabbt kroppen läker.
Svara i tråden: Operera bort livmodern
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Känsliga rummet
Svara i tråden...

Innehåll